Så fixar du eget spa hemma – med ingredienser från skafferiet

 • Agneta Elmegård
Publisert:
Många ingredienser till ditt spa kan du hitta i skafferiet.
Många ingredienser till ditt spa kan du hitta i skafferiet.

Det är inte svårt att skapa en stund med spa-känsla i ditt egna hem. Faktum är att många av ingredienser kan du hitta i skafferiet.

– Sitter du i ett fotbad gjort av syrener, maskrosor, violer och björklöv under 10 minuter, då kommer du garanterat att känna en förändring, säger örtspecialisten Lisen Sundgren.

Att göra sitt eget hemmaspa är ett perfekt alternativ nu i Corona-tider när man inte kan ta sig iväg till spaanläggningar. Många känner sig också stressade och orolig i dessa osäkra tider och då är det bra att ta hand om sig själv lite extra med hjälp av enkla knep som ett fotbad eller en ansiktsmask.

– Vi är så beroende av social beröring och många är stressade över den här situationen, säger Lisen Sundgren, som är utbildad natur- och skogsterapiguide, men även kostrådgivare och herbalist.

Och att göra sitt eget hemmaspa är inte så svårt som man kan tro. Egen beröring lugnar dessutom nervsystemet och gör att vi utsöndrar välgörande endorfiner som hjälper kroppen att slappna av.

– Jag vill verkligen göra att slag för egen beröring. Det lilla man kan göra själv kan verkligen förändra, fortsätter Lisen Sundgren.

Lisen Sundgren, örtspecialist.

Vilka växter eller örter ska man sikta in sig på till sitt hemmaspa?

– Lugnande örter eller eteriska oljor som kamomill, lindblom eller lavendel är lugnande. Rosen är fantastisk för den har verkligen en lugnande inverkan på nervsystemet. För att inte nämna timjan och rosmarin. Man kan använda sig av torkade örter eller färska. Linden blommar snart exempelvis, så den kan man plocka till badet. Man kan även använda färdiga tepåsar till ett fotbad. De eteriska oljorna måste man blanda ut med en olja och inte använda direkt på huden, säger Lisen Sundgren.

Äta vilda växter

Sundgren, Lisen

Äta vilda växter

259,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Vilken är din favoritingrediens till hemmaspat?

– Det är nog havregryn. Man kan använda den till så mycket. Havre i kombination med beröring lugnar nervsystemet och är verkligen super.

Hur använder man havre till kroppen?

– Mixa till en enhet av havregryn med lika många delar av torkade örter och tillsätt en matsked vatten. Sedan mossar du in det i huden. Man kan även låta havrepeelingen sitta kvar i en minut eller två. I badet kan man också med fördel använda havregryn. Man kan fylla en strumpa med havregryn och blandar ner örter som torkad pepparnynta eller rosmarin och hänger strumpan över kranen medan man fyller badet med vatten. Sedan kan man knyta ihop strumpan och använda som en skrubbande massageverktyg, tipsar Lisen Sundgren.

Det låter som att man kan hitta mycket i det egna skafferiet?

– Ja absolut. Kanel, kardemumma, havre och ingefära är ingredienser som man kan blanda ner i badet. Timjan och rosmarin stimulerar blodcirkulationen. Man blir klarare i huvudet. Värmande timjan och ros är en fantastisk kombination.

– Honung är också bra att använda i ansiktsmasker. Och vill du ha en peelande ansiktsmask så använder du yoghurt. Den innehåller mjölksyra som är en lätt peelande ingrediens, säger Lisen Sundgren.

Recept på Lisens Sundgrens superpeeling

2 delar finmalet salt

1 del vegetabilisk olja, exempelvis mandelolja eller jojobaolja.

1 handfull späda björklöv, färska rosenblad eller ringblommor.

Mixa saltet, oljan och örterna tills växterna löst upp sig.
Pressa aningen citronsaft över blandningen om du vill.

Förvara i en torr burk.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter utan en dyr behandling hos tandläkaren!!

Dentway (Extern länk)

Redaktionens val

 1. SKÖNHETSPRODUKTER

  Leyglow: ”Micellärt vatten har blivit jättestort för att det är så enkelt”

 2. HUDVÅRD

  Maska rätt – guide till bästa krämen för just din hudtyp

 3. HUDVÅRD

  Ekologisk hudvård: Därför ska du göra egna produkter

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Agneta Elmegård är reporter på Aftonbladet sedan 2000. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Stockholms Universitet. Agneta är utbildad i hållbarhetsstrategier vid Cambridge University i England och 2019 blev hon listad som en av skandinaviens mest inflytelserika personer inom ”Green Beauty” av Diversified Communication UK.