Denna text innehåller annonslänkar

Hudterapeuten om akne: ”Viktigt att hitta en balans”

Publisert:

Majoriteten av alla får finnar i tonåren men akne kan även blossa upp hos vuxna. Wellness pratade med hudterapeuten Malin Björlin som tipsar om vad man kan göra för att lindra problemen.

Malin Björlin är vice ordförande i SHR, Sveriges hudterapeuters riksorganisation, och är hudterapeut specialiserad på hudproblem som akne. I jobbet möter hon främst tonåringar med hormonell akne, men även vuxna med vuxenakne.

Portträtt på Malin Björlin
Malin Björlin, hudterapeut och vice ordförande SHR.

– Oftast är det så klart de vuxna som lider mest av det. När man är i tonåren är det vanligt att ens kompisar också har akne. Men när man står där och är över 30 och har en stor akneproblematik är det väldigt jobbigt, man skäms och vill gärna göra något åt det, säger Malin Björlin.

Runt 90 procent av alla har någon gång haft problem med akne, och det är ofta att det rör sig om lättare akne som går att hantera.

– Sedan har vi vuxenaknen, antingen har man haft problem tidigare och så följer det med eller så får man det i vuxen ålder från ingenstans och då är det tyvärr lite svårare, säger hon.

”Många har en cocktail”

I de allra flesta fallen går aknen att härleda till att det är kroppens hormoner som är orsaken bakom hudproblemen. Men ibland kan det också bero på att den drabbade använt fel eller för många produkter som leder till en överbehandlad hud, berättar Malin Björlin.

– Man tänker att desto starkare desto bättre, men det är oftast tvärtom.
En överbehandlad hudbarriär blir försvagad och mer mottaglig för virus och bakterier. Att låta huden vila från syraprodukter och produkter med retinol och undvika starka syrabaserade produkter som exfolierar eller retinol.

– Många har som en cocktail hemma i badrumsskåpet som de blandar varje kväll. Retinol som är väldigt populär just nu är en fantastisk ingrediens, men den passar absolut inte alla.

Hitta en balans

Hon rekommenderar alla som vill få hjälp med sin akne att boka in en konsultation hos en auktoriserad hudterapeut för att få en individuell bedömning.

För att komma till bukt med akneproblem handlar det ofta om att lugna och balansera huden.
– Om vi tänker tillbaka 20 år så var det väldigt populärt med Clearasil som egentligen bara gick ut på att torka ut huden, det försvagar hudbarriären. Men det är viktigt att hitta en balans, ha bra rengöring, återfuktning och punktmarkera om man har akneproblem.

Mild ansiktsrengöring

Ansiktsrengöring från Dermalogica

Tvålfri ansiktsrengöring från Dermalogica som rengör ansiktet effektivt utan att torka ut huden, läs mer och köp här (annons).

Ansiktsrengöring för känslig hud

Bioderma Sensibio Mild Cleansing Foaming Gel rengöringsgel passar för känslig och irriterad hud. Gelen rengör skonsamt samtidigt som den lugnar och återfuktar huden. Läs mer och köp här (annons).

Ansiktskräm

Ansiktskräm från Babor

Fuktgivande dagkräm från Babor som är speciellt framtagen för aknebenägen hud, läs mer och köp här (annons).

Ansiktskräm som stärker hudbarriären

Ansiktskräm från Cerave

Prisvärd hudkräm från Cerave som återfuktar och innehåller olika sorters ceramider som stärker hudens barriär. Läs mer och köp krämen hos Meds! (Annons)

Punktbehandla finnarna

Blemish SOS från Medik8

Krämen Blemish SOS från Medik8 med aktiva ingredienser som salicsylsyra och niaciamide används som punktbehandling på finnar och blemmor. Läs mer och köp här (annons).

Punktbehandling

SOS Spot Treatment från Indy Beauty

Kräm med AHA-syror och niaciamide från Indy Beauty för att punktbehandla finnar. Applicera en liten mängd på fingret och dutta på finnen. Läs mer och köp här (annons).


Utforska Wellness

Om skribenten

  • Ida GustafssonIda Gustafsson redaktör på Aftonbladet och Wellness. Hon har tidigare jobbat på magasin med inriktning på mode, inredning och skönhet men också som nyhetsreporter på Aftonbladet. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet.