25 frågor och svar om hår

  • Zendry Svärdkrona
Publisert:
Det är viktigt att använda rätt schampo för att undvika torr hårbotten och fett hår
Det är viktigt att använda rätt schampo för att undvika torr hårbotten och fett hår

1. Lagar balsam trasiga hårtoppar?

Nej, absolut inte. Balsam gör håret mjukt och tar bort statisk elektricitet. Det enda sättet att ta bort trasiga toppar är att klippa bort dem.

2. Blir håret förstört om man färgar eller slingar det?

Håret blir poröst av en kemisk behandling. Om det förstörs beror på hårkvalitén före behandlingen. Ibland känns håret bättre efteråt och ett tunt, platt hår kan behöva "förstöras" för att få volym.

3. Sliter stylingprodukter på håret?

Nej, dagens produkter är så bra att man kan använda dem varje dag. Fast undvik hårspray med alkohol, de vattenlösliga sorterna är skonsammare.

4. Förstör man håret om man tvättar det varje dag?

Ja, vatten har ju inte samma ph-värde som hår. Man bör ha ett riktigt bra schampo som ligger mellan 4,5 och 5,5 och helst försöka att inte tvätta håret varje dag.

5. Slits håret om man fönar det torrt ofta?

Ja, det gör det. Lägg i silikondroppar före föningen så skyddas det mot värme och slitage. Eller föna med kalluft.

6. Hur blir man av med mjällen?

Använd mjällschampo! På apoteket finns en sort som innehåller ketokonazol som angriper den svamp som orsakar mjällen. Många tror att de fått mjäll när de ser små vita flagor på tröjan, men det kan betyda att hårbottnen är för fet eller torr och då ska man helt enkelt bara byta schampo.

7. Är silikondroppar bra för håret?

Ja, de skyddar mot slitage.

8. Påverkas håret av vad man äter?

Ja. Men börjar man äta vitamintillskott tar det ungefär tre månader innan man märker någon skillnad, så man får vara tålmodig. Kroppen behöver en allsig kost med alla grundämnena som protein, fett, kolhydrater, vatten, vitaminer och mineraler.

9. Kan håret bli hur långt som helst?

Nej, håret växer i cykler på 2-6 år, därefter lossar hårstråt och det kommer nytt. Håret växer ungefär en centimeter i månaden, men det är individuellt. Somliga kan inte få riktigt långt hår heller, på grund av att deras hårcykel är lite kortare.

10. Blir håret verkligen grönt av klor?

Ja, det är tungmetallerna i vattnet som kan göra blont hår lite grönt, särskilt om man har blekta slingor. Det går att ta bort med en avmineralisering.

ANNONS

Glöm inte värmeskydd när du stylar håret - köp dina produkter här.

Lyko (Extern länk)

11. Hjälper inpackningar?

Absolut. Men det tar tre dagar efter inpackningen innan det bildas naturlig keratin, så man bör vänta med att tvätta håret i några dagar för att låta inpackningen jobba ordentligt.

12. Vad gör man om håret inte växer?

Testa massage. Även om man tappar mycket hår så måste man våga ta i det. Utan massage växer det ännu sämre och man tappar ännu mer. Massage i hårbotten ger mycket blod till hårsäckarna och på så sätt får det näring. Det är även ett tips för män som börjar bli tunnhåriga.

13. Stämmer det att man inte ska färga håret om man är gravid?

Nej, oftast kan man både permanenta, färga och slinga. I ytterst sällsynta fall blir resultatet inte riktigt lika bra som annars, men det är inte farligt på något sätt.

14. Är rökning skadligt för håret?

Inte direkt men indirekt. Varje gång man röker tar man död på en del av de vitaminer man har i kroppen, särskilt c-vitaminer. Det blir mindre över till håret.

15. Förstör man håret med permanent?

Ja, hårstråna tappar spänsten och blir mer porösa. Man bör vara försiktig och inte permanenta om man nyss har färgat eller gjort slingor, eller om håret är i dålig form.

16. Stämmer det att vissa blekningsmedel för slingor är skonsammare än andra?

Ja, det beror på styrkan på väteperoxiden och om man använder värme eller folie.

17. Kan man få tjockare hår?

Nej, man är född med ett visst antal hårsäckar.

18. Varför blir håret fett nästan direkt som man tvättat det?

Du kan använda fel schampoo. Byt! Det får inte vara för starkt, det lurar kroppen att producera mer fett.

19. Ska man borsta håret när det är blött?

Nej. Red ut det med fingrarna och borsta väldigt försiktigt när det nästan är torrt.

20. Hur får jag fina lockar i självlockigt hår?

Använd schampo, balsam och inpackningar som är fuktighetsgivande och anpassade till självlockigt hår. Fördela mousse, gelé eller någon annan stylingprodukt jämnt i håret efter tvätt. Vänd huvudet upp och ner och vrid ut överflödigt vatten med hjälp av hushållspapper eller en mjuk frottéhanduk. Rör inte i håret medan det torkar.

21. Vad är det för skillnad på toning och färgning?

En toning lägger sig som en hinna utanpå medan färg, som innehåller väteperoxid, öppnar fjällskikten och biter sig fast djupare i hårstråt. En toning tvättas ur med tiden, en färgning växer bort.

22. Varför blir håret flygigt och "elektriskt"?

Det blir det oftast på vintern, eftersom det är kallt ute och varm torr luft inne. Annars kan det bero på att man har syntetmaterial i kläderna eller till och med i skorna.

23. Varför blir håret ibland platt av balsam?

Det beror på att man inte har sköljt ur det ordentligt eller att det inte passar håret. Byt till ett lättviktsbalsam.

24. Vad bestämmer hårets färg?

Vilken färg håret har är ärftligt och beror dels på vilken typ av pigment (färg) vi har, dels på antalet pigmentceller - ju fler celler, desto starkare färg. Det finns två typer av pigment, eumelanin, som ger ljust brunt eller svart hår beroende på antalet pigmentceller och pheomelanin som ger rött hår. Grått hår är grövre och innehåller mer luft, dessutom är pigmentcellerna oftare defekta och inaktiva. När ljuset bryts i håret ger det därför ett grått intryck.

25. Varför har man hår?

Håret har flera olika funktioner:

1. Håret är ett viktigt känselorgan.

2. Håret isolerar genom stillastående luft.

3. Håret förmedlar också lukt.

ANNONS

Fixa vackert svall med rätt hårvård - köp produkter i hög kvalitet här.

Lyko (Extern länk)

Källa: Anna Forslund, frisör på Björn Axén och medlem i Svenska Frisörmoderådet, Helene Plainer, hårolog och utbildningschef för Hårologi of Sweden, Magnus Nylander, Wellness näringsexpert.

ANNONS

Produkter från Plantur 39 hittar du till ett bra pris hos MEDS!

MEDS (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Zendry Svärdkrona