”Jag har börjat svettas väldigt mycket – i ansiktet”

 • Marta Laskowski
 • Lykke Barck
Publisert:

Ambulanssjuksköterskan har börjat översvettas i ansiktet.

Lykke Barck och Marta Laskowski, som driver Hudläkarpodden och jobbar vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, svarar på läsarfrågor om hud.

FRÅGA HUDLÄKARNA – SÅ GÖR DU

Hudläkarpodden som består av Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, kommer varannan vecka svara på just dina frågor om hud. Med sin mediciniska expertkompetens guidar de dig rätt – oavsett vad du vill veta. Vad undrar du? Skicka din fråga till wellness@wellness.se. Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn. Frågor med bilder kan dessvärre inte besvaras.

Läsarfråga

Hej!

Såg er frågestund och tänkte passa på att fråga er denna fråga.

Jag är en 30-årig kvinna som nyligen börjat svettas i ansiktet – mycket. Både över panna, läppar och näsa syns väldigt tydligt stora droppar och mängd svett, vid mycket lätt ansträngning. Jag är mycket fysiskt aktiv och har alltid varit det, aldrig haft dessa problem tidigare. Till saken hör att jag behandlats med Isotretinoin, avslut för cirka 6 mån sedan. Är detta en efterföljande biverkning?

Vad kan jag göra åt problemet? Jobbar på ambulansen med tunga lyft och i utsatt miljö, vilket gör att jobbet är fysiskt – varpå det är oundkomligt att kroppen får jobba. Det här känns jättejobbigt, eftersom att jag ständigt översvettas.

Finns någon hjälp?

Mvh Ambulanssjuksköterskan

Hudläkarna svarar

Hej och tack för din fråga!

Det kan finnas många olika anledningar till varför man svettas mer än vanligt, så kallat hyperhidros. Man kan svettas överdrivet mycket på specifika områden, exempelvis i armhålor, handflator eller ansiktet. Detta brukar uppstå framför allt i barndomen eller i tonåren och med åren kan det sedan avta men i vissa fall även debutera i senare ålder. När den överdrivna svettningen inte är kopplad till någon annan bakomliggande sjukdom, kallas det primär hyperhidros. Detta tillstånd är till viss del ärftligt. 

När man, som i ditt fall, får plötslig debut av svettningar där man själv inte kan komma på en uppenbar orsak kan det vara en idé att uppsöka läkare för att få klarhet i vad det kan bero på. Man kan då utreda om svettningen beror på något bakomliggande tillstånd, så kallad sekundär hyperhidros. Det finns exempelvis kopplingar till rubbningar av sköldkörtelhormonnivån i kroppen eller diabetes vilket man kan utreda med ett enkelt blodprov. Vid sekundär hyperhidros är det vanligare att svettas mer generellt över kroppen. Ökade svettningar kan även vara ett symtom vid klimakteriebesvär eller biverkan av läkemedel. Inget av dessa borde dock vara aktuellt i ditt fall med tanke på ålder samt att det gått ett halvår sedan avslutad behandling med isotretinoin. Om man inte hittar någon bakomliggande sjukdom och konstaterat diagnosen primär hyperhidros finns det hjälp att få, exempelvis i form av antiperspirantkräm (även för ansiktet), injektionsbehandling med botulinumtoxin samt tablettbehandling med så kallad antikolinergika. Men viktigaste av allt – sök läkarkontakt för att få rätt diagnos i första hand! 

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter. Beställ här.

Dentway (Extern länk)

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter. Beställ här.
Hemmatest - Hälsocheck Järn - Sköldkörtel och Diabetes

Quicktest

Hemmatest - Hälsocheck Järn - Sköldkörtel och Diabetes

499,00 kr627,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. HUDVÅRD

  Premiär! Hudläkarna svarar på läsarnas frågor

 2. HUDVÅRD

  ”Hur får man bukt med perioral dermatit?”

 3. HUDVÅRD

  ”Jag har vita fläckar under bröstet och mellan låren”

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Marta Laskowski 
 • Lykke BarckLykke Barck