Ska man verkligen tvätta ansiktet på morgonen (eller har vi gjort fel hela tiden)?

Publisert:

Att tvätta ansiktet på morgonen går nästan automatiskt.

Men behövs det verkligen? Eller har vi gjort fel i alla år?

Hudforskaren Johanna Gillbro reder ut alla våra rengöringsfrågetecken.

Först rengöring sen toner, serum och sist fuktkräm. Eller vänta lite nu. Behöver man egentligen rengöra ett ansikte som endast har legat på en kudde och sovit efter den senaste rengöringen?

Ska man rengöra ansiktet på morgonen?

– Nej, när man har sovit en natt och varit inomhus och inte utsatt sig för föroreningar så behöver man inte tvätta sig, säger hudforskaren Johanna Gillbro.

Om man har en lång skönhetsrutin då, ska man inte börja med tvätt ändå?

– Nej jag tycker inte att det finns något egenvärde i att tvätta huden på morgonen.

Johanna Gillbro är apotekare, doktor i experimentell dermatologi och grundaren bakom hudvårdsmärket Skinome. Hon har även skrivit boken Hudbibeln/The Scandinavian Skincare Bible som numera är översatt till 7 språk.
Johanna Gillbro är apotekare, doktor i experimentell dermatologi och grundaren bakom hudvårdsmärket Skinome. Hon har även skrivit boken Hudbibeln/The Scandinavian Skincare Bible som numera är översatt till 7 språk.

Kan det vara negativt att tvätta ansiktet på morgonen?

– Ja, man kan påverka huden negativt med rengöring. Huden är smart, den producerar en mängd olika fetter och fuktbindare. Vi har också en hel bakterieflora på huden som stimulerar immunförsvaret. Att tvätta bort fetter och fuktbindande ämnen och bakterier med antibakteriella produkter påverkar huden negativt. Man tar bort det existerande fettet och de goda bakterierna som är så viktiga för oss.

Men smink behöver man väl tvätta bort på kvällen?

– Ja, det behöver man göra. Det är viktigt att tvätta bort dels smink och dels föroreningar. Man har i senare studier sett att föroreningar påverkar huden negativt. Studierna är inte utförda i Sverige utan ännu mer förorenade områden såsom Kina och Mexiko. Man har jämfört utsatta storstäder med mindre städer på landsbygden och sett en stor effekt på huden. I förorenade områden får man fler pigmentfläckar, torrare hud och huden åldras snabbare. Men när man bara har varit inomhus och sovit och inte utsatt sig för föroreningar så finns det inget egenvärde i att tvätta sig.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.