Hudläkaren: Huden kan inte bli beroende av hudkräm

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Huden blir beroende om man börjar smörja in sig, alla hudkrämer är samma sak och man kan lika gärna använda olivolja. Eller hur var det nu? Hudläkaren Lykke Barck avlivar envisa myter om torr hud och hudkräm.

Vänjer man huden vid hudkräm blir den beroende och man måste fortsätta för att inte bli torr

FALSKT

– Nej, det stämmer inte. Huden glömmer inte bort att producera fett och talg bara för att vi smörjer in oss. Samma gäller läpparna och cerat. Det är väl mer att man vänjer sig vid känslan att man är mjuk om läpparna och då kan man bli lite beroende av den känslan. Men att man skulle kunna skämma bort huden så att cellerna skulle glömma bort hur man gör, det finns inte något sådant, säger hudläkaren Lykke Barck som tillsammans med kollegan Marta Laskowski driver Hudläkarpodden.

Man kan lika gärna använda naturliga oljor i stället för hudcreme

FALSKT

– Att naturliga ingredienser och oljor är bra för huden kan man inte riktigt säga för vissa kan reagera på dessa. Växtprodukter låter ju väldigt fint men det finns mycket i växtriket som irriterar och som man kan få kontaktallergi mot. Bara för att det kommer från växtriket behöver det inte betyda att det är bra för huden. Titta istället efter en hudkräm som innehåller bra fuktighetsbevarande ingredienser, såsom karbamid/urea, glycerol eller propylenglykol.

Lumene Lähde Source Hydration Recovery Aerating Gel Mask 150ml

Lumene

Lumene Lähde Source Hydration Recovery Aerating Gel Mask 150ml

230,00 kr

Läs mer

Wellness shop
Lykke Barck t v driver tillsammans med kollegan Marta Laskowski Hudläkarpodden där de avlivar myter och utbildar om allt som har med huden att göra.

Har en hudkräm 50 ingredienser är den sämre än en med 10 ingredienser

NJAA
– Ja, det betyder i alla fall inte att den per automatik är bättre. Allt beror på vilka
ingredienser det är. Ju fler ingredienser, desto större risk är det att du reagerar på något ämne. En lång ingredienslista är inte det bästa, särskilt inte för känslig hud. Det ska inte vara för många aktiva substanser. Håll dig till det enklaste när det gäller hudvårdsrutinen. Det du behöver är fett, någon halt av vatten och något fuktbindande.

Man kan dricka sig till återfuktad hud

FALSKT

– Nej det är inte så lätt att göra det. Har man till exempel haft magsjuka och förlorat mycket vätska så kan man ibland nypa tag i huden och se att den inte är så elastisk längre. Då kan man förstås få bra resultat av att dricka mer. Men att påverka ytan, hudbarriären och det yttersta hudlagret genom att dricka mycket vatten, det fungerar inte.

Hudkrämer är overksamma

FALSKT

– Det är bevisat i studier att de med torr hud eller eksem blir hjälpta av vissa mjukgörande krämer, särskilt de som innehåller karbamid/urea. Antalet uppblossningar av eksem blir färre och tiden mellan försämringsepisoderna av eksem blir längre om man använder sig av dessa mjukgörande, det har man sett i studier.

Alla mjukgörare är likadana

FALSKT

– Det är de inte, det finns allt från lotion till fet kräm. Lotion innehåller mer vatten än fett, kräm har mer fett och så finns det hudsalva som nästan inte har något vatten alls utan väldigt mycket fett.

Hudkräm kan frysa till is på huden om vintern

FALSKT
– Nej, den avdunstar. Man kanske inte behöver gå ut direkt när man smort in sig utan vänta ett par minuter. Ska man vara ute i skidbacken kanske man inte heller behöver välja en kräm med väldigt mycket vatten i för då kan den vara lite kylande för huden. Men frysa till is, det kommer den inte att göra. En fetare kräm kan dock vara att föredra om vintern för den blir som en barriär, ett lager fett som skyddar.

Du ska inte använda tvål på hela kroppen i duschen

SANT

– Tvål är över huvud taget inte särskilt bra för huden. Man ska helst använda något som ligger nära hudens egna PH-värde. Tvål har ganska högt PH-värde till skillnad från huden som har lite lägre. Tvål löser också upp fett så att hudbarriären påverkas. Använd hellre någon mild rengörare, kanske en duscholja. Men inte tvål över hela kroppen, det gör att huden blir torrare.

Torr hud mår bra av att skrubbas

FALSKT

– Nej, då blir det ännu värre. Har man en torr, fjällande hud och kanske till och med lite rodnad då har man en inflammation och en redan störd hudbarriär. Skrubbar man på den blir det ännu värre.

Du bör undvika hudkräm om du har fet hy

FALSKT

– Bara för att man har fet hy betyder det inte att man inte behöver hudkräm. Men man kan ta en med lite mindre fett i. Har man aknetendenser ska man inte ha något som täpper igen porerna. Håll utkik efter texten ”icke-komedogen” och använd inte krämer med mycket olja i utan välj någon med lite lättare konsistens.

ANNONS

Bli av med dina pormaskar! Köp storsäljaren Niactil 4% hos Lyko redan idag!

Lyko (Extern länk)

Redaktionens val

 1. HUDVÅRD

  Har vi tagit deodorant på fel sätt hela tiden?

 2. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Psoriasis – kan D-vitamin lösa gåtan med folksjukdomen

 3. HUDVÅRD

  Kan solkräm vara skadligt? Hudläkarna reder ut

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.