”Hjälp, jag tappar mitt tjocka hår”

Publisert:

Kan man göra något åt håravfall och få tillbaka sitt tjocka svall?

Lykke Barck och Marta Laskowski, som driver Hudläkarpodden och jobbar vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, svarar på läsarfrågor om hud.

FRÅGA HUDLÄKARNA – SÅ GÖR DU

Hudläkarpodden som består av Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, kommer varannan vecka svara på just dina frågor om hud. Med sin mediciniska expertkompetens guidar de dig rätt – oavsett vad du vill veta. Vad undrar du? Skicka din fråga till wellness@wellness.se. Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn. Frågor med bilder kan dessvärre inte besvaras.

Läsarfråga:

Hej Lykke och Marta!

Jag har alltid haft tjockt och långt hår men sedan en tid tillbaka har jag börjat tappa mer hår och mitt hår känns mycket tunnare. Jag är rädd och stressad för att jag ska tappa mer och mer hår. Vad kan detta bero på och finns det något jag kan göra eller äta (vitaminer eller annat kosttillskott) för att mitt hår ska bli tjockare?

Hälsningar stressad småbarnsmamma

Hudläkarnas svar:

Hej!

Vi förstår dig – att tappa hår kan för många vara väldigt stressande!

Det är normalt att tappa cirka 100 hårstrån per dag. Om man upplever att man tappar mer än så (kanske så mycket som cirka 1000 hårstrån dagligen) och att håravfallet är diffust (det vill säga inte fläckvis) kan det röra sig om så kallat telogent effluvium. Denna typ av håravfall är relativt vanligt och beror på att hårstrån går in i så kallad vilofas. 

Normalt sett genomgår ett hårstrå nämligen en cykel – från tillväxtfas till vilofas via en kort övergångsfas. Tillväxtfasen kan vara i flera år och är den fas som merparten av alla hårstrån befinner sig i. Efter denna fas går hårstrået in en kort övergångsfas (endast några veckor) och sedan in i en vilofas som varar i cirka tre månader, därefter tappar vi hårstrået och ett nytt växer ut. 

Om kroppen utsätts för påfrestning av något slag, exempelvis barnafödsel, infektion eller psykisk stress, kan fler hårstrån än vanligt gå in i vilofas samtidigt, vilket då leder till att man tappar mer hår samtidigt då vilofasen är slut. Det ökade håravfallet sker på så vis vanligen cirka tre månader efter själva händelsen. 

Nu till något glädjande - prognosen för den här typen av håravfall är mycket god och man kommer långt ifrån tappa allt hår innan det vänder! Ingen bra behandling finns eller behövs, håret kommer successivt att växa tillbaka – men det tar tid, oftast 6-12 månader. 

Det kan förstås finnas andra orsaker till håravfall såsom bakomliggande bristtillstånd, läkemedelsbiverkan eller i vissa fall sjukdomstillstånd men känner man sig frisk i övrigt och kan finna en misstänkt utlösande orsak är det mycket sannolikt att det rör sig om telogent effluvium. 

Nu till din fråga om eventuella kosttillskott kan ge bättre hårkvalité, vilket många undrar över. För att nya hår ska bildas och växa behövs vissa vitaminer och mineraler. Brist på dessa kan vara kopplat till håravfall, men om man äter en allsidig kost kommer extra tillskott inte leda till att håret växer fortare eller blir tjockare. 

Vi hoppas att du känner dig något lugnare nu och kan invänta återväxt av håret. 

Annons

Populärt inom hårvård

Utforska Wellness

Om skribenten