Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Frisören: Så vårdar du torrt och skadat hår

Publisert:

Färgning och stylingverktyg kan göra håret torrt och sprött.
Hårstråna behöver fukt och protein för att se fina ut igen.
Frisören Hanna Rydén delar med sig av sina bästa tips för skadade strån.

Rätt produkter som återfuktar och stärker kan göra skillnad för ett slitet färgat hår och sommartrötta strån, för vad du än har så beror problemet ofta på samma sak.

– Du har rubbat alla kemiska bindningar i håret när du har färgat det. Och det man kan säga om trötta sommarhår, när det är torrt och slitet, är att solen gör exakt samma, det bryter ner bindningar i håret. Då vill man hjälpa till att det ska återuppbyggas. Se till att du har en produkt som tillför både fukt och protein, säger Hanna Rydén, frisör med egen salong i centrala Stockholm.

Frisören Hanna Rydén
Frisören Hanna Rydén

Produkter såsom de populära kurerna från Olaplex eller nya omtalade hårkuren K18 kan göra skillnad på slitna hår. Just den sistnämnda använder sig av patenterad teknik, som i korthet, återställer håret och gör det mjukt och lent. Den används genom att du tvättar håret med ett djuprengörande schampo och handdukstorkar håret.

– Sen lägger du i den i håret, det är en leave in-produkt och väntar 4 minuter innan du gör något annat med håret. Man märker skillnad direkt på ett behandlat hår, men även ett obehandlat torrt hår ser man en skillnad fort. Sen har vi också Olaplex som är magiskt i slitna hår, säger Hanna Rydén.

K18

Hårkuren K18
Hårkuren K18

Återställande, intensiv behandling som reparerar, stärker och förbättrar hårets elasticitet på 4 minuter, samtidigt som håret blir mjukare och lättare att kamma, läs mer och köp här.

Olaplex

Olaplex no 3
Olaplex no 3

Den revolutionerande teknik som Olaplex använder sig av länkar ihop hårets svavelbindningar som lätt bryts när du till exempel borstar håret eller använder locktänger eller plattänger. På så sätt känns håret mjukare, tål mer och är förberett inför ditt nästa besök hos frisören.

https://app.tipser.com/pos/inventory/5c792ccd47886c00017cd0c5

Återfukta torrt hår

I allmänhet så behöver torra hår mycket fukt, och det finns massor av produkter på marknaden att välja mellan.

– Men det är precis som träning, det som funkar för dig är det du gör eller använder, annars så funkar det inte. Jag säger ofta att jag hellre ser att du använder ett bra schampo och balsam för då använder du dem varje gång och tänker inte ens på det.

– Inpackningar är svinbra, när man gör dem och när man gör det konsekvent, säg en gång i veckan, säger Hanna Rydén.

Har du svårt för att få tid till en hårinpackning kan ett leave in-balsam vara ett bra alternativ.

– Med en leave in-produkt så glömmer du inte bort att lägga in det, utan du får det som en ritual och du behöver inte stå och vänta i tio minuter. Utan du handdukstorkar, lägger i och sen stylar till det.

Produkterna som återfuktar ett torrt hår

True soft Trio från Maria Nila
True soft Trio från Maria Nila

Ett sulfat- och parabenfritt schampo, balsam och inpackning från Maria Nila för torrt hår som mjukgör, återfuktar och stärker hårets struktur. Läs mer och köp här.

Hårmask

Hårmask från Davines
Hårmask från Davines

Intensivt reparerande hårmask för torrt och skadat hår som återfuktar och ger näring. Hårmasken innehåller kolhydrater och proteiner samt en C-vitamin som har en antioxiderande effekt, läs mer och köp här.

Hårserum

Förpackning med den vårdande leave in-produkten Well repair perfect hair
Vårdande leave in-produkt från Wella Professionals

Leave in-kur från Wella Professionals som stärker håret, ger det ny struktur och skyddar mot värme från stylingverktyg. Läs mer och köp här.

Återfuktande schampo och balsam

Duo med återfuktande schampo och balsam från Kérastase.
Duo med återfuktande schampo och balsam från Kérastase.

Kérastase Nutrive Duo ger intensiv återfuktning och näring till torra hår och gör det mjukt och följsamt, läs mer och köp här.

Hårserum för torrt hår

Hårserum från L’Oreal Paris
Hårserum från L’Oreal Paris

Leave in-produkt från L’Oreal Paris för torrt hår med bland annat korianderfröolja som återfuktar stråna. Läs mer och köp här.

Nattinpackning

Leave in-inpackning från Living proof
Leave in-inpackning från Living proof

Snabbabsorberande och kuddsäker inpackning som verkar medans du sover. Ger ett starkare och mer glansigt hår och behöver inte sköljas ur, läs mer och köp här.

Återfuktande trio

Trio med återfuktande schampo, balsam och hårolja från Kevin Murphy
Trio med återfuktande schampo, balsam och hårolja från Kevin Murphy

Kit med schampo, balsam och vårdande hårolja från Kevin Murphy ur Hydrate-serien som låser in fukten i håret utan att tynga ner. Läs mer och köp här.


Utforska Wellness

Om skribenten

  • Ida GustafssonIda Gustafsson redaktör på Aftonbladet och Wellness. Hon har tidigare jobbat på magasin med inriktning på mode, inredning och skönhet men också som nyhetsreporter på Aftonbladet. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet.