Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Frisören: Tips för en kliande och torr hårbotten

Publisert:

Att ha en torr och kliande hårbotten är ett vanligt problem som kan ha många orsaker.
Wellness tog hjälp av frisören Hanna Rydén som ger sina bästa tips för hur du kan lindra klådan och balansera hårbotten.

Hårbotten kliar och känns torr, känns det igen? Det är ett relativt vanligt problem som går att åtgärda själv med rätt produkter. Frisören Hanna Rydén, som driver egen salong i centrala Stockholm och håller i frisörutbildningar, berättar att många med torr hårbotten gör samma misstag:

– Ofta beror det på att vi har tvättat för hårt eller för mycket. Sen kan du ju förstås ha en atopisk hud och då har du oftast torr hud överlag. Men en vanlig torr hårbotten går ofta hand i hand med att man inte dricker särskilt mycket vatten, kosten i sig är jätteviktig för hårbotten.

Frisören Hanna Rydén

Men hur ofta ska man tvätta sitt hår?

– Egentligen en gång i veckan för du behöver inte tvätta håret om du inte använder jättemycket vax eller produkter som gör att du blir smutsig mekaniskt sett, eller att du jobbar med något som gör att håret blir smutsigt på jobbet. Men annars så sköter hårbotten det ganska bra själv.

Hudvård för hårbotten

Ett annat sätt för att komma till bukt med en torr hårbotten rekommenderar Hanna Rydén att man funderar på vad ens hårbotten kan behöva, precis som man tänker med huden.

– Likväl som vi tvättar ansiktet med AHA-syror, någon scrub med mera, att vi tänker likadant med hårbotten. Att man skrubbar, gör rent och att man återfuktar. Men vilka produkter man använder är också beroende på vilket problem man har. Att man helt enkelt tänker att hårbotten är exakt lika mycket hud som resten av kroppen, bara det att vi har en annan typ av hårsäck. Du får problem för att det är något som är ur balans och frågan är vad det är som är ur balans.

Gå igenom badrumshyllan

Ett av de första stegen är att titta på vad man använder för schampo och balsam.

– Det man ska titta på främst är att man inte använder något som är specifikt för en fet hårbotten för då jobbar det för att få bukt på talgproduktionen, så det blir kontraproduktivt. Så se till att du har rätt schampo balsam för ditt hår och din hårbotten och inte tvätta håret för ofta. Men framförallt, om torr hårbotten är ett superproblem för dig, då är det en hudläkare du ska söka upp.

Produkter för torr och kliande hårbotten

Om du har svårt att hitta rätt produkt som passar en torr hårbotten är Hanna Rydéns tips att fråga en frisör.

– Att gå till frisören eller att köpa produkten där är kanske lite dyrare eftersom vi inte har lika mycket rabatter. Men det du betalar för är den personliga konsultationen. Inte bara för att det är billigare utan för en konsultation är personligt, för det som funkar för mig funkar inte för dig.

Kevin Murphy Scalp spa

Scalp scrub från Kevin Murphy

Peelande skrubb som försiktigt tar bort orenheter från hårbotten och hårsäckar och lindrar en irriterad hårbotten. Massera in i blött hår, skölj ur och följ upp med schampot i samma serie och ett vårdande balsam. Läs mer och köp här.

Eco Therapy Revive från Maria Nila

Schampot Eco Therapy Revive från Maria Nila.

Djuprengörande ekologiskt och veganskt schampo från Maria Nila som skonsamt rengör håret från smuts och produktrester, läs mer och köp här.

Hydra balance scalp treatment från Cutrin

Gelcreme för hårbotten från Cutrin

Återfuktande och vårdande gelcreme från Cutrin som återställer fuktbalansen i hårbotten. Läs mer och köp här.

Calming superactive från Davines

Hårserum från Davines

Koncenterat serum som motverkar inflammation och klåda i hårbotten. Produkten innehåller växtextrakt och kan även användas som behandling mot mjäll, läs mer och köp här.

BC Bonacure från Schwarzkopf

Schampo för torr hårbotten från Schwarzkopf

Schampo från Scwarzkopf för känsliga och torra hårbottnar. De vårdande ingredienserna rengör skonsamt och balanserar hårbotten, läs mer och köp här.

Healing strength från Lanza

Hårserum från Lanza

Hårserum från Lanza med bland annat hyaluronsyra som återfuktar en torr hårbotten. Appliceras i handdukstorkat hår. Läs mer och köp här.

Behandling för torr hårbotten Moroccan Oil

Hårolja från Moroccan Oil mot torr hårbotten.

Hårolja från Moroccan Oil som behandlar torr hårbotten. Oljan innehåller vårdande ämnen som antioxidantrik arganolja kombinerad med lavendel- och geraniumolja som motverkar torrhet och återställer balansen. Läs mer och köp här.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Lyko (Extern länk)

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Redaktionens val

 1. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Hitta rätt locktång för din frisyr – 5 typer av stylingverktyg

 2. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Fräscha upp håret med en färgbomb

 3. HÅR

  En magisk molekyl som läker håret på fyra minuter

 4. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Expertens tips på höstens skönhetsprodukter

 5. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Silverschampo – här är köpen du ska satsa på just nu