AHA, BHA, PHA – allt om syror för ansiktet

Publisert:
Guide: Så funkar syror i hudvården
Guide: Så funkar syror i hudvården

AHA, BHA, PHA… Är du nyfiken på de olika syrorna som ger snygg hy och vilken som passar din hudvård bäst? Lär dig skillnaden mellan sorterna och upptäck hur du bäst utnyttjar deras kraft i vår stora guide.

Mer fukt och lyster och mindre acne och pigmentfläckar – visst låter det som en dröm? Syror kan verkligen ge den där askungeeffekten som vi drömmer om och som få produkter kan leverera. Magin inträffar vid användandet genom att proteinbindningar löses upp och gamla hudceller som suttit fastklistrade vid ytan försvinner, Där under väntar fräsch, ny hud och effekten är oftast omedelbar. Men det gäller att ha koll på vilken sorts syra som är bäst för ditt syfte och hur du ska använda den. Det som alla syror har gemensamt är att de tar bort döda hudceller, sedan finns individuella specialiteter.

Maria Nilsson är auktoriserad hudterapeut och ägare av salongen Bymanisthlm. Hon berättar att det har blivit ett verkligt uppsving för syraanvändandet de senaste åren.

– Kemisk peeling har funnits länge, Kleopatra sägs ju ha badat i mjölk för att förbättra sin hudstruktur med effekten av mjölksyran. Men utvecklingen har gått avsevärt framåt sedan dess och nu finns syror i olika styrkor, som jobbar på olika djup, för att tackla olika hudproblem.

Särskilt effektivt är det att använda syror på en lite äldre hud, eftersom cellförnyelsen blir sämre med åren. Korrekt användande av syror kan dessutom bygga upp en avsevärt starkare hud, genom ökad kollagenproduktion.

– Jag brukar jämföra det med träning, för att nå resultat måste man tillfoga en kontrollerad skada på musklerna så att de byggs upp. Det är samma sak med huden. Men man måste också vila, säger Maria Nilsson.

Sommar och sol: Då ska du undvika syra

På sommaren tycker hon att man kan pausa helt från användning av de flesta syror, eftersom de ökar känsligheten för sol. Det rekommenderas inte heller att använda syror när man är gravid eller ammar.

Johanna Gillbro som doktorerat inom experimentell och klinisk dermatologi och skrivit boken ”Hudbibeln” betonar att syror är en mycket aktiv ingrediens, som ska användas med fingertoppskänsla.

– Lagom är bäst för allt. Använder man flera produkter med syror i varje dag, i höga doser, så riskerar man att skala bort det yttersta lagret, hornlagret. Det sägs ofta att det är död hud, men det har viktig funktion genom att det skyddar mot sol och föroreningar.

Syror har olika funktioner – så väljer du rätt för ditt ansikte och dina behov.
Syror har olika funktioner – så väljer du rätt för ditt ansikte och dina behov.

Acne, rynkor, torr hy: Hitta rätt syra för ditt ansikte

AHA-syra

Förkortning för Alpha Hydroxy Acid.

Passar för: En mängd olika hudtyper, men särskilt åldrad hud med tendens till torrhet.

Den grupp som är vanligast i hudvård och som framställs av fruktsyror och mjölksyror. Att de binder mycket fukt, reducerar ålderstecken och ger lyster har de gemensamt, men de har olika kvaliteter.

Några exempel:

  • Glykolsyra framställs ur sockerrör eller syntetiskt. Denna syra har minst molekyler, i jämförelse med andra syror, och kan därför penetrera huden mest effektivt. Den är bra för fet och aknebenägen hy, synliga porer blir mindre. Längre tids användande boostar också nybildningen av kollagen, vilket ger fastare och slätare hy. Många upplever en ”föryngrande” effekt. 
  • Mandelsyran har ganska stora molekyler så den jobbar mest på ytan, vilket är bra för känslig hy och mot pigmentering. 
  • Mjölksyra kan påverka hudens yttre lager att bygga ceramider, vilket håller fukt inne och irriterande ämnen ute.

Irritation kan förekomma, speciellt för de med känslig hy. Så börja med en låg koncentration och bygg upp tolerans. AHA gör huden känslig för sol, så använd extra högt solskydd efter användande.

Produkttips: Glycolactic Radiance Renewal Mask från Ren.

ANNONS

Här kan du köpa Glycolatic Radiance Renewal Mask!

Eleven (Extern länk)

BHA-syra

Förkortning för Beta Hydroxy Acid.

Passar för: Fet hy, hud med tilltäppta porer.

En lite mer djuprengörande syra som jobbar bra på acne. Kan lösa upp proppar av hudfett (så kallat sebum) och döda hudceller som annars gärna kloggar igen porer och bildar pormaskar. Antiinflammatorisk, bra för hud som är röd och irriterad då den lugnar och dämpar rodnad. BHA är också väldigt bra för grövre, solskadad hud med pigmentering, eller hud med ojämn textur. 

Salicylsyra klassas som tillhörande BHA-syrorna, trots att vissa kemiska skillnader finns. Den är ett riktigt ess i rockärmen för den som vill ”städa upp” en oren hy.

Produkttips: Skin Perfecting 2 % BHA Liquid från Paula’s Choice.

PHA-syra

Förkortning för Poly Hydroxy Acid. 

Passar för: Daglig användning eller känslig hud, även med rosacea och eksem.

En relativt ny grupp av syror som blivit allt mer populär på senare år, efter att det i många år var patenterat av ett enskilt företag. PHA är en mild syra som ger en snäll, men effektiv, exfoliering. Den liknar AHA, men gör inte huden lika känslig för sol.

Produkttips: Pearl Luminous Gentle PHA Serum från M Picaut.

ANNONS

Beställ Pearl Luminous Gentle PHA Serum Ansiktsserum här!

Eleven (Extern länk)

TCA-syra

Passar för: Ärrig, rynkig hud. Tjockare hud med solskador. 

Förkortning för Trichloroacetic Acid.

Det här är en av de starkaste syrorna man kan använda, hudterapeuten Maria Nilsson liknar den vid ”en slipmaskin”. Den som vill ha en större förändring på sin hud kan göra en pensling med syran på salong. Flagning uppstår några dagar efter behandlingen, så pass mycket att man kanske ej vill visa sig bland folk. Efter 7-14 dagar syns slutresultatet, då helt ny och fräsch hud kommer fram. Fungerar på melasma, en svårbehandlad, hormonellt orsakad typ av pigmentering. 

Produkttips: TCA är så stark att den inte säljs i några hemprodukter av seriösa producenter. Men den ingår till exempel i den nya populära salongsbehandlingen PRX-T33. Då är den formulerad på ett sätt som gör att den inte orsakar ljuskänslighet och minimalt med fjällning. 

Azealinsyra

Passar för: Pigmenterad hud, acnehud. 

En multifunktionell, tidigare receptbelagd syra, som nu finns i flera hudvårdsprodukter. Tillverkas av sädesslag som vete och korn. Både antibakteriell och antiinflammatorisk, vilket gör den effektiv både mot acne och rosacea. Också bra vid pigmentfläckar då den hämmar produktionen av melanin, fläckarna ljusnar och minskar i storlek. Fungerar även som en effektiv antioxidant, så den skyddar mot ytterligare skador. 

Produkttips: Azelaic Acid Suspension 10% från The Ordinary

ANNONS

Köp The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10% här!

Lyko (Extern länk)


Utforska Wellness

Om skribenten

  • Sofia Larsson är frilansjournalist och skriver för Aftonbladet sajt Wellness, men även för tidningar som SvD, Amelia, Icon och Damernas Värld. Hon jobbade på Aftonbladet under 00-talet, först på Hälsa, sedan som krogredaktör och restaurangrecensent. Sedan 2009 har hon frilansat, både för tidningar och tv-produktionsbolag som ITV. Utbildning: Medieproduktion och journalistik, 120 poäng, högskolan i Kalmar. Hon har även gått kurser i socialantropologi, idéhistoria och naturmedicin.