Svårt att komma? Sexologens tips för fler kvinnliga orgasmer

 • Rebecka Wållgren
 • Kalle Norwald
Publisert:

Har du svårt att komma? Du är inte ensam. Sexologen Kalle Norwald förklarar att stress, kroppsideal och kontrollbehov är några av sakerna som ofta kan komma i vägen för orgasm.

Att komma vid penetrationssex är egentligen ganska ovanligt, 8 av 10 kvinnor kommer inte vid penetrationssex. Sexologen Kalle Norwald menar att vi behöver bredda vår syn på att ha sex till att även handla om smeksex och oralsex.

– Det finns en risk när man stirrar sig blind på penetrationssexet att man går miste om orgasm och jättemycket sexuell njutning och det är ju väldigt tråkigt, säger sexolog Kalle Norwald.

Svårigheter med att nå orgasm kan förstås även ha fler orsaker än sättet man har sex på. Stress har till exempel en tendens att konkurrera ut både orgasm och kåthet.

– Är man vrålstressad finns det risk att man inte får orgasm överhuvudtaget eftersom stresshormonet konkurrerar ut kåthetshormonet.

Kroppsideal och kontrollbehov är två andra faktorer som har en tendens att sätta käppar i hjulet.

– Många kan ha orgasmproblem med en partner men inte när man onanerar. Då blir det tydligt att det är en problematik i relationen och då är det ofta just normer och kontroll som är boven i dramat. Man vill gärna förklara orgasmproblematik med biologiska orsaker och ta ett piller så är allt klart sen. Men ofta är det en helhetsproblematik som man behöver fokusera på.

Kalle Norwald är sexolog och terapeut. Han är bland annat aktuell som expert i SVT:s succéserie Gifta vid första ögonkastet.
Ultra Violet Vibrator - Purple

vuxen

Ultra Violet Vibrator - Purple

1 079,20 kr1 349,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Sexologens tips för att lättare få orgasm

 • Försök att släppa kontrollen

– Många jag har mött som upplever orgasmproblematik har svårt att släppa kontrollen. För orgasm upplevs just som att tappa kontroll och då kan man behöva jobba med sitt kontrollbehov.

 • Ge dig hän och var i nuet

– Ideal och normer kan vara ett hinder. Är man upptagen av hur man ser ut i samband med sex så är det svårt att ge sig hän i lusten. Fokuserar man på att dra in magen och skjuta ut rumpan så är det svårt. Där handlar det om att försöka vara i stunden och uppleva lusten med den man har sex med.

 • Fantisera mera!

– Handlar det om lustproblem är fantasi alltid mitt första tips. Fantisera mer om sex! Då stimulerar man lustcentrat i hjärnan för att den fysiologiska och biologiska lusten ska komma till en.

 • Träna själv!

– Onani är en bra grej. Att lära känna sin egen kropp först eller medan man samtidigt lär känna sin kropp med någon annan är väldigt bra. Men det kan var ovant. Många har inte har en onani-vana.

Redaktionens val

 1. SEX

  Sexställningen du kommer älska – enligt ditt stjärntecken

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.

Granskad av

 • Kalle NorwaldKalle Norwald är auktoriserad socionom med grundläggande utbildning i psykoterapi och auktoriserad sexolog (specialist in Sexological Counselling, NACS).