
Hälsa
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Med sommaren kommer semester och solkysst hy – men också en ökad risk för hudcancer.
Men vilka hudutväxter är farliga och hur behandlar man solbrännan på bästa sätt?
Experten reder ut de vanligaste misstagen – och tipsar om hur du tar hand om din hud i sommar.
På sommaren flyttar vi ut våra liv. En del reser utomlands, andra stannar hemma och många delar samma längtan efter att vara i solen.
– Vi behöver solen, vi älskar solen och vi mår bra av solen. Den behövs för att producera D-vitamin. Men man ska ha respekt för den, säger Marina Donner, läkare på Hälsocentralen i Mariehamn samt privatkliniken Medimar.
Att bränna sig i solen är både obehagligt och smärtsamt. Men det ökar också risken för hudcancer, som är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige.
– Malignt melanom, den farligaste hudcancern, kan oftast uppstå till följd av att ha bränt sig hårt. Och det kan vara att man gjort det i barndomen, i ungdomen eller på senare tid. Sedan finns det såklart också genetik och andra orsaker kopplat till hudcancer, men solen är mycket viktig, säger Marina Donner.
Varje år konstateras cirka 60 000 fall av hudcancer i Sverige och siffran har ökat de senaste åren. Det finns en stark koppling mellan att bränna sig ofta och att drabbas av malignt melanom, skriver Strålsäkerhetsmyndigheten.
Utöver födelsemärken har vi människor också olika hudutväxter på huden. Uppskattningsvis har cirka 40 procent av den vuxna befolkningen hudflikar, som är en av de vanligaste hudutväxterna.
– De brukar vara mjuka, sladdriga och oftast hudfärgade. Det är vanligare att man får dem med åldern eller om man är överviktig, men praktiskt taget kan vem som helst ha hudflikar, säger hon.
Andra utväxter kan vara åldersvårtor, även kallade senila vårtor.
– De är inte riktiga vårtor, även om det kallas det. De brukar komma i medelåldern och är en ganska vanlig orsak till att folk söker sig till läkare, för de kan se lite skumma ut. De kan vara mörka, skorviga, klia och växa.
Marina Donner förklarar att åldersvårtor, hudflikar och utstående födelsemärken inte är farliga. Men de kan ändå kännas obehagliga på kroppen, särskilt under sommaren.
– Om man har en hudutväxt någonstans där det skaver mot kläderna kan den bli svullen, irriterad och klia. Det är vanligt när det blir varmt. Men det betyder inte att det är farligt, eftersom det finns en bakomliggande orsak.
Eftersom det finns flera olika sorters hudcancer kan de också se olika ut på kroppen. Därför vill Marina Donner uppmana den som upptäcker en oprovocerad hudförändring att ta det säkra före det osäkra.
– Hudcancer kan uppstå i ett födelsemärke man haft tidigare, men det kan också uppstå på ett helt nytt ställe. Det är därför man ska reagera på förändring. Om något helt nytt kommer eller om något gammalt börjar växa, blöda eller ändra färg.
Samtidigt förklarar hon att våra födelsemärken kan förändras naturligt med åren.
– De kan gå från platta till mer upphöjda eller droppformade. Men om man känner sig orolig är det inte ett beslut man ska ta själv. Utan det är bättre att visa upp det för en läkare som har rätt erfarenhet och kunskap. Det gäller egentligen alla hudförändringar på kroppen, om något ser avvikande ut är det bra att kolla upp det.
Det finns flera olika metoder för att avlägsna oönskade utväxter från kroppen. När det handlar om hudflikar är strypning och frysning de vanligaste metoderna inom sjukvården.
– Jag själv använder strypning eftersom det blir så snyggt kosmetiskt resultat efteråt. Man stryper blodtillförseln, så utväxten skrumpnar och trillar bort. Därför har vi, tillsammans med Danderyds sjukhus, utvecklat verktyget ”TagMole” som kan användas av både läkare och privatpersoner, säger Marina Donner.
Hon är också skeptisk till mängden av olika salvor som finns på marknaden.
– Om man börjar Googla finns det hur mycket som helst, men jag brukar inte rekommendera att kleta på något på huden som man inte har koll på. Vet du inte hur huden kommer reagera kan du riskera att få permanenta missfärgningar eller en allergisk reaktion.
När det rör sig om borttagning av farliga hudutväxter kan metoderna variera.
– Då tar man bort dem genom kirurgi eller hårdare frysning. Det finns flera olika behandlingar av hudcancer, så det skiljer sig åt, säger Marina Donner.
Det absolut viktigaste att tänka på om du vistas i solen är att använda solskydd, men också att vara vaksam på när solen är som starkast. Marina Donner påminner om att de som har väldigt ljus hudtyp har större risk att bränna sig än de som har mörkare.
– Solkräm, solhatt och kläder med solskyddsfaktor är jättebra, speciellt på barn. Det är också bra att försöka undvika den starkaste solen mellan 12:00 och 16:00. För på förmiddagen och eftermiddagen är mängden direkta solstrålar mindre. Så då är det lite snällare.
De vanligaste misstagen vi gör på sommaren är att glömma smörja in oss eller tro att vi inte behöver solskydd.
– Det är lätt att underskatta hur mycket sol man får och att man kan bli solbränd fast det är mulet ute. Många tänker inte på indirekt strålning, som vi får från himlen. Det är därför vi kan bränna oss även om vi sitter i skuggan eller spenderar flera timmar utomhus en mulen dag, säger Marina Donner.
Ett annat vanligt misstag är att bränna sig ute till havs.
– Om man är ute med båten fläktar det ganska mycket och då kanske man inte känner sig så varm och glömmer bort det här med solskydd. Men vatten reflekterar solljus och ökar mängden strålning vi utsätts för. Det är lätt att komma ihåg solskyddet om det är hett, men också lätt att glömma om det är svalt och behagligt, säger Marina Donner.
Samtidigt bör den som smörjer in sig inte oroa sig alltför mycket i onödan, så länge man inte upptäckt något avvikande på huden.
– Man kommer långt med sunt förnuft. Vet man att det ska vara soligt ute kan man sätta på sig solskydd eller en keps på huvudet. Sedan kan man vara ute och njuta med måtta, som med allt här i världen.
Om du har bränt dig i solen är det bra att kyla ner huden.
– Ta en sval dusch eller sätt på en kall, blöt handduk. Kylgel, som till exempel innehåller aloe vera, kan lindra obehaget. Har man bränt sig ordentligt kan man uppleva feberkänningar. Om man är långt ifrån ett apotek kan man använda en gammal huskur och smörja creme fraiche eller tjockare filmjölk på sin solbrända hud. Det svalkar och lindrar, säger Marina Donner.
För den som upplever att huden blir fnasig och fjällig efter sommaren rekommenderar hon att återfukta huden.
– Man ska inte heller använda peeling alltför flitigt, för då peelar man bort solbrännan snabbare.
För att återfukta din sommarhud är produkter som lotions, cremer och masker perfekta.
– Om huden är hemskt torr är det lättare att få sprickor. Men jag skulle säga att det viktigaste på sommaren är att vara försiktig med solen, säger Marina Donner.
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Boosta kroppen från topp till tå – allt om hud, hår & egenvård
Ångest, utmattning & ensamhet – hur mår du?
Hur vill du äta? Läs om de senaste rönen
Sjukdomar, symtom och behandling – allt för ett underliv i balans
Om lust som försvinner och om lust som exploderar, om självkärlek – och kittlande tips
Styrka, flås & rörlighet – på olika sätt
Vad säger ditt stjärntecken om dig?