Denna text innehåller annonslänkar

Olika hårborstar för ditt hår

Publisert:

Hårborstar med naturhår eller syntetiska varianter?
Vilken typ av borste som är bäst för ditt hår varierar. Wellness tog hjälp av frisören Hanna Rydén för att lista olika borstar.

Naturborste, paddelborste och en wet brush – med flera, det finns en uppsjö av olika hårborstar som alla har olika syften.

Vi lät frisören Hanna Rydén guida genom de vanligaste borst-typerna.

– Jag skulle säga att val av borste är högst personligt vad man gillar.

Innan du slår till på en ny borste kan det vara värt att fundera över hur du använder din borste och vad du behöver.

Hanna Rydén frisör
Hanna Rydén, frisör

Satsa på den modell som passar ditt hår och dina egna vanor. Oavsett vilken borste du sedan köper så är det alltid en god idé att städa borsten ofta genom att plocka bort lösa hårstrån och om du använder mycket produkter, skölja av den emellanåt. Då håller den sig fräsch längre!

Bredtandad kam

När håret är blött är hårstråna sköra och går lätt av, så vill du reda ut dina strån rekommenderar Hanna Rydén en wet brush eller en bredtandad kam som reder ut fnurror men utan att slita på stråna.

Bredtandad kam från ghd
Bredtandad kam från ghd

Bredtandad kam som reder ut fuktigt och torrt hår utan att slita onödigt mycket på håret, från ghd, läs mer och köp här (annons).

Naturborste

En naturborste går igenom håret på ett skonsamt sätt utan att skada hårstråna i onödan.

– En naturborste är snällt mot håret och får fram en naturlig glans, det är mjuka strån som inte drar i håret. Du får igång blodcirkulationen i hårbotten som är bra för hårsäckarna, säger Hanna Rydén.

Hårborste från Mason Pearson med naturhår
Hårborste med naturborst.

Mason Pearsons klassiska borste med svinstrån är omtalad – inte minst för sitt pris, men även för sina goda egenskaper för hår och hårbotten. Tar man hand om borsten har man den livet ut.

– Den är Rolls Roycen av bristle brushes, säger Hanna Rydén.

Läs mer och köp Mason Pearson-borsten här (annons).

Många naturborstar har även en blandning av både svinborst och strån av nylon för att få en struktur på borsten.

– De varianterna som blandat svinborst och nylon som kan passa ett tjockare hår bättre då det kommer lite djupare in, säger Hanna Rydén.

Hårborste med svin- och nylonborst från Acca Kappa.
Hårborste med svin- och nylonborst.

Hårborste från Acca Kappa med borst i en blandning av svinborst och nylon och handtag i trä, läs mer och köp här (annons).

Paddelborsten

De breda borstarna med plastpiggar på en kudde kallas för paddelborste och finns i både fyrkantiga eller rundare varianter.

– Jag gillar att använda paddelborsten vid föning. Den har hårdare ”piggar” som kan styra håret från blött till torrt, säger Hanna Rydén.

Paddelborste från ghd
Paddelborste från ghd

Paddelborste från ghd med stor borstyta med mjuka plastpiggar, läs mer och köp här (annons).

Rundborste

Om du vill föna och forma håret och få in mer volym i frisyren är en rundborste ett bra alternativ. Det finns rundborstar i både naturhår och nylon.

Rundborste från ghd
Rundborste från ghd

Rund fönborste från ghd med vildsvinsborst som är skonsamt mot håret och gör det enkelt att forma håret och få in mer volym i frisyren – för en proffsig salongsföning hemma, läs mer och köp här (annons).

Redaktionens tips!

Wetbrush från HairLust
Wetbrush från HairLust

Wetbrush med silikonpiggar från HairLust som glider enkelt och skonsamt genom håret och reder ut det, läs mer och köp här (annons).


Utforska Wellness

Om skribenten

  • Ida GustafssonIda Gustafsson redaktör på Aftonbladet och Wellness. Hon har tidigare jobbat på magasin med inriktning på mode, inredning och skönhet men också som nyhetsreporter på Aftonbladet. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet.