Expertens 12 hårtyper – vilken är du?

Publisert:

Många drömmer om det perfekta håret.

Men det finns inte en lösning – utan flera.

Det gäller dock att veta vilken av 12 hårtyper du tillhör.

Här är de olika typerna – och bästa råden för just dig!

HÅRTYPER. Få styrsel på håret en gång för alla genom att ta reda på vilken hårtyp du är. Experten guidar dig till bästa tipsen beroende på vilken kategori du tillhör.
HÅRTYPER. Få styrsel på håret en gång för alla genom att ta reda på vilken hårtyp du är. Experten guidar dig till bästa tipsen beroende på vilken kategori du tillhör.

Önskar du att håret alltid var som när du kliver ut från frisörsalongen? Jämnt, friskt och glansfullt. Förvandlas det till en frissig matt mardröm efter ett tag, trots dyra salongsschampon och -produkter?

Du har kanske bara missat en liten – men viktig – detalj. Att anpassa produkter och styling efter din hårtyp.

Enligt brittiska hårstylisten David Felstead på salongskedjan Daniel Galvin i London finns det så mycket som tolv olika hårtyper. De fyra huvudgrupperna känner de flesta antagligen till:

1.Rakt

2.Vågigt

3.Lockigt

4.Krulligt

Inom varje grupp finns det också  tre underkategorier – A, B och C. Det låter kanske komplicerat, men det kan vara värt att ta itu med. Genom att förstå vilken kategori du tillhör kan du en gång för alla få drömhåret.

– Håret är otroligt variationsrikt. Därför är det viktigt att ha individanpassade produkter och det tipsar jag alltid om, säger Jonas Wirth, frisör med över trettio år i branschen med egna salongen Divine i Alingsås. 

Han menar att de flesta köper produkter för att de känner igen märket och gillar doften.

– På alla produkter står det på flaskan att produkten är bra, men du måste alltid också ställa dig frågan ”är det här bra för just mig?”, säger Jonas Wirth.

Huvudregeln är att utgå från hårets struktur, men också ta hänsyn till färgning och andra behandlingar.

– Om du har behandlat håret kemiskt behöver du mer fukt och näring. Har du färgat ska du alltid ha ett färgschampo, säger Jonas Wirth.

Hur mycket du kan experimentera  och styla är också olika från huvud till huvud.

– Ett kraftigare hår klarar mer än ett finare hår, som lätt kan förlora sin glans vid påfrestande behandlingar. Då är det ännu viktigare att ha rätt produkter.

ANNONS

Fixa vackert svall med rätt hårvård - handla dina produkter här.

Lyko (Extern länk)

Ta reda på din hårtyp – så gör du

 1. Klipp ett hårstrå från ditt huvud när håret är nytvättat och har fått självtorka. Om du fönar håret eller använder värmeverktyg kan det påverka hårets form.
 2. Ryck inte loss hårstråt, det kan också förstöra formen.
 3. Placera sedan hårstråt på ett vitt papper – eller en mörk yta om du har ett väldigt ljust hår – så att det syns tydligt.
 4. Jämför formen and tjockheten med ritningarna för varje hårtyp, och se var du passar in.
Så hanterar du ett rakt hår.
Så hanterar du ett rakt hår.

RAKT HÅR

Formen på dina hårsäckar styr hur lockigt håret blir när det växer ut. Ett rakt hår har helt cirkelformade hårsäckar. Ju mer ovalformade hårsäckar, desto lockigare hår. Rakt hår är generellt tjockt, slittåligt och glansigt.

Rakt hår kan vara:

A. Fint och tunt

B. Mediumtjockt

C. Tjockt och kraftfullt

 

Klippning

 • Klipp upp! På ett rakt hår är det viktigt med en snygg klippning, eftersom topparna syns tydligare än på ett lockigt hår. Satsa gärna på uppklippning för mer volym. Särskilt typ A kan lätt se platt ut, därför passar olika längder ofta bäst. För mycket olika längder gör att håret ser tunnare ut.
 • Sidbena. En sidbena ger håret volym mer volym än mittbena och passar därför den med rakt hår.
 • Klipp ofta! Ju finare håret är desto oftare behöver det klippas. En kort frisyr bör klippas omkring var sjätte vecka. Typ B och C kan vänta ett par veckor längre mellan klippningarna.

 

Styling

 • Föna vid rötterna! Ett rakt hår behöver extra volym. Bygg upp detta genom att vända huvudet upp och ner och föna vid rötterna.
 • Glans – men inte tyngd! Satsa på produkter som ger fukt och glans, utan att tynga ner håret. Tänk på att rakt hår tenderar att bli lätt fett, undvik därför oljor.
 • Skydda från värme! Utsätt inte ett typ A-hår för överdriven värme. Ha en lägre temperatur på stylingverktygen. Använd värmeskyddande produkter, men tänk på att produkter som ger glans också  tynger ner håret.
 • Lätt att stajla. Typ B  är perfekt för styling då det är glansfullt och har volym.
 • Locka rakt hår? Du kan locka rakt hår, men typ C kommer inte att behålla lockarna särskilt bra.

