Fler orgasmer och mer njutning – med bortglömda zoner

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Halsen, låren och fantasin... Det finns en hel rad med bortglömda zoner och områden att upptäcka i jakten på fler kvinnliga orgasmer och mer sexuell njutning.

– Vi behöver våga bredda synen på att ha sex från penetrationssex till smeksex, och oralsex, menar sexologen Kalle Norwald

Det finns upprepade studier som visar att det är ganska få kvinnor (och personer med slida och klitoris) som kommer vid penetrationssex. Trots det har vi en tendens att stirra oss blinda på just den typen av sex. Sexolog Kalle Norwald menar att vi behöver bredda vår syn på att ha sex från penetrationssex till smeksex och oralsex.

– Åtta av tio kvinnor får inte orgasm via penetration och ändå stirrar vi oss blinda på att det är så vi ska ha sex, alltså penis i slidan i hetero-sammanhang. Då går vi miste om jättemycket sexuell njutning och det är ju väldigt tråkigt, säger Kalle Norwald.

Så vilka är våra bortglömda områden för mer njutning och fler kvinnliga orgasmer? Kalle listar en hel rad zoner att ge lite extra uppmärksamhet. 

Klitoris

– Klitorisorgasmen vet man enligt forskning  är den vanligaste förekommande typen av orgasm. Vilket inte är så konstigt eftersom klitoris har tusentals nervändar som gör att det bli väldigt känsligt och lättstimulerat. Men klitoris är ju fortfarande lite bortglömd i vissa avseenden. 

Kalle Norwald är sexolog och terapeut
Satisfyer Pro Deluxe NEXT GENERATION

vuxen

Satisfyer Pro Deluxe NEXT GENERATION

395,00 kr799,00 kr

Tillfälligt slut

Wellness shop

Nacke, hals, fötter och lår

Kalle menar att hela vår kropp faktiskt är en erogen zon. Men några ställen kan vara extra mysiga att stimulera. 

Halsen och nacken 

– Här får man en väldig intimitet och närhet. 

Även fötterna är för vissa en härlig zon. 

– Det tror jag är för att vi går, står och använder dem så ofta, så att få en annan stimulans på fötterna kan vara väldigt njutningsfullt.

Insidan av låren är ett annat ställe som kan ge mycket njutning.

– Här är det väldigt tunn hud och det kan vara väldigt mysigt att stimulera.

Använd sinnena

– Våra sinnen är också erogena zoner. Det finns de som gillar att se sin partner ha sex så synen är helt klart en erogen zon. Hörseln är också stimulerande, att höra sin partner i det man gör. Även smaken, hur vår partner smakar när vi hånglar eller kysser kroppen är en erogen zon och doften likaså.

Fantasiorgasm

– Hjärnan är faktiskt den mest erogena zonen vi har. Och man kan faktiskt träna sig till att kunna tänka sig till en orgasm. Tantra-anhängare brukar vara bra på att anamma det typet av perspektiv. 

Det sker i kroppen vid orgasm och njutning

 • Orgasmer ökar nivåerna av det kvinnliga könshormonet östrogen i kroppen. Det i sin tur påverkar humöret och lindrar PMS.
 • Mängden av hormonet oxytocin ökar med fem gånger under en orgasm. Oxytocin får oss att känna oss intima. Det gör oss också sömniga. Därför sover vi bättre efter en orgasm.
 • Att älska i 20 minuter och njuta av upplevelsen, utlöser det lustfrämjande hormonet dopamin i kroppen. Dopaminet ger en avslappning som varar upp till två timmar, vilket i sin tur leder till minskad stress.
 • Orgasmer framkallar endorfiner – kroppens naturliga smärtbekämpare och depressionslyftare.

Redaktionens val

 1. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Sexleksakerna du inte vill vara utan

 2. ORGASM

  Svårt att komma? Sexologens tips för att lättare få orgasm

 3. UNDERLIV

  Yoniägg kan ge dig ett bättre sexliv

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.