Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Frisören: Så kan du undvika du fett hår

 • Ida Gustafsson
Publisert:
Fett hår
Fett hår

Blir ditt hår fett snabbt efter en hårtvätt?
Frisören Hanna Rydén delar med sig av sina bästa tips och vanliga missförstånd kring varför håret blir flottigt.

Du har garanterat upplevt det någon gång: Det har gått en dag sedan den senaste hårtvätten och håret är redan flottigt och stripigt. Fett hår är ett vanligt problem för många, vilket egentligen inte är så konstigt enligt frisören Hanna Rydén.

– Vi lever ju i del av världen där vi har årstider och årstiderna ändras. Vi behöver mer fukt en tid och mindre fukt en annan tid och se till att man verkligen inte tvättar håret för ofta vintertid, säger Hanna Rydén som är frisör i centrala Stockholm och frisörutbildare.

Frisören Hanna Rydén

Att få hårbotten och håret att ställa om och tvätta det mer sällan är en process som går relativt fort.

– Oftast om man har tvättat håret väldigt ofta och ska vänja sig vid att tvätta det mer sällan kan det kännas jätteläskigt för det blir jättefettigt. Men det reglerar sig ganska bra själv ganska snabbt. Och det är också därför vi har torrschampo för att göra det lättare att inte tvätta håret så ofta, säger Hanna Rydén.

Vanligt missförstånd

En fet hårbotten beror på en ökad talgproduktion, talgkörtlar har vi överallt som producerar oljor för att återfukta huden. I ansiktet syns det genom att man blir glansig och i håret när det blir fett.
– Ofta när man är fet då är man kanske egentligen torr, det är nog den största missförståndet i det hela, då jobbar hårbotten och talgproduktionen upp det naturliga fuktlagret som vi tar bort för att vi tvättar för mycket och inte återfuktar med balsam. Och då är det som att hårbotten säger: Aha, I fix! Och så blir det då istället fett, säger Hanna Rydén.

Men håret kan också bli fett av andra orsaker, om du har en lugg som blir fet när den är för lång kan det bero på att du ofta sveper undan den med händerna:

– Då rör du i håret och stimulerar talgproduktionen. Sen kan du också vara fet på händerna, men har du fet lugg och har fet hy i ansiktet så det kan också vara att du är torr egentligen. Men det kan också vara en medicinsk åkomma, men alltid när det är ett superproblem: gå till en hudläkare, säger Hanna Rydén.

Viktigt att ta reda på orsaken

Att ta reda på varför just ditt hår är fett är viktigt för att kunna välja rätt schampo och balsam och andra produkter för att minska problemet.

– Är hårbotten fet för att den är torr, då är det asdumt att gå på med ett riktigt djuprengörande för att sedan inte återfukta, då blir det kontraproduktivt och det blir ännu värre, säger Hanna Rydén.

Hennes tips är att be sin frisör om råd, som kan titta i hårbotten och undersöka orsaken till att ditt hår blir fett.

– Be din frisör att ställa frågor med hur och vad du gör med håret. Hur tvättar du det, rör du i det mycket, borstar du mycket eller finns det några underliggande faktorer till varför ditt hår mår som det gör?

Produkter för fett hår

Den som överlag har en fet hy med stora porer har antagligen också en fet hårbotten med överproduktion av talg, och bör titta på produkter som balanserar huden. Men om det är så att huden är fet för att den egentligen är torr är det återfuktande produkter som du ska kika efter.

Balancing wash – schampo för fett hår

Schampo från Kevin Murphy

Skonsamt schampo från Kevin Murphy som återställer ph-värdet i hårbotten och balanserar ut talgproduktionen. Läs mer och köp här.

Återfuktande inpackning

Inpackning från Björk

Som namnet avslöjar ger denna inpackning från Björk massor av fukt till håret med en sammansättning av arganolja och björkextrakt. Läs mer och köp här.

Torrschampo från Batiste

Torrschampo från Batiste

Torrschampot Bare dry från Batiste är ett lätt torrschampo med mild doft som snabbt fräschar upp frisyren. Läs mer och köp här.

Återfuktande inpackning

Inpackning från Kérastase

Hårinpackning från Kérastase som återfuktar hårbotten. Läs mer och köp här.

Sage schampo Maria Åkerberg

Schampo från Maria Åkerberg

Milt schampo från Maria Åkerberg som motverkar fet hårbotten. Läs mer och köp här.

Rebalancing schampo

Schampo från Davines

Schampo som återställer balansen i hårbotten och normaliserar talgproduktionen. Schampot innehåller pimpinella, ingefära och kanel som har en rengörande och lugnande effekt på talgkörtlarna. Läs mer och köp här.

Rengöringscrème

Rengöringscrème från Oribe

Mild och återfuktande rengöringscrème från Oribe som är som ett tvättbalsam som rengör håret varsamt samtidigt som det tillför fukt till hår och hårbotten utan att ta bort naturliga oljor. Läs mer och köp här.

Schampo för oljig hårbotten

Schampo från Whamisa

Schampo från koreanska hud- och hårvårdsmärket Whamisa som rengör skonsamt och återställer balansen i en oljig hårbotten. Äppelextrakt, pepparmyntsolja och mentol förhindrar överdriven fettproduktion och mjäll. Läs mer och köp här.

Restore tvättbalsam

Hårvårdskur från Kevin Muprhy

Om du inte vill tvätta håret så ofta eller om du tränar mycket är hårvårdskuren Re:store från Kevin Murphy nyckeln. Produkten är som ett skonsamt rengörande balsam som du masserar in i håret, låter verka ett par minuter innan du sköljer ur. Läs mer och köp här.

ANNONS

Maybelline - de senaste trenderna från catwalken till sidewalken - 20% hos Lyko här

Lyko (Extern länk)


Redaktionens val

 1. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Frisörens bästa tips för en kliande och torr hårbotten

 2. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Silverschampo – här är köpen du ska satsa på just nu

 3. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Fräscha upp håret med en färgbomb

 4. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Hitta rätt locktång för din frisyr – 5 typer av stylingverktyg

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ida Gustafsson redaktör på Aftonbladet och Wellness. Hon har tidigare jobbat på magasin med inriktning på mode, inredning och skönhet men också som nyhetsreporter på Aftonbladet. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet.