Nagelsvamp – det här är allt du behöver veta

Publisert:

Gulna, spruckna naglar kan vara symtom på nagelsvamp.

Det är ett vanligt besvär – runt tio procent är drabbade. Men det finns hjälp att få för att bukt med svampinfektionen, även om det ibland kan kräva flera behandlingar.

Här är fotterapeuten Lise-Lott Hoffman bästa råd för att slippa nagelsvamp.

Så uppstår nagelsvamp

Nagelsvamp är egentligen en svamp som växer på huden under nageln. Ungefär tio procent av befolkningen drabbas.

– Svampen sitter på huden in under nageln. Den livnär sig på kreatin som finns i hud och naglar. Om man även har fotsvamp på huden och inte behandlar den så kommer inte heller naglarna att bli bra, säger Lise-Lott Hoffman, fotterapeut på Stockholms medicinska fotklinik.

Det finns flera olika anledningar till att drabbas av nagelsvamp. Har du haft problem med det tidigare finns det en större risk att drabbas igen. Många har också problem med svamp på huden under fötterna. Det kan vara kroppens egen jästsvampflora som orsakar besvären, men det kan också handla om trådsvamp som orsakas av fotsvamp.

Nagelsvamp smittar. Framförallt i offentliga dusch- eller bastuutrymmen, exempelvis på gymmet eller på ett badhus.

– Alla som kommer till mig som har antingen nagelsvamp, hudsvamp eller vårtor och går på offentliga duschutrymmen råder jag att skaffa badtofflor. Då minskar risken för alla de här åkommorna med 90 procent, säger Lise-Lott Hoffman.

Besvären kan också orsakats av att nageln skadats. När den går sönder kan det bildats fukt där svampen kan gro. Nagelsvamp kan också uppstå om du har för täta skor eller strumpor.

Lise-Lott Hoffman, fotterapeut på Stockholms medicinska fotklinik.
Lise-Lott Hoffman, fotterapeut på Stockholms medicinska fotklinik.

Vanliga symtom på nagelsvamp

De första symtomen är ofta att nageln börjar bli missfärgad och får en gulnad färg. Den kan också kännas mjuk och porös och när nageln ska klippas trillar den nästan sönder.

Lise-Lott Hoffman betonar vikten av att försäkra sig om att det faktiskt är nagelsvamp man har drabbats av eftersom det kan förväxlas med exempelvis psoriasis, som också kan drabba naglarna. Besvären kan också bero på en genetisk störning som i folkmun kallas kartnaglar. Symtomen liknar de vid nagelsvamp.

– Allt som ser ut som nagelsvamp behöver definitivt inte vara det. Det går inte att säga att nånting är nagelsvamp bara genom att titta på det.

– Ska man försäkra sig om att det är svamp behöver man ta ett svampprov. Det kan man göra hos sin husläkare, men är de inte intresserade av att göra det så finns det fotterapeuter som kan hjälpa till, säger Lise-Lott Hoffman.

Så behandlas nagelsvamp

Det tar ofta lång tid att bli av med nagelsvamp, bara att få bort det från en stortånagel kan ta uppemot ett år. Priset på produkterna kan ofta skilja sig kraftigt åt och vara olika verksamma.

Hos en fotterapeut börjar behandlingen med att man tunnar ut nageln genom att slipa ner den för att den ska bli så genomtränglig som möjligt.

– Med mina 14 års erfarenhet som fotterapeut har jag märkt att det bästa resultatet får jag när jag använder en oljebaserad svampbehandling. En del produkter är mer av en lackförsegling, men det är ju inte nageln som är grunden till problemet, utan det är huden under nageln som angripits av svampen och förstör nageln, säger Lise-Lott Hoffman.

Huskurer mot nagelsvamp

Det finns en rad huskurer som hävdar att nagelsvamp kan botas på egen hand. Ättika har exempelvis pekats ut som ett användbart vapen mot besvären. Ett annat förslag är att använda bikarbonat för att på så viss suga upp fukten som svampen trivs i. Vitlök påstås ha en svampdödande effekt så ett gammalt husmorsknep är alltså att gnida in nageln med en vitlöksklyfta.

Men de olika metoderna har fotterapeuten Lise-Lott Hoffman inte mycket till överst för.

– Inget av det här är farligt, allt det kan du äta. Men i min profession vill jag inte rekommendera huskurer.

ANNONS

Beställ nagelsvampsmedel direkt här!

Lyko (Extern länk)

Bästa råden för att slippa nagelsvamp

Fotterapeuten Lise-Lott Hoffman bästa råd för att inte drabbas av nagelsvamp:

  • Se till att hålla fötterna torra så att de inte blir för fuktiga.
  • Byt strumpor varje dag. Tvätta strumporna i 60 grader. Och använd naturligt material som bambu eller ull som transporterar bort fukt från foten till skon. Bomull binder fukten vid foten.
  • Sköt om naglarna. Klipp naglarna varsamt och undvik att orsaka skador. En ren och hel nagel drabbas inte lika lätt av svamp.
  • Använd badtofflor i simhallar och omklädningsrum.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.