Det här kan hända med dina läppar efter fillers

Publisert:

Stora, plutiga läppar är en trend som verkar vara här för att stanna och fillers blir allt vanligare. Men vad händer den dagen du bestämmer dig för att sluta spruta in i läpparna?

– Tänjer du ut huden hela tiden så är det klart att kan det bli missformat när du sedan slutar med fillers, säger överläkaren Stina Klasson.

Att spruta in fillers i läpparna blir allt vanligare. Men även om själva ämnet sig ofta är ganska milt och försvinner efter ett antal veckor så finns det risker med den här typen av behandling. Och hur kommer det egentligen se ut den dagen man inte vill spruta in mer? Vad händer med läpparna efter många år av fillers?

Den amerikanska plastikkirurgen Michelle Yagoda säger att om man använt mycket fillers kan läpparna kan bli hängiga, rynkiga eller missformade när man slutar.

– För varje gång du sprutar in mer fillers så vidgas fickan och blir större. Den behöver sen mer och mer för att hållas fylld. Sprutar du inte in mer för att fylla det utrymmet kan du få hängande, rynkiga eller till och med missformade läppar, säger Michelle Yagoda till Huffington Post.

Kan bli missformade

Stina Klasson som är överläkare i plastikkirurgi vid Skånes universitetssjukhus liknar läpparnas återgång efter fillers vid en mammas mage efter att fött ett barn.

– Tänjer du ut huden hela tiden så är det klart att kan det bli missformat när du sedan slutar med fillers. Det är samma sak som med huden på magen efter att man har fått barn. Vissa blir helt platta på magen igen medan andra får saggig hud på magen efteråt. Det är sannolikt så även med läpparna om du fyllt ut dem jättemycket.

– Det har att göra med elasticiteten i huden, hur gammal du är och vilken hudgenetik du har. Är du ung och har bra elasticitet i huden kommer det säkert återgå hyfsat till det normala men om du håller på att spruta in mycket fillers under lång tid är det klart att det blir konstigt med tiden. Det blir ärrbildningar i vävnaden efter att man vid upprepade tillfällen sprutat in fillers.

Stina Klasson är överläkare i plastikkirurgi vid  Skånes universitetssjukhus
Stina Klasson är överläkare i plastikkirurgi vid Skånes universitetssjukhus

Många risker

Förutom att läpparna kan bli missformade finns en rad andra risker med fillers som är bra att ha koll på. Blödning, blåmärken och infektioner är bara några av biverkningarna som man kan råka ut för.

– Man kan få knutor så att allt fastnar på ett ställe. Du kan även få sår i huden och du kan spänna ut huden så mycket att huden faktiskt försvinner, då får du så kallad hudnekros, det går hål på huden helt enkelt. Spänner man ut huden för mycket kan man också få för lite blodcirkulation i området och det kan leda till att huden förstörs helt och hållet.

Använder man fillers nära ögonen finns även en liten risk att bli blind.

– Du kan råka spruta in fillers i ett blodkärl och kan då stoppa försörjningen av det stället som blodkärlet går till. Det finns exempel på de som sprutat fillers nära ögonen, råkat spruta i ett kärl till ögat och gjort folk blinda. Det är ovanligt med det kan hända.

Viktigt om du vill göra fillers

Om man gärna vill göra fillers är det viktigt att hitta en seriös klinik där personalen är utbildad och använder rätt ämnen. Att åka utomlands för att komma billigare undan är något Stina avråder ifrån.

– Var medveten om vad den du ska gå till har för utbildning. Det finns många oseriösa. Du ska också veta vad de sprutar in för något, det finns olika typer av fillers, du ska bli behandlad med sådant som kroppen äter upp själv. Vanligast och snällast är de som innehåller Hyaluronsyra. Och man ska vara väldigt försiktig med att åka utomlands och göra billiga behandlingar.

Annons

Bästa pris på vitaminer & mineraler

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.