Skönhet

Hår

Kakor för håret – vad är det?

  • Petra Weiss
Publisert:
Foto: Iryna Mylinska / iStockphoto

Praktisk, miljövänlig och prisvänlig. Det låter bra, men håller schampokakan vad den lovar?

Här är några för- och nackdelar med campingklassikern som plötsligt flyttat in i finrummet.

Vi har precis vant oss vid att duschtvålen hänger i ett snöre i duschen igen.
Nu tycks den få sällskap av ännu en gammal klassiker – schampo bar, eller schampokakan, ett format som var standard innan schampo blev flytande och tappades upp på flaska på 1940-talet.

Liten, smidig och miljövänlig har schampo i tvålformat av praktiska skäl varit populärt länge bland campare och backpackers på grund av att den tar minimalt med plats i väskan, läcker inte och är prisvänlig eftersom den räcker till i runda slängar 80 tvättar.

Många schampokakor innehåller heller oftast inte uttorkande och miljöbelastande ämnen som Natriumlaurylsulfat och Ammoniumlaurylsulfat, SLS/SLES (Sodium Laureth/Laoryl Sulfate) vilket är en vanlig ingrediens i tvålar, schampon, duschtvålar och tandkrämer och som är starkt irriterande och strippar färgen om du färgat håret.

Hyllar miljöaspekten

Det råder heller ingen tvivel om att schampokakan är miljövänlig. Ingen plastflaska behövs eftersom den säljs inslagen i papper. Men även om tillverkarna hävdar att en kaka innehåller exakt samma ingredienser som i flytande form – hur bra är den för ditt hår egentligen?

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att välja en av mycket god kvalitet. Håret kan bli för hårt tvättat då koncentrationen av rengörande ingredienser är mycket hög, säger Fredrik Karlsson, ägare till hårsalongen Johannesplan 1 i Stockholm.

Han är positiv till schampokakor men menar att det kanske inte passar alla.

– Har man ett hår som från början har en tendens att tova sig så ska man vara noggrann med hur man tvättar. Man ska stryka den över håret bara, inte gnugga, tipsar Fredrik som samtidigt hyllar den miljövänliga aspekten.

–Det är ett otroligt bra och hållbart alternativ till flytande schampo då de inte innehåller vatten. Den tar ingen plats att frakta och är lätt att resa med. Det är väldigt miljövänligt jämfört med schampo i flaska, säger Fredrik.

Äppelcidervinäger för extra glans

Ett minus med kakan är dock att den höga koncentrationen av rengörande ämnen i sig kan ge den en lite vaxartad konsistens, vilket kan visa sig i håret efter en tids användning eftersom den reagerar med vatten och skapar ett skum. För att slippa den vaxartade ytan kan man skölja håret med äpplcidervinäger för att då också ge lite extra glans till stråna.

De tre vanligaste schampokakorna på marknaden är den kallpressade som ofta tillverkas för hand och innehåller naturliga oljor och fria från sulfater, den glycerinbaserade som är mildare och mer PH-balanserad men kanske inte lika löddrande och djuprengörande samt den tensidbaserade som
löddrar bäst och också den är PH-balanserad och för en del hår lite för djuprengörande.

Och så det givna minuset.

– De har en tendens att kladda i duschen. Precis som en hårdtvål så krävs det ju en bra plats att lägga den på, tipsar Fredrik Karlsson.

ANNONS

Kolla in sommarens skönhetsnyheter hos Lyko - handla till bra pris här!

Lyko (Extern länk)

Kolla in sommarens skönhetsnyheter hos Lyko - handla till bra pris här!

ANNONS

Köp väldoftande schampokakor hos Lyko här!

Lyko (Extern länk)

Text
  • Petra Weiss