Hållbara bryn – allt du velat veta om microblading

Publisert:

Trött på att måla på ögonbrynen varje morgon? Redo att ta steget och göra microblading?

Här är guiden till de optimala ögonbrynen, som håller i månader – eller till och med år.

Världens kärleksaffär med perfekta ögonbryn verkar bara fortsätta och det är kanske inte så konstigt. Om ögonen är själens spegel så är brynen ramen som förhöjer – och inte bara ögonen utan de kan “lyfta” ett helt ansikte. Men det tar tid och kraft att få till den rätta formen varje dag. Dessutom kan allt spolieras av ett sommarregn eller ett dopp i vågorna. Så det är helt begripligt att microbladingens popularitet bara ökar, då man kan få ett naturligt resultat som man i bästa fall kan ha gott av i upp till ett och ett halvt år. Tekniken kan kallas för 3D-bryn, PhiBrows, “feather touch” och dylikt, men microblading är ett samlingsnamn. Gemensamt är att det i behandlingen görs ytliga snitt med en slags skalpellverktyg och sedan förs pigment in via en färgmask på brynen.

Susan Forsman är microbladingartist som jobbat med tekniken i 6 år. Hon har utbildat sig inom PhiAcademy och är sedan länge uppbokad halvårsvis framöver. Wellness bad om hennes bästa tips, för dig som är sugen på att skaffa ett par microbladade ögonbryn.

Vad är skillnaden mot bryntatueringarna?

De gamla tatueringarna sitter djupare ner i huden, de har inga strån utan är mer heltäckande traditionella tatueringar. Vi microbladingartister använder inte maskin utan ett rakblad bestående av små mikronålar. I och med det kan vi forma snitten som hårstrån och få ett väldigt naturligt resultat. Microblade-bryn är också semipermanenta och inte permanenta.

Vad ska jag tänka på om jag vill göra det?

Du ska inte ha orealistiska förväntningar, så konsultera med utövaren vad som är bäst för just ditt ansikte. Kolla upp vilka pigment som används, ibland ser man gamla bryntatueringar som har innehållit järnoxid och därför blivit röda när de oxiderat. De pigment jag jobbar med kan inte bli röda, vilket känns tryggt för mig.

Hur väljer jag utövare?

Fråga om erfarenhet, hur länge de hållit på och vilka utbildningar de har gått. Du måste kolla på olika bilder av deras arbeten och läsa recensioner och jämföra. Våga be om närbilder och bilder på helt läkta bryn. Det du ska tänka på mest är att du inte ska gå efter pris eller snabbast tillgängliga – det är inte roligt att få ett dåligt jobb mitt i ansiktet. Gör research på artisten och vad behandlingen innebär för just dig och ditt utgångsläge.

För vem passar det inte?

Om du är gravid eller har lätt för att blöda så ska du inte göra det. I det senare fallet kommer färgpigment inte att fästa och tatueringen försvinna snabbare. Om du har eksem, roscacea eller psoriasis på ögonbrynen så ska du också undvika microblading. Den som har diabetes bör konsultera med sin läkare först.

Funkar det även om jag saknar hår till exempel vid alopecia?

Ja, det går bra.

Hur går behandlingen till?

Den tar mellan 1,5-2,5 timmar, beroende på hur kundens förutsättningar ser ut. Initialt ritar artisten bryn med penna och man diskuterar form. När man kommit fram till något som känns bra så får kunden lägga sig ner och kan till exempel lyssna på musik. Artisten gör små snitt med sitt verktyg och sedan läggs en mask med färgpigment.

Får jag bedövning?

De första snitten görs utan bedövning, därefter bedövas ögonbrynen och förblir bedövade resten av behandlingen.

Skadas de egna hårstråna?

Nej, hårstråna skadas inte då snitten läggs på en ytlig nivå och inte når ner hela vägen till roten. Hårstråna går inte heller av under behandlingen eller efteråt.

Kan jag få en allergisk reaktion?

Det är extremt ovanligt att man får det, även om man är allergisk mot
hår/ögonbrynsfärg. Men vill du vara på den säkra sida så kan du göra ett allergitest några dagar före behandlingen.

Hur länge håller det?

Mellan och 6 och 18 månader, beroende på hudtyp och hur väl eftervården sköts. Sedan kan man göra en påfyllning. Har man gjort påfyllningar flera gånger så byggs flera pigment på varandra och det håller längre och längre.

Hur ser jag ut direkt efteråt?

Det ser bra ut direkt efteråt, men efter en dag och upp till sju dagar mörknar brynen tillfälligt som en del av läkningsprocessen. Tycker du att det känns jobbigt och “för mycket” så vill du kanske undvika viktiga jobbmöten då.

Hur eftervårdar jag?

Man ska helt undvika vatten på brynen en vecka. Man ska också undvika hudvård med syror och botox en tid efteråt. Dessutom är det jätteviktigt att undvika sol – högt solskydd, solglasögon och solhatt/keps är att föredra.

Om jag skulle bli missnöjd, vad kan jag göra då?

Man kan antingen låta det blekna eller göra laserborttagning. Det finns också en behandling som heter Phi removal som tar bort pigment med enzymer.

Vad kostar det?

Mellan 2 500 till 6 000 kronor.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Sofia Larsson är frilansjournalist och skriver för Aftonbladet sajt Wellness, men även för tidningar som SvD, Amelia, Icon och Damernas Värld. Hon jobbade på Aftonbladet under 00-talet, först på Hälsa, sedan som krogredaktör och restaurangrecensent. Sedan 2009 har hon frilansat, både för tidningar och tv-produktionsbolag som ITV. Utbildning: Medieproduktion och journalistik, 120 poäng, högskolan i Kalmar. Hon har även gått kurser i socialantropologi, idéhistoria och naturmedicin.