Fixa hängande ögonlock – utan operation

Publisert:
Behandling med kyla.
Behandling med kyla.

Skippa operation mot hängande ögonlock. Behandling med plasmaljus kräver varken stygn eller narkos. Wellness Agneta Elemgård har själv provat.

– Huden förångas av det intensiva ljuset, säger Suzanna Adamsdotter, klinikföreståndare på Beauty Profession i Stockholm.

Operation av ögonlock är en av de vanligaste skönhetsoperationerna i Sverige i dag. Hängande ögonlock är relativt lätt att åtgärda genom att skära av en bit av huden som blivit slapp över ögat. Men långt ifrån alla kan tänka sig att lägga sig under kniven. Det senaste året har en ny typ av behandling blivit populär. Plasmaljus. Ingen narkos, inga stygn och bra resultat. 

– Det här är en behandling för dem som tvekar om att göra en ögonlocksoperation men vill göra någonting åt sina hängande ögonlock. Oftast är en behandling fullt tillräcklig. Men man kan behöva göra plasmaljusbehandlingen två gånger. I vissa fall behövs en andra behandling. Men då måste man vänta ett halvår, förklarar Suzanna Adamsdotte, klinikföreståndare på Beauty Profession i Stockholm.

Första svetsloppan (jag kallar det så) kommer som en chock. Men trots att det kallas för plasmaljus varken ser eller upplever man något ljus under behandlingen.

Wellness Agneta Elemgård har själv provat behandling med plasmaljus.
Wellness Agneta Elemgård har själv provat behandling med plasmaljus.

Det svider till rejält och trots att jag har legat med bedövningssalva i en halvtimme känns den som bortblåst. Men för varje svetspunkt går det bättre och bättre att uthärda och Suzanna arbetar snabbt och metodiskt i zickzackmönster över rynkorna.

– Jag brukar säga att en behandling av båda ögonlocken får ta max tjugo minuter, säger Suzanna Adamsdotter.

Jag kan direkt efter behandlingen se att något har hänt med mina ögonlock. De hänger inte lika mycket längre. Dagen efter är jag rejält svullen. Ögonlocken känns väldigt ömtåliga och det tar nästan två veckor innan jag känner för att lägga makeup igen. Och det behandlande området är mycket tajtare. Ganska omgående efter behandlingen börjar jag få uppmuntrande kommentarer. Att jag ser pigg ut.

– Under läkningstiden måste man undvika sol, klorbad, solarium och parfymerade produkter på behandlingsområdet. Man ska heller inte använda något smink första veckan, säger Suzanna Adamsdotter. 

Läkningsfasen i en plasmabehandling är, i motsats till ögonlockskirurgi med operation, mycket snabbare. Metoden har också färre komplikationer. 

– Eftervården är väldigt viktig och därför skickar vi med en antiseptisk salva och saltlösning till patienten, fortsätter Suzanna Adamsdotter.

Det här är behandling med plasmaljus

Före och efter behandlingen.
Före och efter behandlingen.

Typ av behandling: Ljusbehandling för att ta bort överfödig hud på ögonlocket utan nålar eller injektioner. Kan även användas under ögonen, i näsveckan och runt munnen eller för att tajta till hakan.

Så går behandlingen till: Huden rengörs, bedövningssalva läggs på och får verka i 30 minuter. Ett ögonlock behandlas i taget. Behandlingen efter bedövningssalvan fått verka tar 20 minuter.

Kontraindikationer: Mörka hudtyper behandlas inte. Dessa hudtyper kan få pigmentering. Man får inte vara solbränd. Man måste undvika solen under läkningstiden.

Kostar: Från 3 000 kronor beroende på vad du ska göra.

Bedömning/resultat: Jag fick öppnare ögon, såg mindre trött ut och ögonkonturerna blev tydligare. Ögonen ser piggare ut. Efter en månad såg jag själv att det hände något, det var lättare att lägga makeup och den kletade inte så mycket.

Bedömning/resultat: Jag fick öppnare ögon, såg mindre trött ut och ögonkonturerna blev tydligare. Ögonen ser piggare ut. Efter en månad såg jag själv att det hände något, det var lättare att lägga makeup och den kletade inte så mycket.

Annons

Bästa pris på vitaminer & mineraler

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Agneta Elmegård är reporter på Aftonbladet sedan 2000. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Stockholms Universitet. Agneta är utbildad i hållbarhetsstrategier vid Cambridge University i England och 2019 blev hon listad som en av skandinaviens mest inflytelserika personer inom ”Green Beauty” av Diversified Communication UK.