Nageltrång – så undviker du att drabbas

Publisert:

Nageltrång, när nageln skär in i huden, kan vara vara riktigt smärtsamt.

Men det finns också bra behandling – här får du veta allt om hur du får bukt med nageltrång, tips på vad du kan göra själv och fotterapeuten Lise-Lott Hoffman bästa råd för att slippa besvären.

Så uppstår nageltrång

Nageltrång orsakas av att kanten på nageln skär in i huden och orsakar irritation. Det är vanligt att en svullnad uppstår och det kan bildas ett sår. Nageltrång kan också drabba fingernaglarna, men är betydligt mer vanligt på fötterna.

– Det uppstår en irritation av att nageln på något sätt inte kan växa helt fritt, säger Lise-Lott Hoffman, fotterapeut på Stockholms medicinska fotklinik.

Ofta börjar problemen nageln har klippts ner på ett felaktigt sätt. Antingen har du klippt nageln för kort så att den inte orkar växa upp i överkant, eller för långt ner på sidorna så att ett vasst hörn skapats. Nageln kan också ha skadats på annat sätt, du kanske har slagit i tån och nageln skadats eller så har du för trånga skor.

Viss typ av nageltrång har också en ärftlig benägenhet.

– Har jag kunder som upprepade gånger har fått nageltrång brukar jag fråga om det finns i familjen. Ofta har någon det sedan tidigare, säger Lise-Lott Hoffman.

 Lise-Lott Hoffman, fotterapeut på Stockholms medicinska fotklinik.
Lise-Lott Hoffman, fotterapeut på Stockholms medicinska fotklinik.

Vanliga symtom på nageltrång

Nageltrång är ofta smärtsamma. Runt nageln är huden ofta röd och irriterad.

– Gör man ingenting åt det i det stadiet kan det utvecklas till en infektion eller inflammation. Det kan börja vara, skinnet och vävnaden på sidan kan svullna upp och täcka en del av nageln, förklarar Lise-Lott Hoffman.

Så kan du själv behandla nageltrång

Om du ska försöka att behandla nageltrånget på egen hand så är Lise-Lott Hoffman första råd att göra rent området kring nageln ordentligt.

– Gör ett fotbad där du har vatten och lite tvållösning och se verkligen till att det blir rent. Håller det fortfarande på och bråkar kan man använda sig av en alsollösning eller alsolsprit som kan hjälpa till att torka ur varet.

För att inte riskera att torka ut huden för mycket kan det vara bra att byta ut alsollösningen mot en sårläkande kräm, tipsar Lise-Lott Hoffman.

Då ska du söka vård

Har du försökt att behandla nageltrånget på egen hand i en vecka utan att du märker någon större skillnad är det dags att söka vård.

– Då rekommenderar jag att man vänder sig till en fotterapeut. Vänta inte för länge. Vi kan också gå in och justera det som är ojämnt med nageln, säger Lise-Lott Hoffman.

Vid återkommande nageltrångsbesvär kan hela eller delar av nageln behöva opereras bort. Det ingreppet utförs av en läkare. Lise-Lott Hoffman menar dock att det aldrig behöver gå så långt. Faktum är att ett så stort ingrepp kan göra mer skada än nytta.

– Oskuret är oskuret brukar man säga. När man har gjort ett ingrepp på en nagel kan man ha förstört nageln för all framtid. Därför rekommenderar vi i branschen att man i första hand vänder sig en fotterapeut, säger Lise-Lott Hoffman.

– Fyra gånger på 14 år har jag varit tvungen att ge upp när det inte gått att hjälpa kunden och hänvisat dem vidare till en läkare.

Bästa råden för att slippa nageltrång

Fotterapeuten Lise-Lott Hoffman bästa råd för att inte drabbas av nageltrång:

  • Klipp av nageln så rakt av som möjligt – undvik att gå ner på sidorna och peta inte i kanterna. Det mår naglarna bäst av.
  • Använd rymliga skor.
  • Vi första tecken på problem – ta tag i det. Börja med att hålla rent såret och om det inte hjälper sök hjälp hos exempelvis en fotterapeut.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.