Denna text innehåller annonslänkar

Hudterapeuten: Perioral dermatit – så lindrar du problemen

 • Ida Gustafsson
Publisert:

Röda utslag kring munnen kan vara den vanliga hudsjukdomen perioral dermatit.

För Wellness berättar hudterapeuten Malin Björlin om den vanliga hudsjukdomen som många gånger kan bero på din hudvårdsrutin.

Perioral dermatit är röda utslag och små knottror som samlas runt munnen och runt näsan. Utslagen kan både klia och kännas lite brännande, och huden kan också fjälla.

– En orsak är att man har en överbehandlad hud, det kan vara att man använt kortison under en längre tid i ansiktet och det bryter ner hudbarriären. Men sen blir huden jättetunn av att man använder starka hudvårdsprodukter, säger Malin Björlin, hudterapeut specialiserad på hudproblem och vice ordförande i SHR, Sveriges hudterapeuters riksorganisation.

Malin Björlin, auktoriserad hudterapeut och vice ordförande för SHR, Sveriges hudterapeuters riksorganisation.

Överbehandlad hud

Under de senare åren har intresset för hudvård skjutit i höjden, det finns massor av olika hudvårdsforum på sociala medier och flera så kallade ”skinfluencers” som enbart gör hudvårdsrelaterat innehåll. En trend som Malin Björlin menar är bra eftersom folk får upp ögonen för hudvård, men det har även en baksida:

– Det har lett till hudsjukdomar som ökar för att man överbehandlar huden. Har man en överbehandlad hudbarriär har man en hudbarriär som inte mår så bra. Då kommer problem som virus och bakterier och fastnar på en yta som redan är försvagad, säger Malin Björlin.

Använder man sedan även feta krämer och täckande smink kan situationen försämras ytterligare. I vissa fall kan perioral dermatit uppstå utan någon tydlig orsak.

Så lindras perioral dermatit

Malin Björlins rekommendation för den som drabbas av perioral dermatit är att sluta med starka syrabaserade hudvårdsprodukter och mekanisk peeling.

– Man ska använda så lite som möjligt då. Vissa läkare rekommenderar till och med att man ska sluta med allt, men är man torr fortsätter huden att vara försvagad. Man måste bygga upp hudbarriären lugnt och friskt.

Om utslagen är ihärdiga är det alltid bra att kontakta hudläkare. Därefter kan ett besök hos en auktoriserad hudterapeuthjälpa till med att rådgivning och en personligt anpassad hudvårdsrutin. Perioral dermatit går oftast över av sig själv, men det finns även receptbelagda läkemedel som kan påskynda läkeprocessen.

Mild rengöringsmjölk

Rengöringsmjölk från La Roche-Posay

Oparfymerad rengöringsmjölk från La Roche-Posay för torr och känslig hud som rengör huden milt och avlägsnar make up. Läs mer och klicka hem den här! (Annons)

Gentle Cleanse från Medik8

Skonsam ansiktsrengöring från Medik8

Mild ansiktsrengöring från Medik8 som återfuktar och rengör huden skonsamt. Läs mer och köp den från Hudoteket här! (Annons)

Dermalogica Ultra calming serum

Serum från Dermalogica

Parfymfritt koncentrerat serum från Dermalogica som stärker hudbarriärer och lugnar huden. Läs mer och köp här (annons).

Strengthening facial gel Annemarie Börlind

Återfuktande ansiktsgel från Annemarie Börlind

Mild och återfuktande ansiktsgel från AnneMarie Börlind utan parfym som med pre- och probiotika som återställer hudens naturliga ph-värde, stärker huden och balanserar bakteriefloran. Läs mer och köp den hos Meds! (Annons)

Face cream sensitive från Maria Åkerberg

Ansiktskräm för känslig hy från Maria Åkerberg

Lugnande ansiktskräm utan parfym för känslig, torr och reaktiv hud. Läs mer och köp här (annons).

ANNONS

Bli av med dina pormaskar! Köp storsäljaren Niactil 4% hos Lyko redan idag!

Lyko (Extern länk)


Redaktionens val

 1. HUDVÅRD

  Vanliga felet många gör med sin aknehud

 2. HUDVÅRD

  Leyla Aksoy: Här hittar du bästa budgetprodukterna för huden

 3. HUDVÅRD

  Hudläkaren: Nej, man får inte finnar av choklad

 4. HUDVÅRD

  Forskaren: Vi använder för mycket hudvårdsprodukter

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ida GustafssonIda Gustafsson redaktör på Aftonbladet och Wellness. Hon har tidigare jobbat på magasin med inriktning på mode, inredning och skönhet men också som nyhetsreporter på Aftonbladet. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet.