”Vad kan man göra åt torr och kliande hårbotten?”

Publisert:

Hårbotten är torr och kliar. Schampon och hårbottenserum hjälper inte. Vad kan man göra?

Lykke Barck och Marta Laskowski, som driver Hudläkarpodden och jobbar vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, svarar på läsarfrågor om hud.

FRÅGA HUDLÄKARNA – SÅ GÖR DU

Hudläkarpodden som består av Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, kommer varannan vecka svara på just dina frågor om hud. Med sin mediciniska expertkompetens guidar de dig rätt – oavsett vad du vill veta. Vad undrar du? Skicka din fråga till wellness@wellness.se. Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn. Frågor med bilder kan dessvärre inte besvaras.

Läsarfråga

Hej! Jag har sedan jag fick barn (för fyra år sedan) haft problem med torr och kliande hårbotten, vilket i sin tur leder till små mjäll och sår i hårbotten.  Besvären kommer i skov och då hjälper inget. Har testat ett flertal schampon och hårbottenserum som finns för mjäll och torr hårbotten – både från apoteket och andra varumärken – men inget funkar. Vad kan detta vara och hur kan jag få bort problemet? 

Hudläkarnas svar

Hej!

Torr hårbotten med mjällbildning/fjällning är ett väldigt vanligt problem och kan bero på flera olika saker.

En anledning kan vara att man har mjälleksem – så kallat seborroiskt eksem. Detta tillstånd är mycket vanligt och drabbar områden där det finns rikligt med talgkörtlar (som har till uppgift att producera fett för att hålla huden mjuk och smidig), vilket det bland annat finns mycket av just i hårbotten. 

Typiskt för detta tillstånd är att man får återkommande fjällning/mjällbildning samt ibland även rodnad och klåda i hårbotten. Man kan även drabbas av detta i ansiktet (framför allt vid näsan, ögonbrynen, bakom öronen), på bröstet samt i hudveck (armhålor/ljumskar). 

För att minska besvären kan man pröva att använda så kallade mjällschampo som innehåller ketokonazol (Fungoral) eller selendisulfid (Selsun) åtminstone två gånger i veckan under cirka fyra veckor. Dessa är receptfria och finns att köpa på apoteket. Har man inslag av rodnad och klåda i hårbotten kan man behöva behandla med en kur kortisonlösning i hårbotten för att få bukt med problemet. Detta förskrivs på recept av läkare.

Hårbotten kan även bli irriterad och uttorkad på grund av att man använder starka produkter till håret eller att man tvättar håret ofta. Man kan därför prova att minska på antalet tvättar per vecka och att minimera antalet produkter, samt endast använda milda, oparfymerade schampo, balsam etc. Om man kopplar sina besvär till en specifik produkt eller hårfärgning kan man ha utvecklat kontaktallergi mot ett specifikt ämne. Detta går att undersöka hos en hudläkare genom så kallat lapptest.

Hårbottenbesvär kan även bero på andra hudåkommor, såsom exempelvis svampinfektion eller psoriasis. Vid svampinfektion har man oftast runda, kliande, torra fjällande fläckar som också kan orsaka håravfall. Psoriasis i hårbotten ger oftast välavgränsade rodnader täckta med tjocka, silvervita fjällningar och kan även gå med klåda. Vid båda tillstånden kan man även ha likande förändringar på kroppen. 

Om du testat mjällschampo, försökt att glesa ut hårtvättarna samt minskat på användandet av starka produkter kan det vara läge att söka din vårdcentral för att få en diagnos och hjälp med behandling. Hoppas du kommer till rätta med dina besvär snart! 

Annons

Populärt inom hårvård

Utforska Wellness

Om skribenten