Så tar du hand om ditt lockiga hår

 • Sebastian Lundgren
Publisert:

Torrt, livlöst och tråkigt.

Det beskriver hur många kan känna för sitt lockiga hår ibland. Så hur kan man vända det negativa till något positivt? Vi intervjuade Sofia Hassani som driver Instagramkontot @curlsfirst där hon delar med sig av tips och tricks för de med lockigt hår.

Alla hårtyper skiljer sig från varandra, men en typ som kanske sticker ut är det krulliga och lockiga håret. Det är inte alltid lätt att veta vad ens hårtyp behöver och vad man ska hålla koll på ute i butikerna.

Därför kontaktade vi Sofia Hassani som driver Instagram-kontot @curlsfirst, där hon dagligen delar med sig av sina tips och tricks till sina drygt 20 000 följare.

Sofia Hassani driver Instagram-kontot @curlsfirst där hon delar med sig av sina kunskaper om lockigt hår.
Läs om allt du behöver för ett friskt och vackert hår.

Att krulligt hår skiljer sig från rakt hår ser vi med blotta ögat, förstås. Men det skiljer sig också i hur håret ska tas om hand.

– Det är främst att lockigare hår, i och med att det är torrare,s är skörare än rakt hår. Det behöver mer omvårdnad och kärlek, mer fukt och mer protein. Vi har kanske inte den lyxen som många med rakt hår har. Till exempel att de kan sova hur de vill, gå upp och sen är det bra. Vi behöver oftast göra en inpackning en gång i veckan, använda en microfiberhanduk så håret inte torkar ut och mer, säger Sofia.

– Det som gör att lockigare hår är torrare än rakt är hårets naturliga olja som kallas för sebum . Har du rakt hår så tenderar det att vandra ut i längden, men hos oss med lockigt hår så fastnar det i hårbotten, säger hon.

Så gör du för att behandla ditt hår

Så ska jag behöva köpa tusentals produkter för att få mitt lockiga hår att må bra? Det är faktiskt inte så svårt som du tror.

– Det jag brukar säga är att man inte ska vara rädd för vatten – vatten är fukt. Många tänker kanske att kommer att torka ut men det torkar faktiskt inte ut håret. Tvätta håret en till två gånger i veckan med ett schampo som helst är sulfatfritt, säger Sofia.

– Utöver det kan du använda en fuktgivande inpackning och efter det styla med två till tre produkter som ger definition och stadga. Det gör även så att fukten kan hålla sig kvar i håret. Använda dig gärna av en mikrofiberhanduk också, säger hon.

ANNONS

Köp sulfat och silikonfria hårinpackningar här!

Lyko (Extern länk)

Sofias bästa tips

Örngott i silke eller bambu

Har du lust och råd så kan du investera i ett örngott i antingen silke eller bambu. Den ytan är nämligen slät och på så vis skadas inte håret av friktion under natten.

Använd en t-shirt som handduk

Har du ingen mikrofiberhanduk? Inget problem. Använd dig av en t-shirt i stället när du ska torka håret, det har ungefär samma effekt.

Så gör du en enkel rutin och det ska du undvika

Så hur kan en enkel och bra rutin se ut?

– Vill du ha en enkel rutin så kan du använda schampo, balsam, en lockkräm för definition och en gel för att hålla definitionen. Det är verkligen allt du behöver, säger Sofia.

Detta bör du undvika

– När du handlar schampo så ska du undvika sulfat då det torkar ut, välj även ett silikonfritt balsam då silikon inte går att tvätta bort, säger hon.

ANNONS

Produkter från Plantur 39 hittar du till ett bra pris hos MEDS!

MEDS (Extern länk)

Redaktionens val

 1. HÅR

  Kakor för håret – vad är det?

 2. HÅR

  Så tar du hand om texturerat hår – Sofia Hassanis bästa knep

 3. HUDVÅRD

  Här är 21 saker din hud avskyr

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Sebastian Lundgren