Giftet som kan lindra migrän

Publisert:

En halv tesked av giftet botox kan döda hela Sveriges befolkning.

Men i små mängder är giftet rena mirakelmedlet mot bland annat rynkor och armsvett.

Nu visar det sig att botox troligen också kan lindra migrän.

Botox har länge använts för att ta bort rynkor men kan nu också lindra migrän.
Botox har länge använts för att ta bort rynkor men kan nu också lindra migrän.

Botox, botulinumtoxin, är ett starkt muskelförlamande gift som tillverkas av den livsfarliga jordbakterien clostridium. Men i små mängder är ren botox användbart inom många områden i sjukvården.

Giftet användes ursprungligen för behandling av sjukdomar där man har kraftiga ofrivilliga muskelsammandragningar.

1982 upptäckte ögonläkare i USA att en av bieffekterna med medlet var att minirynkor kring ögonen slätades ut. I dag används botox till stor del inom skönhetsindustrin och i Sverige har medlet använts mot rynkor sedan slutet av 1980-talet.

Migränpatienter slapp värk

Ungefär samtidigt som botox började användas inom skönhetsindustrin upptäckte flera kvinnor i USA att deras migrän och spänningshuvudvärk lindrades betydligt efter en behandling med botox mot rynkor i pannan. Men först för ett par år sedan började forskarna studera om det fanns ett samband mellan botox och smärtlindringen.

En amerikansk studie vid University of California i Los Angeles, USA, visar att hälften av de patienter med migrän som fick botox injicerat i pannan blev helt symptomfria under de månader som giftet verkade. Forskarna upptäckte att det finns ett samband mellan musklerna som orsakar rynkorna på pannan och migrän, och att värken försvinner när muskeln i pannan blir förlamad, vilket sker under en botoxbehandling.

Än så länge finns ingen svensk studie om migrän och botox.

– Botox har gett bra resultat vid spänningshuvudvärk, det är däremot är svårt att säga om det verkligen hjälper mot migrän. Det behövs fler studier innan man är helt säker på sambandet, säger Carl Dahlöf, docent vid Migränkliniken i Göteborg.

Vid behandling injiceras botox i den drabbade muskeln som då är den enda muskel som påverkas.

– Det är ett fantastiskt medel som har visat sig vara enormt användbart inom många områden. Dessutom har inga som helst biverkningar upptäckts, säger Hans Naver, överläkare vid neurologiska kliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Fungerar också mot armsvett

1996 upptäckte han, tillsammans med professor Sten-Magnus Aquilonius, att botox även fungerar mot hand- och armsvett.

– Det enda ”negativa” med botox är att effekten inte är bestående och man måste hela tiden fylla på med nya doser, säger Hans Naver.

I dag har flera hundra patienter behandlats med botox mot svettningar vid Akademiska sjukhuset.

Giftet blockerar signalöverföringen i nerverna så att svettkörteln blir ”paralyserad” och slutar att producera svett.

I en amerikansk studie vid universitetet för hälsa och vetenskap i Washington DC, USA, upptäckte forskarna att botox fungerar lika bra på patienter som lider av ryggvärk. Botox verkar också fungera mot tandgnissling, enligt samma studie.

Utforska Wellness

Om skribenten