Fixa fina fötter hemma

  • JONNA KARVONEN
Publisert:
Fräscha upp fötterna med en hemmapedikyr.
Fräscha upp fötterna med en hemmapedikyr.

Det är lätt att glömma bort att ta hand om fossingarna, men med tanke på hur hårt de får jobba är de sannerligen värda att skämmas bort. Här är expertens bästa tips på hur du gör en pedikyr i ditt eget badrum.

Nu när minusgraderna har flugit sin kos och solen tittar fram vill man slänga av sig skorna och blotta de undangömda fötterna. Tyvärr är de inte alltid en så vacker syn efter ett halvår i ide, men vill du fräscha till tassarna är det enkelt gjort med en hemmapedikyr.

– Jag skulle rekommendera alla att göra en pedikyr en gång i månaden för att ständigt ha fina fötter, säger Lelja Vidimlic, hudterapeut specialinriktad på fötter på salongen Scratch Linnégatan i Stockholm.

– Däremot kan du göra lite smågrejer varannan vecka, som att sitta med fötterna i ett fotbad och sedan fila dem. Smörja in dem bör du göra varje morgon och kväll. Vi går på våra fötter varje dag, så det är viktigt att ta hand om dem!

Vissa saker bör du dock se upp med.

– Det vanligaste misstaget jag tror många gör med sin hemmapedikyr är att använda sig av verktyg som de inte är utbildade för att använda, som en hudkniv. Du måste ha kunskap om huden och hur djupt man kan gå, och ibland kan riktigt torr hud till exempel misstas för förhårdnader. Så sådana saker gör du bäst på salong.

ANNONS

Allt inom fotvård - handla fotfil, fotmask & fotkräm hos Nordicfeel.

Nordicfeel (Extern länk)

Expertens bästa pedikyrtips

1. Börja med ett fotbad med 38 grader varmt vatten och ha i fötterna i tio minuter så att foten uppnår en viss mjukhet. Skrubba under tiden fötterna med masserande rörelser för att öka upptagningsförmågan i fötterna.

– Ta helst inte bara vilken skrubb som helst, utan använd en som menad för fötterna. De är forskade på och gjorda för att funka, säger Lejla Vidimilic.

2. Torka fötterna och fila sedan dem med den grövre sidan av fotfilen. Smörj även in en nagelbandskräm på tårna så att de får mjukna upp ytterligare medan du filar.

3. Klipp naglarna rakt av och fila till de grova kanterna. Klipp absolut inte runt, då riskerar du att klippa bort för mycket av nageln och att den växer in i huden.

– Många får nageltrång av just denna anledning, säger Lejla Vidimilic.

4. Tryck in nagelbanden försiktigt med en pinne.

5. Polera nageln med den grova sidan av en tvåstegspolerare för att få bort missfärgningar och döda hudceller. Smörj in naglarna med en nagelolja och fila sedan in oljan ordentligt med den fina sidan av poleraren.

– På det sättet får nageln en fin, slät yta och tar åt sig all näring, säger Lejla Vidimilic.

6. Smörj in fötterna.

– Mitt hemliga trick är att man tar lite extra kräm efter att man redan har smörjt in fötterna och applicerar den på sina förhårdnader. Ta sedan din fotfil igen och fila in krämen med den släta sidan. Då tvingar man verkligen in fukt med hjälp av värme och friktion och får superlena fötter, säger Lejla Vidimilic.

7. Ta bort det överflödiga kladdet från naglarna med en torr bomullstuss. Måla med ett underlack för att skydda nageln från missfärgningar och sedan ditt färgade lack. Avsluta med ett överlack för hållbarheten och glansens skull.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter. Beställ här.

Dentway (Extern länk)

ANNONS

Fixa snygga naglar på händer och fötter - handla nagellack här.

Lyko (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten

  • JONNA KARVONEN