Probiotisk hudvård – allt du behöver veta

 • Patrik Bergfeldt
Publisert:

Att vi ska få i oss goda bakterier för magens skull har vi hört i många år men visste du att det är lika viktigt att ta hand om hudens bakterieflora? Skönhetsexperten Patrik Bergfeldt guidar oss i probiotisk hudvård.

De allra flesta har hört talas om vår tarmflora, och förstår varför den är viktig att ta hand om. Men hudens mikrobiom är det inte lika många som hört talats om. Hudens mikrobiom består av tusentals olika arter av mikrober (bland annat bakterier, virus, svampar) som skyddar och balanserar huden samt ger ökad elasticitet och fasthet.

Vad är probiotisk hudvård?

Goda bakterier, probiotika, hjälper hudens mikrobiom att vara i balans, detta kan man läsa mer om i boken ”Hudbibeln” som hudforskaren Johanna Gillbro skrivit. Om balansen rubbas blir vi lätt torra, röda och reaktiva i huden. Probiotisk hudvård är alltså hudvårdsprodukter som innehåller levande bakterier, oftast mjölksyrebakterier. De kan även innehålla prebiotika, som ger näring till de goda bakterierna så att de frodas, förklarar Liliane Salander, erfaren kosmetisk kemist som har hjälpt en uppsjö av stora hudvårdsmärken med att formulera ingredienserna i deras produkter.

I dag har det blivit allt vanligare att hudvård säger sig vara probiotisk eller kunna bidra till ett hälsosamt mikrobiom. Men det iär inte bara produkterna vi tillför huden som påverkar hur den mår utan även vad vi låter bli att applicera på huden. Ett allt för frekvent tvättande med löddrande produkter tvättar bort vårt sebum som har som främsta uppgift att gynna hudens goda mikrober.

ANNONS

Beställ Exuviance Probiotic Lysate Anti-Pollution Essence direkt här!

Hudoteket (Extern länk)

Patrik Bergfeldt, skönhetsexpert och domare i Stockholm Beauty Week Award

Så stärker du din hudhälsa – 7 tips!

Kombinationen av rätt hudvårdsprodukter och sunda levnadsvanor bidrar till en god mikrobiell mångfald och en fantastisk hudhälsa. ”Less is more” är ett gott ledord, i alla fall när det kommer till rengöring. Som domare i Stockholm Beauty Week Award har jag testat det mesta i produktväg och olika behandlingar. Här nedan följer några av mina bästa tips för en god hudhälsa:

1. Tvätta inte bort dina goda bakterier

När det kommer till rengöring handlar det främst om vad du vill att din rengöringsprodukt inte ska göra och vad den inte innehåller, vilket kan låta lite omvänt. En rengöringsprodukt ska innehålla milda tensider (rengöringsämnen) undvik till exempel SLS (Sodium laurate sulphate) och uteslut gärna parfymämnen i rengöringen. Välj gärna en mild mjölkrengöring eller oljebaserad rengöring och tvätta bara på kvällen så att du inte sköljer bort alla goda bakterier.

Att enbart rengöra med vatten är dock ingen bra idé då vårt kranvatten har ett högre pH-värde än 4,5–5,5 vilket är vad huden vill ha. I Stockholm stad har kranvattnet till exempel 8,5 i pH-värde. Vilket pH-värde just din kommuns vatten har kan man ofta läsa om på kommunens hemsida.

2. Läs om vad dina produkter innehåller

Läs innehållsförteckningen på dina produkter och kolla upp vilka ingredienser som är hudegna substanser (skin-identical ingredient) och vilka som kan irritera huden så som parfymer, och diverse konserveringsmedel. En sida som jag själv använder ofta är www.incidecoder.com. Där kategoriseras olika ingrediensers funktioner och du kan söka på dina favoritprodukter och lära dig mer. 

3. Välj gärna produkter med ”hudegna” substanser

Vad är hudegna ingredienser kan man undra? Det är ingredienser som återfinns naturligt i vår hud. Några av dessa är ceramider, squalene, glycerin, kolesterol och triglycerider. De finns i huden av en anledning till skillnad från många syntetiska ingredienser som finns i våra produkter.

4. Probiotika, prebiotika eller postbiotika

Använd produkter med probiotika, prebiotika eller postbiotika. Nu blev det väldigt mycket biotika, men det är bra för vår hudhälsa. Dessa ämnen både tillför goda bakterier och matar våra bakterier med näring visar bland annat en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften ”Experimental Dermatology” . Postbiotika har ungefär samma effekt som probiotika på vår hud. Den stärker hudens immunförsvar och binder fukt.

5. Naturligt och ekologiskt – inte alltid lika bra som man kan tro

Naturligt är ett ganska flytande uttryck och ekologiska märkningar kan betyda olika saker. Produkter som marknadsförs som naturliga med eteriska oljor kan ge dem med känslig hud irritationer. Naturliga oljor kan även härskna lätt och leda till att huden reagerar på biämnen som bildas.

6. Vistas ute i naturen

Att vara ute i naturen är inte bara lugnande för kropp och själ, det hjälper också till att berika vår bakterieflora. I flera amerikanska studier har det påvisats att vår moderna livsstil i storstäder kan vara bidragande orsak till många hudproblem, såsom akne och eksem bland unga.

7. Glöm inte bort resten av huden

Huden är kroppens största organ. Tvätta dig inte med löddrande tvål och använd bara rengöring på ställen där det behövs som under armhålorna till exempel. Ljummet vatten räcker längre än vad man kan tro! Som Dr. Elaine Larson, expert på infektionssjukdomar vid Columbia University School of Nursing sa till Times: "Jag tror att duscha är mestadels av estetiska skäl”.

Källor: ”Hudbibeln” Johanna Gillbro, ”Experimental Dermatology”, ”Associations of Childhood Eczema Severity” 2014, American Contact Dermatitis Society.

Patrik Bergfeldts 7 produkttips

Välj hellre få men riktigt bra produkter

Rengöring:

 • Skinome Project – Mineral Cleanser
 • Esse – Sensitive Cleanser

Serum:

 • Sapienic – Probiotic Boost
 • Esse – Sensitive Serum 

Återfuktning:

 • M Picaut – Amethyst Obsession Probiotic Balancing Cream och
 • Skinome Project – Rich Emulsion
 • Exuviance - Probiotic Lysate Anti-Pollution Essence

ANNONS

Maybelline - de senaste trenderna från catwalken till sidewalken - hos Lyko här

Lyko (Extern länk)

ANNONS

Köp Esse Sensitive Serum direkt här!

Hudoteket (Extern länk)

Redaktionens val

 1. HUDVÅRD

  Så vet du vilken hudvård som passar dig

 2. HUDVÅRD

  Hudvård för nybörjaren – det här ska du tänka på

 3. HÄLSA

  Därför är CBD-olja på allas läppar

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Patrik Bergfeldt