Leyla Aksoy: Här hittar du bästa budgetprodukterna för huden

Hudvårdsexperten Leyla ”Leyglow” Aksoy är veckans Wellnessprofil

 • Ulrika Lidbo
Publisert:

Hudvårdsexperten och influencern Leyla ”Leyglow” Aksoy brinner för att dela med sig av hudvårdstips som alla kan följa.

För Wellness avslöjar hon sina bästa råd för olika åldrar, hudtyper och plånböcker. Och förklarar varför begreppet anti age är passé.

Glowig hy med en basic hudvårdsrutin som är lätt att upprätthålla. Svårare än så behöver det inte vara. Ändå går man lätt vilse i djungeln av produkter och metoder. Leyla Aksoy, 34, når framgång och uppskattning för sina personliga och pedagogiska tips på hudvård som håller i längden.

Ditt bästa tips på hudvårdsrutin?

– Att hålla det enkelt så att man orkar upprätthålla den rutin man satt, så att det inte känns jobbigt utan kul. Att man stannar där.

Bästa makeup-tips en stressig morgon? 

– Att använda en BB- eller CC-cream. Det går så fort och de är så tunna och lätta att jobba med att man inte kan göra fel. Därefter borsta igenom ögonbrynen, på med lite mascara och lip balm.

Om du fick ta med dig en enda produkt till en öde ö, vilken väljer du?

– Solskydd. Jag vill skydda min hud och tycker att det är viktigt oavsett om det är sommar eller vinter, soligt eller molnigt, varmt eller kallt. Man skyddar sig så länge man är ute i dagsljus.

ANNONS

Köp Leyglows favoritkräm från La Roche-Posay här!

Meds (Extern länk)

Bästa julklappen på skönhetsområdet?

– Det finns många ... men jag skulle spana in julkiten som finns ute nu. Det finns många holidaykit som är prisvärda, och man får chans att prova flera produkter till priset av ett. 

Vilket är ditt smartaste knep en dålig hårdag?

– En stram knut. Det lurar ögat och får dig att se städad ut, trots att ditt hår inte är rent. 

Har du något budgettips till badrumsskåpet?

– Gå till apoteken, där får man jättebra produkter för bra pengar. LaRoche Posay är en favorit, jag tycker att alla ska ha deras Cicaplast hemma, den passar alla. 

Vilket är ditt favoritplagg i garderoben ?

– Blå eller svarta jeans. I och med att jag är 1,81 lång, är det inte alltid som jag kan välja och vraka, så när jag väl hittar något som sitter bra så kör jag på det. Jag är minimalist, har rätt mycket basplagg och tycker om svenska märken.

Ditt bästa tips för att hantera stress i vardagen?

– Veckoplanering. Varje söndag skriver jag upp allt som händer nästa vecka. Jag går igenom hela mitt schema och skriver verkligen upp allt, även sådant som är självklart som att dammsuga och tvätta håret. Jag gillar känslan av att kunna bocka av, då känner man sig stolt över varje sak man har gjort.

Hur hittar du vardagsglädje? 

– Den hittar jag när jag gör på roliga saker med mina vänner mitt i veckan. Många tänker nog att måndag till fredag är till för vardagsgrejer, men jag vill inte vänta. Kanske lätt för mig att säga som inte har barn, men att inte vänta till helgen med att göra något kul är ändå mitt tips. 

Hur gör du för att hitta träningsmotivation?

– Vet du, jag har precis insett att det inte finns något som heter motivation. Jag väntar inte utan går bara och gör det. Man ångrar inte ett pass, hur klyschigt det än låter. 

Dina bästa välmåendetips?

– Att planera, som sagt. Och affirmationer. I form av tankar, men också att skriva upp bra saker och sätta mål. Inte tänka på vad man inte hann eller inte kan, utan fokusera på det som är bra med en själv.

Vilket är ditt guilty pleasure? 

– Jag gillar dåliga tv-serier att ha i bakgrunden medan jag scrollar på mobilen. Serier som folk inte skulle kalla för kvalitativa och som man kanske inte tipsar andra om, men gillar själv.

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?

– Jag sover bort det. Jag brukar tänka att det alltid blir bättre nästa dag. Och när jag vaknar har det gått över.

Vilket stjärntecken är du, och känner du igen dig i det? 

– Jag är fisk. De anses vara drömmiga och i sin egen bubbla. Länge kände jag inte igen mig i det. Jag tänkte att jag var realistisk och rak, men nu har jag insett att jag är en äkta fisk. 

Din bästa egentid är när du ...?

– ... gör mig redo för något. När jag ska någonstans, har en plan och är på väg. Den stunden då jag har min hudvårds- och sminkrutin och riktar fokus på mig själv.

Vilket råd skulle du ge dig själv som 18-åring?

– Försök att inte bry dig så mycket om vad andra tycker. Det är lätt att säga nu när man har facit, men försök. Det är mitt råd. 

Vad är du mest stolt över i ditt liv?

– Att jag kan kombinera mitt lärarjobb med mitt kreativa jobb på Instagram. Jag har alltid varit intresserad av hudvård och alltid tyckt om sociala medier. När jag startade kontot märkte jag snabbt att intresset blev större och större. Ju fler människor med olika hudtyper och problem som började följa mig och hörde av sig till mig, desto mer lärde jag mig. 

ANNONS

Bli av med dina pormaskar! Köp storsäljaren Niactil 4% hos Lyko redan idag!

Lyko (Extern länk)

Leyla Aksoys 8 bästa hudvårdstips

 1. Fukt, fukt, fukt. Rengör alltid ansiktet ordentligt och återfukta oavsett vad du har för hudtyp. All hud behöver fukt. 
 2. Använd solskyddsfaktor – och inte bara på semestern. Det är viktigt att skydda sig mot uv-strålar oavsett om solen lyser eller inte. Så länge det finns dagsljus finns det uv-strålar. Strålarna gör att huden åldras snabbare, orsakar pigmenteringar och ökar risken för hudcancer.
 3. Skynda sakta när du ändrar hudvårdsrutin. Hudvård har en jättestor hype just nu och man kan bli stressad över alla tips som finns på produkter och syror. Men det är viktigt att ta det lugnt och inte stressa för att inte orsaka obalans i huden.
 4. Börja med en enkel hudvårdsrutin. Om du vill ta bättre hand om din hud är mitt råd att du börjar med att införskaffa en rengöringsprodukt och en ansiktskräm. När du har en bas att stå på kan du fundera på vad du behöver jobba på, till exempel pormaskar, pigmentering, linjer runt ögonen, och därefter kan man ta nästa steg. Om man bara köper på sig saker kan det vara svårt till slut att veta vad som är vad. Bygg upp steg för steg utifrån dina behov.
 5. A-vitamin för den mogna hyn. Om man vill jobba lite mer age well kan man lägga till a-vitamin, retinol. Det finns mycket forskning som visar att det är en av få ingredienser som faktiskt fungerar. Anti age är ett gammalt uttryck, vi behöver inte hetsa människor att se unga ut, men inte heller orsaka att huden åldras i förväg. Med tiden kommer vi alla bli gamla och då kan man alltid hjälpa huden på traven att åldras på ett bättre sätt. 
 6. Torka inte ut huden. Jag har en fet hudtyp och när jag var yngre ville jag torka ut hyn för att dämpa det oljiga. Det var mitt största misstag, för det går inte. Då producerar huden bara ännu mer talg. Det man istället bör göra är att tillsätta fukt.
 7. Stressa ner. Stress påverkar kroppen och kommer per automatik också att påverka din hud. Försök stressa ner i vardagen, om så bara de där 10, 15 minuterna i badrummet när du gör din hudrutin. Låt det vara den fasta punkt där du bara får lov att vara med dig själv.
 8. Försök att inte jämföra dig med andra. Kanske inget direkt hudvårdstips, men det finns massor av skönhets- och hudvårdskonton på sociala medier. Välj med omsorg vem och vad du följer. Avfölj alla som får dig att må dåligt. Du bestämmer över ditt flöde.

ANNONS

Köp Leyglows favoritkräm Cicaplast från La Roche-Posay här!

Meds (Extern länk)

Redaktionens val

 1. SKÖNHETSPRODUKTER

  Leyglow: ”Micellärt vatten har blivit jättestort för att det är så enkelt”

 2. HUDVÅRD

  Hudvård för nybörjaren – det här ska du tänka på

 3. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Bästa produkterna för att bli av med pormaskar

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ulrika Lidbo