Så enkelt får du friska, fina naglar

Publisert:
Det gäller att vara varsam med sina naglar om man vill undvika problem.
Det gäller att vara varsam med sina naglar om man vill undvika problem.

Har naglarna prickar, fåror, bucklor eller flagor?

Lär dig knepen bakom fina, friska, rosiga naglar – och lär dig vad du absolut inte ska göra.

Om du har problem med dina naglar har du säkert fått höra från omgivningen att du borde äta mera kalk.

Nästa gång kan du med bestämdhet avfärda den myten. Det finns nämligen inga som helst belägg för att kalkbrist ger symtom på naglarna.

Istället skiljer sig naglarna, precis som huden, från person till person.

– En del människor har torr hud, andra inte. Det kan vara samma sak med naglarna också, säger Jan Faergemann, professor och hudläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Problemen kan gå i arv

Många nagelproblem har dessutom en stark ärftlighetsfaktor.

– Om man vill veta vad man kommer att få för krämpor i livet så ska man se på sina föräldrar! Det finns ofta en ärftlig benägenhet till exempelvis nageltrång och nagelsvamp, säger Jan Faergemann.

Får man problem med naglarna ska man vara lite vaksam. Många bekymmer kan undvikas eller åtminstone begränsas genom att göra rätt från början, och inte vänta för länge med att söka hjälp.

En skadad nagel eller ett skadat nagelband blir en öppen dörr för mikroorganismer, som kan få fäste i sår eller under en nagel som börjat lossna lite eller blivit skadad.

– En sådan nagel gillas av många mikroorganismer. Det blir en varm, fuktig miljö under den skadade nageln, säger Jan Faergemann.

ANNONS

Fixa fina naglar med bra produkter - handla billigt hos Nordicfeel.

Nordicfeel (Extern länk)

Svamp kan skada permanent

Och svamp och bakterier kan göra stor skada med en nagel. Får de väl fäste kan det vara krångligt att bli av med dem, och angreppet kan växa och till slut omfatta hela nageln.

Blir problemen mycket långvariga finns risken att nageln skadas permanent. Då har skadan nått nagelanlaget, eller nagelmatrix som det heter med ett finare ord. Det är där nageln bildas – under huden ovanför nageln, ungefär en halv centimeter ovanför nagelbandet. Skadas nagelanlaget kan nageln bli permanent missbildad, och för alltid växa ut bucklig, tjock, sned eller kluven.

– Får man inte bukt med problemen ganska snart bör man söka hjälp.

Vid riktigt svåra besvär kan läkarna ibland försöka ”starta om” nageln genom att helt enkelt dra ut den – men det är en drastisk åtgärd, som man ska vara försiktig med.

– Det finns en risk att ingreppet faktiskt skadar nagelanlaget. Det ska bara göras i mycket, mycket sällsynta fall, säger Jan Faergemann.

Peta inte

Det man absolut inte ska göra när nageln blivit skadad är att peta för mycket – trots att det känns som att man vill rensa bort missfärgade och lösa bitar, eller smuts som hamnat långt in.

– Det finns de som petar långt in med nagelpetare – det ska man absolut inte göra. Man ska använda mjuka nagelborstar, tvål och vatten, det är det bästa.

Fingernaglar och tånaglar drabbas ofta av helt olika problem. De växer dessutom olika fort – en fingernagel växer ut på ungefär ett halvår, medan en tånagel tar 12-15 månader på sig.

Vissa nagelförändringar är symtom på sjukdomar någon helt annanstans i kroppen. De klassiska exemplen är gula eller klubbformade naglar – mycket typiska förändringar som oftast påverkar alla naglarna på händerna, eller alla naglar på både händer och fötter.

– Det drabbar ofta patienter med kroniska hjärt- eller lungsjukdomar. Av någon anledning blir deras naglar ibland gula eller urglasformade – varför vet man inte. Det brukar heta att huden är kroppens spegel utåt, men faktiskt är det också samma med naglarna.

ANNONS

Handla allt för snygga naglar hos Lyko här.

Lyko (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten