Så vet du vilken hudvård som passar dig

  • Elina Malm
Publisert:

Att hitta rätt bland hudvård är inte alltid det lättaste. Använder du dessutom fel produkter för din hudtyp kan du göra mer skada än nytta.

Hudterapeuten Linn Moström guidar dig rätt genom hudvårdsdjungeln.

Hudvårdsdjungeln består av ett gediget utbud av produkter som alla utlovar en strålande hy och lyster. Men produkter som appliceras på fel hud gör ingen nytta, därför är det viktigt att känna till vilken hudtyp du har för att kunna anpassa produkter därefter. Att urskilja hudtyp och hudens tillstånd innan du bygger upp din hudvårdsgarderob är också att rekommendera.

Så hur hittar man rätt? Wellness har talat med den auktoriserade hudterapeuten Linn Moström som guidar dig till en balanserad och välmående hud.

Normal hy

Kännetecken

En normal hudtyp är en hud i balans. Huden är varken för torr eller fet, utan upplevs som mjuk, spänstig och med jämna porer. Men även om denna hudtyp generellt sett är problemfri utan synliga porer, utslag och torra partier behöver den fortfarande fukt och skydd mot UV- strålar och dagliga föroreningar för att hålla sig välmående och mjuk.

Hudvård för normal hy

Använd produkter som är skonsamma och bibehåller den fina balans du redan har. En normal hy är allas dröm. En skonsam ph-balanserad rengöring är att rekommendera för att bibehålla hudens naturliga skydd och talg.

– Boosta med fukt, exempelvis hyaluronsyra som minskar inflammationer i huden som bidrar till för tidigt åldrande. För starka och parfymerade produkter kan orsaka obalans i bakteriefloran som påverkar din hud negativt, säger Linn Moström, auktoriserad hudterapeut.

Experten tipsar

När du planerar att vara ute i solen en längre stund rekommenderar Linn ett solskydd för att undvika att bli solbränd.

– Att bränna sig i solen ger alltid följder, man skall vara glad om det enbart blir pigmenteringar. Det är dock viktigt att boosta huden med sol (utan solskydd) cirka 15 minuter för att stimulera ditt egna inbyggda solskydd i huden, men skippa de varmaste timmarna mitt på dagen.

ITS SKIN Hyaluronic Acid Moisture Emulsion

ItS SKIN

ITS SKIN Hyaluronic Acid Moisture Emulsion

199,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Fet hy

Kännetecken

En fet hud beror på överproduktion av fett i talgkörtlarna vilket gör att den lätt blir oljig och glansig. De vanligaste anledningarna till fet hud är hormonell obalans, ärftlighet och fel val av produkter. Den aktiva talgproduktionen orsakar tilltäpptheter vilket kan leda till finnar, blemmor och pormaskar. Utbrott kan också påverkas av obalans i hudens bakterieflora.

Hudvård för fet hy

– Använd produkter utan alkohol, parfym och som är ph-balanserade. Jag brukar lite enkelt säga att man kan mata sina goda bakterier i huden, så att de kan stå emot de ”onda”. De ”onda” blir inte skadliga förens du har för lite av de goda. Vi eftersträvar biologisk mångfald i huden likt den vi eftersträvar i naturen.

Prebiotika (mat för de goda bakterierna) finns i såväl talg som i utvalda hudvårdsmärken och hjälper vår hudflora att bli stark och motståndskraftig. Vid fet hud rekommenderas produkter som har mer fukt än olja för att minska glansighet. De flesta med lite fetare hud föredrar gelrengöringar.

Testa en skonsam krämrengöring under en period, för att se om talgproduktionen balanseras, kan också hjälpa.

Experten tipsar

Tänk på att inte övertvätta ansiktet eller använda för stark ansiktstvätt. Det gör att huden upplever att det inte är tillräckligt med talg i huden och kompenserar med att producera mer. Huden är smart på så sätt.

– Vid utbrott såsom finnar och blemmor rekommenderar jag att vara extra noga med att byta handduk varje gång du torkar ansiktet efter tvätt, alternativt använd en kleenex. Har du mycket pormaskar och inflammationer rekommenderar jag dig att konsultera en hudterapeut som kan guida dig rätt, samt att gå på regelbundna behandlingar. Viss mat kan även trigga inflammationer/acne. Det är väldigt olika från person till person, men att skriva matdagbok samt notera utbrott, kan underlätta för att se om det finns något mönster.

Torr hy

Kännetecken

En torr hy beror på att huden är uttorkad och fuktfattig, eller att du har låg talgproduktion. Detta är vanligt problem för oss som bor i norden där vädret pendlar mycket i temperatur och luftfuktighet. Typiska kännetecken är att huden känns stram och utan lyster för att sedan upplevas som blank senare under dagen. Ibland kan även annan irritation som klåda och
eksem uppstå. Att överbehandla huden med uttorkande produkter vid acne eller fet hud kan också orsaka att porerna täpps till och finnar bildas när huden blir uttorkad - yttorr - och det kan alla oavsett hudtyp få.

