Skönhet

Hår

K18 – En magisk molekyl som läker håret på fyra minuter

 • Sofia Larsson
Publisert:
Foto: Cristalov / iStockphoto

Hårprodukten K18 har snabbt blivit många skönhetsredaktörers favorit och som kammat hem pris efter pris. Så här fungerar det.

K18 har tagit skönhetsvärlden med storm de senaste månaderna.
Men vad är det för något något och hur kan det hjälpa ditt hår?

Pandemiåret har varit en pärs för många av oss och att få mysa hemma med skönhetsprodukter har varit ett sätt att försöka ta sig igenom det – exempelvis ökade sökningarna på termen “hårmask” med 50 procent under första lockdownmånaden i USA. Men medan det funnits mängder av effektiv hudvård med bevisad verkan, så har marknaden för hårvårdsprodukter varit mer inriktad på att ge en kosmetisk effekt (vilket inte är så konstigt, då håret är ett “dött” material”).

I slutet av förra året introducerades dock hårprodukten K18, som snabbt blivit många skönhetsredaktörers favorit och som kammat hem pris efter pris: exempelvis lovordades den när lyxmagasinet Harper’s Bazaar nyligen utsåg årets bästa produkter i sitt “Anti-aging awards” och amerikanska Elle har dubbat den till en “Future of beauty”-vinnare. Khloe Khardasian, känd för sin hårombytlighet – som resulterat i skadat hår, har också hyllat produktens reparerande effekter och twittrat att hon är “besatt” av den.

Så vad handlar hypen egentligen om?

Jo, det är en leavein-mask som går in och reparerar keratinkedjorna i håret på molekylärnivå. Detta med hjälp av en innovativ teknik som bygger på biomimetik, det vill säga teknik som bygger på att efterlikna naturens geniala lösningar.

– Det är en peptid som efterliknar keratinkedjorna som finns i håret. När man använder hårmasken går peptiden in och återställer kedjorna, säger Karin Adali, utbildningsansvarig på Session, som är distributör som tagit in K18 i Sverige.

ANNONS

Köp K18 repair mask 50ml direkt här

Lyko (Extern länk)

K18 är både märkesnamnet och namnet på den patenterade peptiden som används. Den togs fram efter att forskarna på företaget under ett decennium skannat och testat de 1 242 dekapeptider som är knutna till keratin. Efter det kunde de framställa en syntetisk variant.

Masken anses kunna reparera alla typer av skador, till exempel från UV-strålning, borstning av blött hår, värmeverktyg och färgbehandlingar.

– Faktum är att ju mer skadat det är, ju mer effekt ser man. De som verkligen får en wow-upplevelse är de som har riktigt trasigt hår.

K18 finns även som salongsbehandling. Då använder frisören först en mist, som är en strukturutjämnare och färgförberedare.

– Den är som en dörröppnare för att färgbehandlingar ska optimeras. Resultatet efter en behandling visade att 91 procent av originalstyrkan och 94 av elasticiteten behölls.

Räcker med klickar stora som ärtor

Hemmabehandlingen är extremt enkel. Efter att ha tvättat håret och handdukstorkat det så lägger man i en liten klick produkt i håret, sedan väntar man minst fyra minuter innan man använder någon annan produkt. För de som använder mycket hårstyling är det bäst att använda någon form av “detox”-schampo.

– Många har produkter med till exempel silikon och oljor som bildar en film på stråna, en beläggning. Man vill ta bort det för att ge K18 optimal chans att “komma in”. Vi är duktiga på att djuprengöra huden, men sämre på håret, säger Karin Adali.

Något annat som är viktigt är att inte använda sig av för mycket produkt. Några ärtstora klickar räcker för de flesta.

– Det blir bara dyrt att använda sig av mer och det finns ingen anledning till att göra det.

Det är för övrigt inte bara hår som sitter på huvudet som kan förbättras.

– Det här är revolutionerande för peruk- och löshårsbranschen, det kan få den typen av hår att hålla mycket längre.

Hårmagi på fyra minuter utlovas i reklamen. Men hur funkar det i verkligheten?

Att använda K18 är väldigt enkelt. Man börjar med att schamponera håret, gärna med någon form av detoxshampoo. En torrschampomissbrukare som jag väljer definitivt det, då jag lär ha en hel del produktuppbyggnad i mitt hår. Jag använde Triple Detox Schampoo från Living Proof.

Nästa steg är att handdukstorka håret och därefter påföra hårmasken på stråna. Mängden produkt väljer man utifrån en enkel guide och min hårlängd och hårtyp (lite över medellångt och mediumtjockt) kräver två-tre pumptag. Sedan väntar man fyra minuter innan man stylar eller eventuellt applicerar andra produkter.

Efter första användningen måste jag erkänna att jag inte märkte någon större skillnad alls, kanske tog jag för lite produkt eftersom det betonas att behövs så lite. Men jag höll i och gjorde en kur med fem gånger på raken, vilket rekommenderas till de med skadat hår. Jag tycker i och för sig att jag tar hand om mitt hår och värmestylar det minimalt, men att ha färgat över de gråa håren ett antal år har påverkat hårkvaliteten. Och till slut såg även jag resultat.

De längder som jag upplevt hade en spunnet socker-kvalitet började bete sig lite annorlunda och kändes mjukare, starkare och glansigare. I vanliga fall brukar jag slänga över håret på ena sidan i någon slags fåfängt försök att i alla fall tillvarata volymen på håret, när inte friskheten funnits. Alla försök att ha håret uppdelat 50/50 på vardera sidan av ansiktet har gjort att det känts som att jag har cocker spaniel-öron. Nu känns det helt oproblematiskt att ha håret så – så lite magiskt ändå.

Men jag har kanske sett för många övernaturliga serier på Netflix och i regel när man får något som verkar för bra för att vara sant med hjälp av magi så finns det alltid ett pris att betala längre fram. Dock har jag googlat (och jag är bra på det) för att se om det finns någon som upplevt negativa effekter av K18, men ingen verkar ha upplevt annat än positiva resultat.

Effekten ska vara permanent, men jag känner att mitt hår börjar gå tillbaka lite mot sitt slitna skick efter några tvättar. Om jag kommer att köpa K18 i framtiden får tiden utvisa, jag vill se lite vad som händer med håret framöver.

K18 kostar 149 kronor för 5 ml och och 895 kronor för 50 ml.

ANNONS

Så bleker du tänderna enkelt hemma - beställ här och få vitare tänder på 30 minuter.

Dentway (Extern länk)

Så bleker du tänderna enkelt hemma - beställ här och få vitare tänder på 30 minuter.

Före

Foto: Privat

För skadat hår rekommenderas en kur med K18 fem gånger på raken. Det kan också vara bra att använda sig av detoxshampoo innan man startar.

Efter

Foto: Privat

ANNONS

Här kan du beställa K18!

Lyko (Extern länk)

Läs mer

 1. HÅR

  Kakor för håret – vad är det?

 2. HÅR

  Borsta med speciella tekniken och stärk håret

 3. SKÖNHET

  Så fixar du snyggaste ögonbrynen – hemma

Text
 • Sofia Larsson är frilansjournalist och skriver för Aftonbladet sajt Wellness, men även för tidningar som SvD, Amelia, Icon och Damernas Värld. Hon jobbade på Aftonbladet under 00-talet, först på Hälsa, sedan som krogredaktör och restaurangrecensent. Sedan 2009 har hon frilansat, både för tidningar och tv-produktionsbolag som ITV. Utbildning: Medieproduktion och journalistik, 120 poäng, högskolan i Kalmar. Hon har även gått kurser i socialantropologi, idéhistoria och naturmedicin.