Jag tvättade inte håret på över en vecka – så påverkade det mig

”Alla jag går förbi ser så fräscha ut – jag är en grå mus med smutsigt hår”

Publisert:
Till vänster är mitt hår nytvättat – så gick det att inte tvätta håret på flera dagar.
Till vänster är mitt hår nytvättat – så gick det att inte tvätta håret på flera dagar.

Jag blir bara smutsigare och smutsigare.

Dag sju får jag också den bekräftelsen.

”Vad äckligt”, utbrast min kille när jag berättade att jag inte skulle tvätta håret på en vecka.

Men har han hört om fördelarna? Den naturliga ”håroljan” som frodas, du skonar din hårbotten, du slipper lägga pengar på hårprodukter och du gör ditt för miljön.

Det är det jag läser när jag googlar på ämnet. Att minska antal hårtvättar ska gagna ens barr i längden då det kommer att vänja sig, den feta känslan kommer till sist att stabilisera sig – det gäller bara att hålla ut.

Hur gick det då? Vad gjorde det med mig som människa att gå från två till tre hårtvättar i veckan till noll, utan att ens använda torrschampo?

Jag bjuder dig på en inblick i min dagliga hårlogg:

Dag 1 och 2: Det här känns bra.

Dag 3: Håret börjar tappa sin volym, men det funkar.

Dag 4: Vaknar med känslan att det vore skönt att tvätta håret, men att det går att gå med otvättat hår en dag till.

Dag 5: Jag tränar. Nu skriker håret efter att få schamponeras och att få känna sig rent. Håll i, håll ut.

Dag 6: En av årets sista getingar svärmar kring mitt hår och jag tänker ”skit dras till skit”.

Dag 7: Åker till jobbet. Alla jag går förbi ser så fräscha ut – jag är en grå mus med smutsigt hår. Väl på jobbet blir det inte bättre när en kollega konstaterar ”Vad fett och äckligt det ser ut”, vilket stämmer. Ett träningspass senare så är det ett hår i förfall.

Mitt hår dag 7.
Mitt hår dag 7.
Mitt hår, oborstat, dag 7.
Mitt hår, oborstat, dag 7.

Dag 8: Borstar håret och tadaa, det ser ut som jag kör en wet look. Det har aldrig varit enklare att få håret i en stram knut som nu. Det är säkert den naturliga håroljan som gör sitt. Har kommit på en fördel: All tid jag sparat på att inte tvätta håret, som jag för övrigt tycker är rätt tråkigt.

Dag 9: Visst känns håret lite mindre fett i dag? Jo, det ser mindre fett ut, får jag bekräftat av en kollega som tar en bild. Är det här vändpunkten? Ska jag pusha mig lite längre? Svaret är dock nej. Jag pallar inte mer.

Mitt hår dag 9.
Mitt hår dag 9.

ANNONS

Köp Malins favoritschampo och -balsam från Davines här!

Lyko (Extern länk)

Jag googlar igen och läser om de som har detta som en livstil. Som emma__sky på Tiktok som inte tvättade sitt hår på 100 dagar. Enligt henne påverkades hårets utseende knappt alls, det enda var att det tappade sin glans och studs. Håret var så pass opåverkat att hon förlängde utmaningen till 150 dagar.

Själv var man redo att kasta in handduken på den fjärde dagen. Även om det börjar kännas mindre fett är en förlängning av testet bara som ren tortyr. Jag saknar känslan av nytvättat hår.

Kanske hade även mitt hår anpassat sig till sist. Kanske hade fördelarna vägt mer än den ofräscha känslan i slutändan, om jag bara hållit ut lite till. Men jag kommer aldrig tycka att det är värt att ta reda på det.

Annons

Populärt inom hårvård

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Malin WigenMalin Wigen är reporter på Wellness sedan september 2022. Vid sidan om är hon reporter och redaktör på Aftonbladet Family sedan 2019. Malin började på Aftonbladet 2016, då arbetade hon på tidningens sociala medier-redaktion.