Allt om clean girl-trenden

Publisert:

Clean girl-trenden har tagit TikTok – och världen – med storm.

Men hur blir man en clean girl och är det så enkelt som det ser ut?

Beautyexperten och frisören Sandhra Johnsson reder ut.

Glänsande hy, osminkad look och håret i en stram knut. ”Clean girl aesthetic” är mikrotrenden som slagit stort under våren. På den populära sociala medieplattformen TikTok har hashtagen ”CleanGirl” 476 miljoner visningar.

Beautyexperten Sandhra Johnsson beskriver det som en sportig och fräsch look, men också som ett elitistiskt ideal som kan vara svårt att uppnå.

– Det är enkel trend som alla kan ta del av. Men det är väldigt få som i slutändan ser ut så som trenden förespråkar. Om man inte har den ”perfekta hyn” krävs en killer hudvårdsrutin och det blir snabbt dyrt. Så det är ju inte en inkluderande estetik, även om många får det att låta så.

Vad är en clean girl?

Clean girl-trenden är en förlängning av flera olika trender, bland andra ”No makeup make-up” och ”Model off duty”. Den första handlar om att sminka sig så att man ser osminkad ut och andra om att efterlikna modeller som inte jobbar utan bara är ”vardagssnygga”.

Enligt Sandhra Johnsson är modellen Hailey Bieber den som bäst förkroppsligar clean girl-idealet.

Sandhra Johnsson är frisör, skönhetsexpert och har en kandidatexamen i modevetenskap från Stockholms universitet.
Sandhra Johnsson är frisör, skönhetsexpert och har en kandidatexamen i modevetenskap från Stockholms universitet.

– Looken inspireras tydligt av kändisar som lyckas se hela och rena ut utan ansträngning. Rent visuellt är det en effortless look, som såklart är väldigt kurerad. Det handlar om att ha en superfräsch ”dewy” hy, som att man precis kommit ut ur duschen. Man ska vara minimalistiskt sminkad, ha håret perfekt på plats, guldringar i öronen och en matcha-kaffe i handen.

I juli förra året postade kreatören ”Xolizahbeauty” en video på TikTok, som blev det första virala ”clean makeup”-klippet. I videon visar hon hur man sminkar sig som en clean girl, samtidigt som hon säger:

”Du vet de där tjejerna som alltid ser så rena ut? Deras hy är alltid glänsande och deras läppar är alltid skinande. Och de ser aldrig aldrig ut att ha för mycket smink?”

Kreatören bakom klippet var inte den som myntade uttrycket eller uppfann trenden. Men Sandhra Johnsson tycker att hennes ord sätter fingret på vad idealet går ut på.

Eftertraktat ideal eller säljknep?

Inom både mode och skönhet har intresset för hälsa blivit allt större. Sandhra Johnsson tror att det är en av anledningarna till att clean girl-trenden blivit så populär.

– Det är en avskalad look, som känns influerad av pandemin och alla sporttrender som varit. Men det känns också som en given motreaktion efter år av iögonfallande konsumtion, där stora märken och synliga loggor varit populära. Idag räcker det inte med att ha råd att köpa ett dyrt plagg för att ”ha koll”. Det handlar snarare om en mer subtil materialism och då krävs en annan typ av kunskap.

Hur de stora kändisarna väljer att framställa sig själv på sociala medier har också varit avgörande för trendens framfart.

– Unga tjejer vill ju vara som dem. Men jag tror också att det handlar om att man vill se naturligt snygg ut, även om det egentligen är konstlat. Alla vill ju vara naturligt perfekta och utstråla att de har koll på läget. Det är intressant att den här modell-looken har slagit så stort när vi haft så mycket kroppspositivism och inkluderande trender.

Att just Hailey Bieber blivit ansiktet utåt för clean girl-trenden tror inte Sandhra Johnsson är något sammanträffande.

– Hon har den perfekta huden och har precis lanserat sitt eget hudvårdsmärke. Hon sätter trend på trend och är superaktuell med ”clean girl manicure”, som är den senaste manikyren. Men jag tror inte alla tänker på att det är så strategiskt och att hon har ett helt pr-maskineri runt sig.