Hudvård för torr hy

– Använd ph-balanserad rengöring för att successivt få tillbaka ditt eget skydd och en balans i din hud. För att få bort de yttorra partierna behövs oftast peeling en till två gånger i veckan, samt massor av fukt. Exempelvis ett fuktserum och en fuktmask en till två gånger i veckan utöver en bra hudvårdsrutin. Skippa produkter som innehåller med parfym och starka
konserveringsmedel som påverkar både bakteriefloran och hudbalansen negativt.

Experten tipsar

– Yttorrhet uppstår ofta vid felköp av produkter. Var kräsen och noggrann. Undvik att klicka hem hypade produkter innan du har haft en konsultation innan. Annars finns det risk att slänga pengar i sjön. Många hudterapeuter har gratis produktkonsultationer och hjälper gärna till. Ett annat tips är att se hudvård på samma sätt som du ser på kläder – uppdatera efter väderlek. Det som fungerar bra på sommaren är till största sannolikhet inte
tillräckligt under vintermånaderna.

Blandhy

Kännetecken

En blandhy, eller en kombinerad hy som det även kallas, är en av de vanligaste hudtyperna. En blandhy kännetecknas ofta av att ansiktet har både fetare och torrare partier. T-zonen (panna, näsa och haka) tenderar att gå mot fet hy med en högre talgproduktion och större porer som ger en glansigare hy, medan resten av ansiktet går åt en mer normal till torr hy.

En blandhy är precis som det låter, en kombination av olika hudtyper, vilket gör den lite extra svår att behandla.

Hudvård för blandhy

– Använd både fukt och olja utöver din vanliga rutin. Fuktserum till hela ansiktet, en olja till de hudpartier som tenderar att bli lite torrare samt en fuktkräm som avslutning. Då många tycker det är jobbigt att bli glansig i t-zonen kan det vara bra att välja en kräm med mer fukt och mindre olja.

Experten tipsar

– Ansiktsmasker kan vara en riktig hjälp vid just blandhy. Jag brukar rekommendera att investera i två olika masker: en djuprengörande lermask till den lite fetare t-zonen och en återfuktande och mjukgörande ansiktsmask till de lite torrare partierna för att skapa så mycket balans som möjligt.

Känslig hy

Kännetecken

En känslig hud är som det låter och är lite mer sårbar än övriga hudtyper. Huden blir lätt irriterad, röd och kan reagera på allt från aktiva och parfymerade produkter till yttre påfrestningar som såsom kyla, värme och torr luft. Även stress, hormoner, medicinering och konsumtion av kaffe och alkohol kan förvärra tillståndet. Irritation kan visa sig genom rodnad, flagning, knottror och blåsor. En stickande och stramande känsla i ansiktet är inte heller
ovanligt. Ett annat vanligt kännetecken för känslig hy är att huden kan se lätt transparent ut med vidgade och ytliga blodkärl.

Hudvård för känslig hy

De flesta hudvårdsmärken har en specifik linje för just känslig hud. Skonsamma produkter som framtagna just för att lugna och balansera en känslig och ibland stressad hud.

Experten tipsar

– Tänk på att starta lugnt när du byter hudvård. Börja med två till tre produkter för att sedan addera fler allt eftersom när du ser att de fungerar bra. Undvik att blanda olika märken. Olika märken har ofta olika aktiva ingredienser som inte alltid synkroniserar och vid en känslig hud är det särskilt viktigt då det kan vara en trigger för utbrott.

Återigen handlar det om att få till en balans i huden. Tvätta inte för mycket, boosta med fukt och ett bra skyddande ansiktscreme. En ansiktscreme för en känslig hud har ofta lite mer skydd mot yttre faktorer såsom vind, kyla och värme. Spf är även viktigt för att inte bränna sig. Numera finns det många alternativ att välja mellan och är man rosig i hyn kan det vara skönt med exempelvis en mineralfoundation som har naturligt spf och som ger dig en lugnare ton under dagen.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter. Beställ här.

Dentway (Extern länk)

Hudterapeuten Linn Moström guidar dig genom hudvårdsdjungeln.

ANNONS

Ta reda på vad din hud behöver med Dynamic Code SKIN Självprovtagningskit.

Meds (Extern länk)

Redaktionens val

  1. HUDVÅRD

    Maska rätt – guide till bästa krämen för just din hudtyp

  2. SKÖNHETSPRODUKTER

    Leyglow: ”Micellärt vatten har blivit jättestort för att det är så enkelt”

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Elina Malm  har sedan 2008 arbetat som journalist, digital redaktör och övergripande innehållschef på ett flertal mediehus i Stockholm – däribland Metro, Stampen, Bonnier Tidskrifter och Schibsted. Hon har tidigare arbetat på Aftonbladet år 2012 och 2014/2015, och nu är hon tillbaka som frilansjournalist för Wellness. Elina Malm har gått utbildningen “Journalistik och multimedia” på Södertörns högskola samt läst kurser inom ledarskap, digital marknadsföring och på sociala medier på bland andra Berghs School of Communication.