Denna text innehåller annonslänkar

Så tar du hand om texturerat hår – Sofia Hassanis bästa knep

 • Sofia Hassani
Publisert:

Hur kan vi ta hand om vårt texturerade hår på bästa sätt? Och hur kan vi få definierade lockar som också håller? Sofia Hassani som driver Instagramkontot @curlsfirst delar med sig av sina bästa tips och favoritprodukter.

Texturerat hår är naturligt torrare än rakt hår, vilket innebär att det lättare kan bli frissigt och kännas torrt. Vi behöver därför ha en bra hårvårdsrutin som rengör, återfuktar och inte tar för lång tid. Jag röstar alltid på att försöka hålla det så enkelt så möjligt och utgå ifrån dessa tre steg: rengöring, återfuktning och styling. Den trion är egentligen allt du behöver!

Steg 1: Rengöring

Lite som när man ska börja med hudvård så börjar vi med basen (rengöring) och bygger sedan på. De flesta har redan helt okej schampo och balsam, men om du vill se över dina tvättprodukter så finns det nuförtiden en hel del bra att införskaffa!

Kom ihåg att schampos syfte är att rengöra och inte återfukta eller göra håret mjukt och glansigt. Med schampot vill vi tvätta rent hår plus hårbotten från döda hudceller, produktavlagringar, svett och så vidare.

Steg 2: Återfuktning

Vatten är fukt, fukt, fukt. Med andra ord, var inte rädd för det! Och balsamet bidrar till att sluta in den fukten i håret. Med balsam vill vi kunna trassla ur håret då det brukar ge ett bra glid. Det är bäst att kamma igenom håret när det är blött med balsam i. tips! Du kan också använda fingrarna för att kamma igenom/trassla ur, det behöver inte vara kam eller borste. Vi följer alltid upp schamponering med balsam, om du använder dig av en inpackning/hårmask ska den användas mellan schampo och balsam. 

Steg 3: Styling

Stylingprodukternas främsta funktion är att hålla våra lockar återfuktade, mjuka och på plats. Ni känner säkert till att det finns en hel del olika typer av stylingprodukter att välja bland vilket i sig kan vara rätt förvirrande men som alltid så tycker jag att vi även här försöker hålla det så lätt så möjligt! 

Leave in balsam

Ett leave in balsam kan vara lättare eller fylligare till texturen och används vid behov som första steg i stylingen efter tvätt. Den bör appliceras på blött hår och är, precis som det låter, ett balsam som inte behöver sköljas ur. Många ser inte denna produkt som en ren stylingprodukt utan som ett lättare balsam.


Lockkräm

Här har vi en mer gedigen stylingprodukt och något som håller på att expandera på marknaden, vilket är väldigt kul! Det är precis som det låter en kräm som du applicerar antingen som första steg i stylingen eller efter leave in balsam. Oftast så heter krämerna “curl cream” eller ”curl definers” då det är precis det som är deras syfte, att definiera ens naturliga textur och skapa en lätt stadga. 

Gel

Som nämnt kan vissa krämer ha en viss stadga men för att de definierar lockarna ska hålla behöver du en gel (vissa föredrar mousse som har lättare stadga eller använder bägge produkter tillsammans). Gel kan vara lite lösare eller fastare till texturen och appliceras främst som sista steg i stylingen, vissa använder dock enbart gel som stylingprodukt vilket fungerar super för vissa hårtyper. Gels främsta syfte är skapa stadga och en måste produkt för de flesta med texturerat hår. Jag vet att många är tveksamma till gel som produkt då minnena för oss tillbaka till gel som lämnat håret crunchy och superhårt. Så är det inte längre! Ja, gel skapar en lite hård yta men den kramas enkelt ur efter att håret har torkat.

Stylingteknik

Har du väldigt fylligt hår är det bra att dela upp håret i fyra sektioner när du stylar det så att stylingprodukten fördelas jämnt i håret. Se till att håret är blött även vid stylingen.

Har du lite mindre fylligt hår så brukar det oftast räcka med två sektioner.

Torkning

Använd en fön med ett diffusermunstycke vid torkning av håret, på så vis flyger inte håret runt och blir frissigt. Att torka håret med fön är även att föredra då det inte är bra för hår eller hårbotten att gå runt med blött hår för länge i väntan på att det ska torka. 

Nattrutin

Välj siden-eller bambuörngott i stället för bomull. Detta då de inte skapar samma friktion när vi sover utan håret kan enkelt glida runt på kudden=  mindre friss och mindre slitage. Vi vill också använda en microfiberhandduk till vårt hår av samma anledningar! 

Klippning

Sist men inte minst! KLIPP DIG REGELBUNDET, oavsett hur bra hårrutin vi har så kommer vårt hår att slitas på ett naturligt sätt och en toppning då och då gynnar vårt hårs hälsa något otroligt! För kom ihåg att kluvna hårtoppar kan sprida sig uppåt i håret om de inte klipps bort! 

Och jag vet att många av oss kan vara tveksamma till att klippa sig hos frisör då vi inte haft de bästa erfarenheterna men även här rör vi oss framåt och fler och fler frisörer som kan texturerat hår. 

Som alltid ta det i din takt och kom ihåg att hålla det enkelt. 

Sofia Hassani driver instagramkontot @curlsfirst

Sofias favoritprodukter för texturerat hår

Schampo
Bruns – Kryddig Jasmin Köp här! (Annons)

Flora & Curl – Superfruit Shampoo. Köp här! (Annons)

By Veira – Repair Shampoo (budget) Köp här!

Balsam

Briogeo –Kale + apple replenishing superfood conditioner Köp här! (Annons)

Budgie – The Moisture Conditioner. Köp här! (Annons)

Barnängen – Pärlglans.

Leave in

Bruns – Balsamspray. Köp här! (Annons)

Lush – Supermilk. Köp här!

Fructis – Banana Hair Food 3 in 1. Köp här! (Annons)

Kräm

Continu – Curl Cream. Köp här!

Budgie –The curl cream leave in. Köp här!

Gel

Bruns – Hårsufflé. Köp här (Annons)

Living Proof – curl gel. Köp här (Annons)

Giovanni Cosmetics – Strong Hold Styling Gel. Köp här!

Wella- Styling gel shock waves. Köp här (Annons)

Mousse

Living Proof – Thickening Mousse

Aussie-  Miracle Mousse Volume. Köp här! (Annons)

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter. Beställ här.

Dentway (Extern länk)

Redaktionens val

 1. HÅR

  Sofia Hassani: Därför slutade jag rakpermanenta håret

 2. HÅR

  Ricinolja – en mirakelkur för håret?

 3. SKÖNHET

  7 strålande primers som ger huden glow

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Sofia Hassani