Hailey Bieber är det perfekta exemplet på en ”clean girl”.
Hailey Bieber är det perfekta exemplet på en ”clean girl”.

Så sminkar du dig som en clean girl

För den som vill se ut som en clean girl är hudvården det mest centrala. Därför kan det krävas en hel hudvårdsrutin för att lyckas följa trenden.

– Ett av de viktigaste stegen är helt klart att exfoliera huden och fokusera på att få den så där superfräsch och glowig. Men det är klart att det inte fungerar för alla. Det går att testa mildare varianter, men eftersom vår hud kan se så olika ut är det inte säkert att alla får samma resultat, säger Sandhra Johnsson.

Själva sminkningen ska kännas naturlig och gärna vara en hybrid mellan just hudvård och makeup.

–Jag skulle rekommendera att satsa på krämprodukter för att få mer glow. Man vill ha en fuktig hy och en solkysst look med rouge och glossiga läppar. Läppolja och krämprodukter gör att du lättare får lyster. Ögonbrynen ska vara fluffiga och markerade, men kammade lite åt sidan och inte rakt uppåt. Även om man har mycket smink så ska det inte synas. Utan man vill se naturligt hälsosam, sportig och snygg ut.

Den perfekta clean girl-frisyren

Kärnan i trenden är att se ut som att allt är på plats, utan att man har ansträngt sig alltför mycket. Därför ska även frisyren vara lätt och avslappnad, men ändå genomtänkt.

– Håret ska vara kontrollerat och glansigt. Det får gärna vara uppsatt i en låg knut med mittbena, där alla strån ligger på rätt plats utan att kännas stylade. För den som vill ha utsläppt krävs en viss typ av hårkvalité för att det ska ligga fint, men det är inte alla som har det självfallet. Då får man gå till salong och föna håret, säger Sandhra Johnsson.

Trenden är en livsstil

Men clean girl-estetiken är mer än bara hår och smink. Trenden sträcker sig från inredning och kläder, till träning och vilken dryck du beställer på kaféet. Det ska vara sparsmakat, stilrent och tillrättalagt.

– När det kommer till accessoarer så är guldringar i öronen helt rätt, det sticker ut för den här trenden. Kläderna ska vara minimalistiska med neutrala toner och klassiska siluetter. Det är mycket oversize och ganska sportigt, förklarar Sandhra Johnsson.

Det råder ingen tvekan om att kopplingen mellan mode och wellness är stark. Men Sandhra vill understryka att ett välmående yttre inte alltid behöver spegla insidan.

– Bara för att man klär sig sportigt, har perfekt hy eller dricker en grön kaffe så betyder det inte att man är hälsosam, även om det ser så ut.

Vilka baksidor finns det med trenden?

– Bara namnet, ”rena tjejer”, är ju både provocerande och förvirrande i sig. Man kanske inte behöver stirra sig blind på det, men säger det då att alla andra är smutsiga? Trenden bygger också på att man ska ha gener som passar idealet. Och om man ska köpa alla produkter blir det en dyr livsstil. Alla de här grejerna blir som ett halvtidsjobb om man bryter ner det. Man kanske måste gå upp extra tidigt på morgonen för att hinna träna eller göra sin hudvårdsrutin, säger Sandhra Johnsson.

– Men om man vill se det från den ljusa sidan så är kanske det bästa med dagens trender att det finns så många olika parallellt. Förr var ju trenderna mer uppdelade över tid, som vår- och sommarkollektioner, medan de idag snarare handlar om olika slags rum. Det mesta är trendigt samtidigt och det finns något för alla. Det är ju bara att klicka in på en annan hashtag på TikTok.

Annons

Bästa pris på vitaminer & mineraler

ANNONS

Köp lip oil hos Lyko – välj bland flera kända märken

Lyko (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Saga AgingerSaga Aginger är reporter på Wellness och har tidigare jobbat på Aftonbladets redaktion för sociala medier. Saga har en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Hon har även studerat kreativt skrivande vid Jakobsbergs folkhögskola.