Blek dina tänder naturligt – med gurkmeja

 • Ella Käck
Publisert:

Att borsta tänderna med knallgul gurkmeja för att de ska bli vitare? Det låter kanske helt galet. Men faktum är att det är ett urgammalt knep för att bort missfärgningar.

– Väldigt många har visat före- och efterbilder på sina tänder med fantastiska resultat, säger Ellinor Sirén som återupplivat den gamla metoden.

Ellinor Sirén står bakom det populära instagramkontot Ekotipset. Där har hon samlat ihop och många gånger experimenterat fram miljövänliga lösningar på några av våra vanligaste städproblem. Men förutom fiffiga husmorsknep och ekohacks ryms det också en del annat – exempelvis hur du bleker dina tänder med hjälp av gurkmeja och kokosolja.

Guldtandkrämen, som består av en blandning av kokosolja och gurkmeja, har både antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Dessutom får det tänderna att kännas extra rena och fräscha efteråt, menar Ellinor Sirén. Men just det här knepet kan inte hon inte ta åt sig hela äran för.

– Det är inte jag som kommit på det utan det är som jag förstått det en gammal indisk metod för att rengöra tänderna. Som tydligen visat sig vara bra även för att ta bort missfärgningar, berättar hon.

Ellinor Sirén driver Instagramkontot ”Ekotipset”. I vår är hon aktuell med boken ”Städa hållbart med Ekotipset.”
Städa hållbart med Ekotipset

Sirén, Ellinor

Städa hållbart med Ekotipset

259,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Och det är inte bara Ellinor Sirén som upptäckt fördelarna med den naturliga tandblekningen. Efter att hon publicerade tipset på sitt instagramkonto strömmade responsen in.

– Väldigt många har visat före- och efterbilder på sina tänder med fantastiska resultat, vilket är superkul, berättar hon.

Om du vill prova själv kan det vara bra att veta att tänderna kommer att bli knallgula direkt efter att du borstat dem med ”guldtandkrämen.” Det gula försvinner dock när du borstar bort gurkmejan med vanlig tandkräm efteråt. Tänk också på att ha oömma kläder på dig när du borstar för att undvika fläckar från gurkmejan.

Om du har tandproteser eller lagningar kan det vara bra att hoppa över den här metoden. Det finns en risk för att de blir permanent missfärgade då de kan suga åt sig av den gula färgen.

Ellinor Sirén har drivit sitt instagramkonto sedan 2015.

– När mina barn var små blev jag mer och mer medveten om skadliga kemikaliers påverkan på oss och miljön, samtidigt som mitt intresse för miljön ökade. Jag läste på och samlade på mig olika tips och så kom jag på att jag kunde dela med mig av dem, berättar hon.

På hennes konto ryms, förutom städtips och andra husmorsknep, även andra skönhetstips. Ingredienserna kan du hitta i skafferiet.

– Potatismjöl och kakao fungerar jättebra som torrschampo. Bikarbonat, kokosolja och potatismjöl kan bli en effektiv deodorant, säger Ellinor Sirén.

Så bleker du tänderna med gurkmeja

Du behöver:

1 krm gurkmeja (gärna ekologisk)

1 krm kokosolja (gärna ekologisk)

Tandborste

Gör så här:

Steg 1. Blanda gurkmejan med kokosoljan till en pasta och lägg på tandborsten

Steg 2. Borsta tänderna mjukt med guldtandkrämen i några minuter

Steg 3. Skölj munnen och borsta tänderna med vanlig tandkräm för att få bort resterna av gurkmejan

Steg 4. Upprepa behandlingen några dagar i rad vid behov

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter utan en dyr behandling hos tandläkaren!!

Dentway (Extern länk)

Redaktionens val

 1. HUDVÅRD

  Ekologisk hudvård: Därför ska du göra egna produkter

 2. SKÖNHET

  Så fixar du ditt eget hemmaspa – med ingredienser från skafferiet

 3. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Så får du vita tänder – Här är bästa produkterna

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan mars 2021. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.