Är det så farligt att tvätta ansiktet med tvål?

Hudforskaren avslöjar allt om rengöring

Publisert:

Hur dåligt kan egentligen tvål vara för ansiktet? Och är dyrast rengöring alltid bäst?

Forskaren Johanna Gillbro guidar till allt du vill veta om hudvårdsrutinens första steg.

I en tid där enkelt och naturligt är ledorden och den största sminktrenden är att se osminkad ut borde vi kanske gå back to basic även det gäller rengöring. Låta våra fina flaskor lämna plats åt en enkel tvålbit. Eller är flaskorna och burkarna bättre för huden ju dyrare de blir?

Är det så farligt att tvätta ansiktet med tvål?

–Ja, eller det beror på vilken tvål det är. Det finns ju milda tvålar. Ingredienserna i din rengöring ska inte vara för ytaktiva. Ta till exempel diskmedel. Det är ju väldigt ytaktivt, där har man kraftiga fettlösliga ämnen så att man lätt ska kunna lösa upp fett och smuts när man diskar. Diskmedel skulle inte vara särskilt bra att ta på huden, förklarar Johanna Gillbro.

Johanna Gillbro är apotekare, doktor i experimentell dermatologi och grundaren bakom hudvårdsmärket Skinome. Hon har även skrivit boken Hudbibeln/The Scandinavian Skincare Bible som numera är översatt till sju språk.
Johanna Gillbro är apotekare, doktor i experimentell dermatologi och grundaren bakom hudvårdsmärket Skinome. Hon har även skrivit boken Hudbibeln/The Scandinavian Skincare Bible som numera är översatt till sju språk.

Varför är det så dåligt att lösa upp fett?

– Huden producerar en mängd olika fetter och fuktbindare. Vi har också en hel bakterieflora på huden som stimulerar immunförsvaret. Att tvätta bort fetter, fuktbindande ämnen och bakterier påverkar huden negativt.

Så en sådan där gammal hårdtvål kanske inte heller är så bra då ...

– Nej oftast är de äldre typerna av tvålar ytaktiva, de löser fett väldigt effektivt. Men det beror förstås helt på tvålen. Allt handlar egentligen om vilka typer av ämnen som löser fett som man använt. När man utvecklar rengöringskrämer använder man ofta mildare ytaktiva ämnen så jag tror att det är säkrare att använda en rengöringskräm som faktiskt är utvecklad för huden i ansiktet.

Är Chanels och Diors rengöringar för 500 kronor nödvändigtvis bättre än Acos för 50 kronor?

– Nej, inte nödvändigtvis. Och det gäller krämer också, det handlar mer om en prispositionering när det gäller traditionell hudvård.

Vad ska man undvika och vad ska man satsa på i en rengöring?

– Man bör undvika produkter med alltför många ingredienser, parfymämnen och ett ämne som heter SLS (sodium laureth sulfate) på ingredienslistan. Det är ett vanlig ytaktivt ämne som man till och med använder i studier när man avsiktligt försöker skapa en irritation i huden. Har man en torr och känslig hud så bör man undvika produkter som innehåller detta. Det också bra om
rengöringsprodukten innehåller mjukgörande eller fuktbindande ämnen.

Annons

Deals på hudvård

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.