”Fungerar syror för att behandla akne?”

Publisert:

På sociala medier pratas det mycket om AHA- och BHA-syror för att behandla akne.

Men fungerar det?

Lykke Barck och Marta Laskowski, som driver Hudläkarpodden och jobbar vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, svarar på läsarfrågor om hud.

FRÅGA HUDLÄKARNA – SÅ GÖR DU

Hudläkarpodden som består av Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, kommer varannan vecka svara på just dina frågor om hud. Med sin mediciniska expertkompetens guidar de dig rätt – oavsett vad du vill veta. Vad undrar du? Skicka din fråga till wellness@wellness.se. Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn. Frågor med bilder kan dessvärre inte besvaras.

Läsarfråga

Hej Lykke och Marta!

Min dotter har akne. På sociala medier pratas det mycket om AHA- och BHA-syror för att behandla akne. Hur fungerar syrorna – och gör de någon nytta?

Kristina

Hudläkarnas svar

Hej Kristina!

AHA och BHA är vanligt förekommande syror i hudvårdsprodukter som köps receptfritt. Det kan verkligen vara en djungel när man står där framför hudvårdshyllan, så låt oss bena upp vad det handlar om!

Vi börjar med AHA-syror. AHA står för Alpha Hydroxy Acids och är olika typer av sockersyror, där glykolsyra (glycolic acid) och mjölksyra (lactid acid) är vanligast. Detta är svaga, naturliga syror som orsakar avfjällning och underlättar den normala avstötningen av hudceller i det översta hudlagret. 

AHA finns i allt från ansiktstvättar till lotions, krämer och peelings och används också i kemiska peelings på hudvårdssalong. När man tittar på vilken forskning som är gjord på AHA-syror vid akne, så verkar det som att AHA-syror är som mest effektiva när man kombinerar dem med andra preparat, exempelvis så kallade retinoider (en typ av vitamin A). Ofta kan AHA därför utgöra en del av behandlingen vid mildare akne – t.ex. att man använder en AHA-toner som man kombinerar med en kräm som innehåller vitamin A. AHA-syror har också andra effekter och har t.ex. visats kunna minska ålderstecken och hjälpa till att minska hyperpigmenteringar.

BHA är en förkortning för Beta Hydroxy Acid och är en syra som också kallas salicylsyra. 

BHA är avfjällande, har milda antiinflammatoriska egenskaper och är dessutom fettlösande, vilket gör att den verkar mot pormaskbildning. 

BHA finns i en uppsjö av olika hudvårdsprodukter, t.ex. geler, lotions och lösningar i koncentrationer som oftast ligger mellan 0,5-2% och är omåttligt populär i hudvårdsprodukter! BHA-syror används dessutom i kemiska peelings på salong. Det finns också i receptbelagda produkter som framför allt förskrivs i avfjällande syfte, vid t.ex. psoriasis. 

Det finns flera så kallade placebokontrollerade vetenskapliga studier som visat att BHA-syror kan vara en effektiv behandling vid mildare akne. Man använder BHA oftast en till två gånger dagligen, men man är lite olika känslig i huden och kan därför behöva anpassa användningen utifrån detta. Kanske behöver man minska användningen till ett par gånger per vecka om torrhet eller irritation skulle uppstå. 

Tänkt på det här när du använder syror

Viktigt att tänka på är att man blir känsligare i huden vid behandling med syror. Det är därför extra viktigt att tänka på att skydda sig från solen när man vistas utomhus, alternativt får man pausa denna behandling under sommaren. 

AHA- och BHA-syror används också vid så kallade kemiska peelings på hudvårdssalong och det finns vetenskapligt stöd för att detta har effekt mot akne. Kanske är peelings med BHA snäppet vassare och ger en längre bestående effekt, men det är svårt att dra några långtgående slutsatser.

Det här bör du satsa på

Sammanfattningsvis – om dottern inte har en alltför svår akne kan det vara värt ett försök att testa receptfria AHA- och BHA-innehållande behandlingar. Däremot, om hon börjat få ärr av sin akne bör ni inte vänta med att söka läkare. När det väl börjat bildas ärr vill man vara säker på att komma igång med en effektiv behandling!

Hälsningar Hudläkarpodden

Utforska Wellness

Om skribenten