Denna text innehåller annonslänkar

Hårborttagning med IPL för hemmabruk

 • Ida Gustafsson
Publisert:

Hårborttagning med IPL gick länge enbart att göra på salong.
Men nu finns det flera maskiner som är framtagna för hemmabruk.
Här listar vi fem maskiner och viktiga tips om IPL-tekniken.

IPL-maskiner att använda hemma är ett av många sätt att få bort oönskad hårväxt. Det finns olika IPL-maskiner på marknaden som tar bort hårväxt på lång sikt och genom återupprepade behandlingar kan leda till att hårväxten tunnas ut eller försvinner helt. Ett bra alternativ för den som tröttnat på rakning, hårborttagningskrämer eller vaxning.

Med hjälp av IPL-maskiner som du använder hemma max en gång i veckan under behandlingstiden kan du minska din oönskade hårväxt på exempelvis ben, armhålor och bikinilinje.

IPL hårborttagning hemma

Vad är IPL?

IPL står för Intense pulse light, eller intensivt pulserande ljus. Tekniken går ut på att värmen från det pulserande ljuset försätter hårsäckarna i en vilofas och efter en upprepad behandling kan det förhindra att nya hårstrån växer ut.
IPL-behandling fungerar bäst när det finns en kontrast mellan hud och hårstrån. IPL-maskiner kan ha svårt att läsa in vita, ljusgråa eller röda hårstrån. IPL-tekniken rekommenderas inte på mycket mörk hud då maskinen inte kan skilja på hårstrån eller hud.

Silkemyk IPL

IPL-maskinen från Silkemyk kan användas över hela kroppen, den är mild mot huden och snabb och enkel att använda. Behandlingen genomförs en gång i veckan och ett optimalt resultat syns efter 12 veckors användning. Maskinen finns både i svart och rosa – läs mer och beställ den från Nordicfeel.(Annons)

Braun Silk Expert Pro 3

Med Brauns IPL-maskin utlovas upp tre månaders slät hud och synligt minskad hårväxt efter tre månaders behandling, resultaten kan förstås variera mellan individer. Maskinen är skonsam mot huden och det ingår tre olika storlekar på maskinshuvuden som går att använda på olika områden och ett praktiskt fodral att förvara maskinen i. Läs mer och köp Braun Silk Expert pro här. (Annons)

Beurer IPL Pure Skin Pro

IPL-maskinen från Beurer visar resultat redan efter sex veckors behandling, en behandling tar cirka 20–30 minuter per gång - en gång i veckan. Läs mer och beställ den här. (Annons)

Philips Lumea

Philips Lumea kan användas över hela kroppen, har olika ljusinställningar och det ingår olika huvuden som gör att du kan anpassa maskinen efter behandlingsområde. Enligt Philips egna undersökningar har kunder sett ett märkbart resultat redan efter bara tre behandlingar. IPL-maskinen kan användas utan sladd, den har en hudtypsensor som känner av din hudton och anpassar ljusimpulserna efter den. Läs mer och köp Philips Lumea här. (Annons)

Aylima IPL

IPL-maskinen från Aylima tar bort hårväxt efter ett fåtal behandlingar och reducerar hår efter behandling på 4–12 veckor. Maskinen har inbyggda sensorer som känner av om den vinklas fel och ger inte från sig något ljus om den vinklas fel. Aylimas IPL levereras med godkända skyddsglasögon. Läs mer och köp den här. (Annons)

Tar IPL bort håret permanent?

Varje märke har olika rekommenderade behandlingstider och manualer för hur maskinen ska användas, läs dessa innan du påbörjar din behandling. De flesta IPL-maskiner ska användas en gång i veckan under flera veckors tid för ett resultat där hårväxten tunnas ut och så småningom försvinner.
Efter tillverkarnas rekommenderade behandlingstid kan det behövas touch ups med jämna mellanrum för att behålla resultatet.

Finns det risker med IPL?

Det finns alltid risker med skönhetsbehandlingar med IPL, skriver Strålskyddsmyndigheten. Eftersom det är starka ljusimpulser är det viktigt att skydda ögonen och inte använda maskinen i ansiktet i ögonhöjd. IPL kan också ge brännskador på huden, ju mer pigment huden innehåller desto mer ljus omvandlas till värme som ökar risken för brännskador.
Hårborttagning med IPL kan även leda till hypo- och hyperpigmentering, att huden antingen får ljusa eller mörka fläckar på det behandlade området.
Innan du påbörjar din behandling – läs noga igenom bruksanvisningen för just din maskin.
Läs mer om riskerna med IPL-behandling här hos Strålskyddsmyndigheten.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter utan en dyr behandling hos tandläkaren!!

Dentway (Extern länk)

Redaktionens val

 1. HUDVÅRD

  Hudläkaren: Huden kan inte bli beroende av hudkräm

 2. HUDVÅRD

  Kan solkräm vara skadligt? Hudläkarna reder ut

 3. HUDVÅRD

  Hudläkaren: Allt om keratosis pilaris

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ida GustafssonIda Gustafsson redaktör på Aftonbladet och Wellness. Hon har tidigare jobbat på magasin med inriktning på mode, inredning och skönhet men också som nyhetsreporter på Aftonbladet. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet.