Beror min kliande hud på Grovers sjukdom?

  • Lykke Barck
  • Marta Laskowski
Publisert:

Kan den kliande huden på ankeln vara Grovers sjukdom. Eller hjälper det kanske att dricka mycket vatten?

Lykke Barck och Marta Laskowski, som driver Hudläkarpodden och jobbar vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, svarar på läsarfrågor om hud.

FRÅGA HUDLÄKARNA – SÅ GÖR DU

Hudläkarpodden som består av Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, kommer varannan vecka svara på just dina frågor om hud. Med sin mediciniska expertkompetens guidar de dig rätt – oavsett vad du vill veta. Vad undrar du? Skicka din fråga till wellness@wellness.se. Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn. Frågor med bilder kan dessvärre inte besvaras.

Läsarfråga

Hej!
Jag läste just en artikel om Grovers sjukdom och blev misstänksam.

Det kliar otroligt mycket på ett ställe på ankeln. Jag har haft symtomen drygt 1 månad nu och smörjer in varje kväll med salva för att det inte ska klia.

Vet inte om detta är en kompensationsåkomma på min högra ankel efter att gått med gips och kryckor pga att min vänstra hälsena gick av.

Har blivit lika torr på höger sula, likt efter man haft gips.

Är jag bara torr och måste dricka mer vatten eller vad kan detta vara??

Tacksam för svar

Hudläkarna svarar

Hej!

Det du beskriver låter inte som Grovers sjukdom. Grovers är en hudåkomma som främst sitter på överkroppen och faktiskt är ganska ovanlig. Det finns andra mer sannolika förklaringar till dina besvär. 

När man har ett relativt avgränsat område på underbenet eller ned mot foten som är intensivt kliande kan det röra sig om en variant av eksem som kallas neurodermit eller lichen simplex chronicus. I området brukar man se torr hud med rodnad och fjällning, ibland sprickbildning. Ju mer man kliar desto tjockare brukar huden bli i detta område och färgen kan då gå mer åt en brun/grå färgton. Denna typ av eksem kan även sitta på andra delar av kroppen, där vanliga lokaler är armarna, benen, nacken samt underlivet. 

Att du drabbats just på höger underben är nog bara en slump och har inget att göra med att du varit gipsad på vänster sida. Besvären kan utlösas av att man från början har ett skavsår, insektsbett som man kliar på eller att man bara har torr hud i området. Ju mer man kliar desto värre brukar besvären bli. Behandlingen innebär att man måste bryta klådcirkeln. Det behövs vanligtvis en receptbelagd stark kortisonkräm för detta och ibland kan man behöva täcka området med en slags hudvänlig plåsterliknande platta för att inte komma åt att klia och då kan man använda kortison i form av lösning som man har på hudområdet under plattan.

Du beskriver även besvär med torr hud på foten. Att använda en fet mjukgörande kräm är viktigt för att stärka hudbarriären, men vid inslag av klåda och eksemtendens kan det eventuellt behövas behandling med kortisonkräm även här. Det kan även vara av värde att utesluta att detta inte rör sig om en svampinfektion i huden då behandlingen då blir en helt annan. Om du uppsöker läkare kan man, om det behövs, ta en svampodling genom ett lätt skrap från huden för att utesluta eller bekräfta en svampinfektion.

Att man behöver dricka mer vatten då man har en torr hud är en vanlig missuppfattning. Man kan inte återfukta hudens yttersta lager inifrån genom att dricka mer vatten. Det behövs mjukgörande kräm med ämnen som är vattenbindande och stärkande av hudbarriären. 

Det enda tillståndet där det hjälper huden att dricka mer vatten är om man skulle vara intorkad, efter t.ex. en maginfektion då man kan ha förlorat mycket vätska och huden helt förlorat sin elasticitet.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter. Beställ här.

Dentway (Extern länk)

Hudbibeln

Bookmark

Hudbibeln

179,00 kr249,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

  1. HUDVÅRD

    ”Har varma duschar gett mig Grovers sjukdom?”

  2. HUDVÅRD

    ”Det kommer nya finnar varje dag”

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Lykke BarckLykke Barck 
  • Marta Laskowski