”Hur lindrar jag klåda från atopisk hud?”

Hudläkarna svarar på läsarfrågor

 • Lykke Barck
 • Marta Laskowski
Publisert:

Breviskrivaren har fått atopisk hud med svår klåda och behöver hjälp att lindra besvären.

Lykke Barck och Marta Laskowski, som driver Hudläkarpodden och jobbar vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, svarar på läsarfrågor om hud.

FRÅGA HUDLÄKARNA – SÅ GÖR DU

Hudläkarpodden som består av Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, kommer varannan vecka svara på just dina frågor om hud. Med sin mediciniska expertkompetens guidar de dig rätt – oavsett vad du vill veta. Vad undrar du? Skicka din fråga till wellness@wellness.se. Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn. Frågor med bilder kan dessvärre inte besvaras.

Läsarfråga

Hej!

Jag har fått atopisk hud med stundtals svår klåda.

Jag får Propylenglykol Evolan men det reducerar bara klådan tidvis. Under tiden som salvan torkar in (ca 1 tim) är det svår sveda.

Kan jag göra nåt annat för att bli bättre?

Hudläkarna svarar

Hej!

Om det är atopiskt eksem du har blivit diagnosticerad med, så är mjukgörande a och o. Frågan är varför det svider på dig - propylenglykol brukar nämligen i sig inte vara känt för att orsaka särskilt mycket sveda. Mjukgörande krämer ska dels innehålla fuktbevarande ingredienser och dels hudbarriärstärkande ingredienser. Propylenglykol är en av dessa fuktbevarare, som också har en viss anti-mikrobiella effekt, d.v.s. hämmar vissa bakterier och svampar. Ett exempel på en annan fuktbevarande ingrediens är karbamid, som är effektivt, men kan svida litegrann. Tittar man på krämer som säljs på apoteket, så finns karbamid i olika koncentrationer, oftast mellan 2-5% och ju högre koncentration, desto mer kan det svida. Med det sagt, så tolererar de flesta vuxna mjukgörande krämer innehållande 5% karbamid, det är mest barn som kan besväras av sveda. Man kan hålla utkik efter mjukgörande krämer som innehåller fuktbevararen glycerol - detta brukar inte svida alls.

Det du kan fundera på är följande. 

 • Smörjer du dig tillräckligt ofta? Om du har torr hud ska du smörja in hela kroppen dagligen och alltid efter dusch och annan vattenkontakt. 
 • Vad använder du för rengöring i duschen - kan du byta ut uttorkande tvål mot en parfymfri duscholja?
 • Är din kräm tillräckligt fet? Lotion är tunnast, kräm är fetare och salva är fetast. Vi rekommenderar att använda mjukgörare i form av kräm till kroppen (salva lägger sig som en fet hinna på huden och kan vara opraktiskt i vardagen).

Om du inte förbättras trots eventuellt krämbyte och har kliande, rodnade utslag så kan det vara så att du behöver annan behandling och kan då söka vårdcentral. Man kan nämligen ibland behöva en kur med kortisonkräm – dels för att behandla ner eventuell hudinflammation så som eksem, och dels för att bryta den så kallade ”klådcirkeln”. Ett sista tips är att testa att ställa din mjukgörande kräm i kylen - det kan ge en svalkande, skön effekt när man smörjer på den på huden.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter. Beställ här.

Dentway (Extern länk)

Hudbibeln

Bookmark

Hudbibeln

179,00 kr249,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. HUDVÅRD

  ”Det kommer nya finnar varje dag”

 2. HUDVÅRD

  ”Jag har börjat svettas väldigt mycket i ansiktet”

 3. HUDVÅRD

  Premiär! Hudläkarna svarar på läsarnas frågor

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Lykke BarckLykke Barck 
 • Marta Laskowski