Borsta med speciella tekniken och stärk håret

  • Agneta Elmegård
Publisert:

Sidenkuddar, rätt stylingprodukter och en unik borstteknik. Bra hårvårdsrutiner ska aldrig underskattas. Precis som huden behöver håret skötas om för att se friskt ut.

– Håret är kroppens skorsten. Missköter du dig syns det på håret, säger Lena Hellman, frisör på Friekosör.

Kort eller långt hår. Krulligt eller rakt. Oavsett vilken typ av hår du har finns det några beautyhacks att ta till för att uppnå bättre kvalitét på håret. Flera av dem är gamla husmorsknep som fått ny uppmärksamhet. Men även självklarheter som god sömn och variationsrik kost kan påverka hårets kvalitet.

Borsta varje kväll

– Du kan inte reparera ett hår som redan är skadat, men du kan förebygga med fukt, fett och att hålla igång muskulaturen i hårbotten genom att borsta håret varje kväll. Du får ett friskare hår, en starkare hårresarmuskel och en bättre hårväxt, menar ekofrisören Lena Hellman som utvecklat en speciell borstteknik under tjugo års tid, som ska stimulera tillväxten av hårstråna.

– Hårresarmuskeln är som vilken muskel som helst. Den mår bra av massage. Blod är hårets mat, konstaterar Lena Hellman som lär ut den speciella borstteknik till sina kunder på frisörsalongen Friekosören på Södermalm i Stockholm.

Vi föds med en mängd hårsäckar och under livet blir det varken fler eller färre så det gäller att ta hand om de man har på bästa sätt menar Lena Hellman som gick lärling hos den ikoniska frisören Vidal Sassoon i London på 80-talet. Och även om en bra klippning är grunden för ett snyggt hår så får man inte missa vården, menar hon.

Ekofrisören Lena Hellman lär ut borsttekniken

”Ger starkare strån”

– Om man borstar hårbotten med en massageborste ökar blodflödet upp till dessa hårsäckar som piggnar till och producerar starkare och friskare hårstrån. Börja borsta på sidorna och sedan hjässan.

Lena gör en liknelse inom odingskonsten.

– Det växer inga morötter i asfalt, säger hon krasst och menar att den unika borsttekniken har förändrat hårkvalitén dramatiskt för vissa när skalpens kondition kommit igång.

– Volymen märker man av redan efter två till tre månaders borstning. Vi har sett otroliga resultat på våra kunder som är tacksamma för att håret har blivit så mycket bättre och det är en skön kvällsrutin när man väl fått in snitsen, förklarar Hellman.

Borsta hårbotten med massageborsten varje kväll. 60 - 100 tag. Börja borsta på sidorna och sedan hjässan. För bättre effekt luta huvudet framåt och borsta, så att blodet lättare tar sig till hårbotten.

5 tips som ger dig bättre hårkvalité
1. Tvätta inte håret för ofta

Du har säker hört det förr men här kommer en påminnelse. Schamponering sliter på håret mer än du tror. Och för dig som snabbt får flottigt hår kan det här tipset faktiskt vara räddningen. Genom att vänja håret vid tvätt två till tre gånger i veckan så kommer de naturliga oljorna i  hårbotten också vänja sig vid det.

Produkt: Meraki schampo för känsligt hår och hud. Det perfekta valet när du vill undgå skadliga kemikalier och samtidigt vill ha vackert och välvårdat hår som går lätt att kamma.

2. Sidenkudde – lyxigt och skonsamt

Vill du lyxa till det lite extra så är ett hett tips att prova en sidenkudde. Den är skön att sova på och är en dröm för håret. Siden minskar friktionen mellan kudde och hår när du sover och är därför mer skonsamt. Färre hårstrån bryts och bed-head-looken uteblir.

Produkt: Sidenörngott från sidenselma.

3. Borsta håret med en bra borste

Investera i en hårborste som har mjuka följsamma piggar i borsten. Antingen av naturgummi eller svinborst. En bra borste hjälper till att föra ut hårets naturliga fett på hårstråna. Hårbotten stimuleras och blodcirkulationen sätts igång. Borsta håret varje kväll, ca 60-100 tag åt alla håll. För bättre effekt luta huvudet framåt och borsta så att blodet lättare tar sig till hårbotten.

Produkt: Den ikoniska hårborsten från Mason Pearson är en investering som håller för livet. Redskapet du behöver för ett friskt och glansigt hår.

ANNONS

Beställ Mason Pearson Bristle & Nylon hårborste här!

lyko (Extern länk)

4. Torrschampo – räddaren i nöden

Om man har tunna och fina hårstrån får man generellt snabbare flottigt hår. Då är torrschampo en räddare. Bäst effekt och lyft får man om det används på ett rent hår. Då förebygger du ett flottigt hår. Sen är det bara att bättra på när det behövs.
Produkt: Torrschampo från Björn Axén som ger textur och volym till håret.

ANNONS

Köp Björn Axén Texture & Volume Dry Spray här!

Lyko (Extern länk)

5. Anpassa produkter efter din hårtyp

Ett rakt hår behöver nödvändigtvis inte samma produkter som ett lockigt hår. Rådfråga din  frisör om vilka produkter som är bäst för just ditt hår. Hårolja och värmeskydd är två produkter som bör finnas i badrumsskåpet. Olja är vårdande och bidrar till att håret inte upplevs torrt. Värmeskydd lägger sig som en skyddande hinna så att inte värmen från stylingverktyg får direktkontakt med dina hårfiber.
Produkt: Lanza kreatin healing oil är en anti-frizzkräm som återfuktar håret och skyddar det mot värme.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter. Beställ här.

Dentway (Extern länk)

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter. Beställ här.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Agneta Elmegård är reporter på Aftonbladet sedan 2000. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Stockholms Universitet. Agneta är utbildad i hållbarhetsstrategier vid Cambridge University i England och 2019 blev hon listad som en av skandinaviens mest inflytelserika personer inom ”Green Beauty” av Diversified Communication UK.