Ricinolja för håret – så gör du

 • Ida Söderberg
Publisert:
Ricinolja innehåller antioxidanter och fettsyror som ska vara positiva för hälsan – och håret.
Ricinolja innehåller antioxidanter och fettsyror som ska vara positiva för hälsan – och håret.

Ricinolja är en riktigt fet olja.

Används för att smörja maskiner – men också för att boosta håret.

Men funkar det?

Ricinolja har använts i årtionden som skönhetsprodukt, laxermedel, smörjmedel till maskiner och till diverse huskurer. Nästan alla som väntat barn har nog stött på den välkända (men inte rekommenderade) förlossningsdrinken som sägs sätta igång förlossningen där ricinolja är en ingrediens. Oljan verkar nämligen laxerande, och ska därför intas med stor försiktighet av gravida.

Ricinolja för tjockare hår

På senare år har det diskuterats huruvida oljans egenskaper gör håret tjockare, glansigare och dessutom främjar hårväxten och motverkar håravfall. Apotek i Sverige säljer till exempel oljan som hårvårdsprodukt. Den amerikanska hälsosajten Verywellhealth har gått igenom oljans nytta steg för steg och kommit fram till att det inte finns tillräckliga vetenskapliga bevis på att oljan boostar håret. Men konstaterar att oljan är proppad av antioxidanter och fettsyror, som är kända för att vara bra för hälsan.

Så använder du ricinolja i håret

Om du ändå vill testa ger sajten tipset att gnugga in ett par droppar kallpressad ricinolja i hårbotten. Du kan också massera in ytterligare ett par droppar i mittenhåret och topparna. Oljan är väldigt kladdig och tung och kan vara svår att tvätta bort. Därför är ett tips att blanda ut oljan med till exempel kokosolja.

Låt sedan oljan verka i max två timmar och använd det inte mer än en gång i veckan.

Ögonbryn och ögonfransar

Enligt tidningen Cosmopolitan är oljan säker att använda för fransar och ögonbryn – men var mycket noga med att inte få olja direkt ögat. ”Ricinolja återfuktar dina fransar och kan få dem att se tjockare ut”, säger Ilyse Haberman, ögonläkare på NYU Langone Health.

Hudläkaren Lily Talakoub poänterar dock till sajten att ricinolja täpper igen porer och ökar risken för akne och pormaskar – oavsett hudtyp.

Varningar

Det finns viss oro att håret kan filta sig, och bli en stor, trasslig klump. Enda utvägen då är att klippa den biten. Förstås ska du bara använda oljan i håret, och inte oralt. Då kan du drabbas av bland annat diarré och yrsel.

Om du har problem med håravfall eller till exempel märker att du har kala fläckar i hårbotten ska du uppsöka läkarvård då det kan vara tecken på underliggande sjukdom. Alopecia, sköldskörtelsjukdom eller stress kan påverka hårkvaliteten på olika sätt.

ANNONS

Maybelline - de senaste trenderna från catwalken till sidewalken - hos Lyko här

Lyko (Extern länk)

Redaktionens val

 1. HÅR

  Sofia Hassani: Därför slutade jag rakpermanenta håret

 2. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Därför är rosmarin trendigt på Tiktok

 3. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Wellness reporter Saga om att själv leva med alopecia

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ida Söderberg Wellness och Aftonbladet Family. Utbildad på journalistprogrammet i Sundsvall. Har också läst ett år psykologi på Umeå universitet.