 

Personer med vågigt hår har ovala hårsäckar.
Personer med vågigt hår har ovala hårsäckar.

VÅGIGT HÅR

Dina hårsäckar är ovala, vilket gör håret lite vågigt. Ett vågigt hår är ofta svagare än ett rakt hår, då proteinet i hårets fiber är mer ojämnt fördelade. Vågigt hår är ofta plattare på huvudet och mer lockigt från öronen och nedåt. Detta beror på att hårets tyngd drar ner håret, vilket gör det rakare uppe på huvudet.

Ett vågigt hår kan vara:

A. Fint med lösa ”s-formade vågor”

B. Mediumtjockt med mer tydliga s-vågor

C. Kraftfullt med tydliga vågor – nästan lockar

 

Klippning

 • Behåll längden. En mjuk uppklippning passar de naturliga vågorna, men behåll en viss längd så att håret inte samlas ihop för mycket.
 • Både rakt och lockigt. Ett vågigt hår är mångsidigt och kan stylas både rakt och lockigt.
 • Lång page. Typ A kan passa väldigt bra i en längre page. Om du har en kort frisyr kommer dina vågor att falla bakåt så att håret ser ännu kortare ut, särskilt med typ B och C.

 

Styling

 • Tillför fukt! Generellt är ett vågigt hår torrare än ett rakt hår. Även typ A behöver mer fukt, men tänk på att produkter kan tynga  ner håret.
 • Tvätta inte för ofta! Typ B och C har också en tendens att bli sprött. Undvik därför att tvätta håret för ofta, och använd gärna inpackning varje vecka.
 • Skydda mot värme! Locka lätt med stylingverktyg om du vill ta fram lockarna. Vågigt hår är tåligt för styling, men var noga med värmeskydd. Lägg till ett serum för extra glans.

 

ANNONS

Hitta rätt stylingprodukter för din hårtyp och handla till bra pris hos Lyko.

Lyko (Extern länk)

Lockigt hår är mer känsligt för värme och fukt.
Lockigt hår är mer känsligt för värme och fukt.

LOCKIGT HÅR

Dina hårsäckar är väldigt ovala, vilket formar lockar när hårstråna växer ut.

Lockigt hår är extra känsligt för att bli torrt, eftersom hårbottnens naturliga fukt inte når topparna lika lätt som på ett rakt hår. Det är också mer känsligt för värme och fukt.

Ett lockigt hår kan ha:

A. Stora och lösa lockar

B. Livliga lockar

C. Korkskruvslockar

 

Klippning

 • Klipp ofta! Ett torrt lockigt hår behöver mycket vård. Utan regelbundna klippningar blir det lätt sprött och slitet.
 • Låt växa! Det kan vara svårt att ha en kort frisyr, utan att det ser ut som en boll. Ju kortare ditt hår är desto mer kommer det att samlas ihop, eftersom det är mindre hår som tynger ner.
 • Klipp upp för volym! Om du har en längre frisyr, se till att ha uppklippt så att längderna överlappar varandra och skapar en jämn volym.

 

Styling

 • Tvätta sparsamt! Ett lockigt hår bör inte tvättas för ofta.  Varje gång du tvättar håret bryter du ner hårets lockar. Ju tjockare och lockigare håret är, desto mindre ska du tvätta det. En gång i veckan kan räcka.

 

Krulligt hår har naturlig volym och struktur.
Krulligt hår har naturlig volym och struktur.

KRULLIGT HÅR

Ett krulligt hår har både volym, struktur och lockar – men är känsligt och kan lätt bli skadat

A. Lösa krullar: hårstråna är S-formade när de sträcks ut.

B. Täta krullar med z-formade hårstrån.

C. Täta krullar utan definierad form.

 

Klippning

 • Rakpermanentat. Om håret har blivit rakpermanentat kan det klippas som ett rakt eller vågigt hår.
 • Föna som rakt hår. Långt, naturligt afrohår kan också fönas rakt och klippas på samma sätt som ett rakt hår. Om du har ett kort, naturligt afrohår gå till en specialist som kammar ut och klipper det.
 • Fläta! Långt hår passar bra i flätor och skruvar, som kan sitta i omkring en vecka.

 

Styling

 • Undvik handdukstorkning! Pressa ur vattnet när du har tvättat håret och undvik att handdukstorka det, då håret lätt kan bli tovigt. Svep sedan en handduk om huvudet och låt det absorbera vattnet som en svamp.
 • Använd produkter särskilt anpassade för krulligt hår. Håret behöver mycket näring och fukt. Med rätt produkter får du ett glansigt och följsamt hår.

Utforska Wellness

Om skribenten