Onani – Det förbjudna solo-sexet

Publisert:

Onani är hälsosamt och kan göra relationen med din partner bättre.
Så varför är det fortfarande så tabu?

– Kanske tänker vissa att det är ett tecken på att individen i fråga inte har något sexliv och därför måste ”sjunka så lågt” att ta hand om det på egen hand, bokstavligen, säger sexolog Kalle Norwald.

Onanera, masturbera, solo-sex, jucka, runka, fingerpulla – kärt barn har många namn men det är absolut inget vi vill prata om. För trots att vi kan diskutera allt om sex med en eller flera partners så tycks ämnet onani vara förbjudet område. Alla gör det – men ingen skulle erkänna det. Det är för ”skämmigt”

– Jag har mina misstankar att det beror på att vi tänker att sexualiteten är något som endast ska uttryckas i en tvåsamhet, och allt där utanför inte är lika ”bra” eller eftersträvansvärt, säger sexologen Kalle Norwald.

Saknar självkontroll

Det är samtidigt lätt att förstå varför det är så här. Religiösa grupper har alltid fördömt onani och hävdat att det hämmar självkontroll och främjar sexuell promiskuitet. Fortfarande idag anser Dalai Lama att onani är fel. För några år sedan fördömde Vatikanen den amerikanska nunnan Margaret Farley, professor emeritus i kristen etik vid Yale University, för hennes bok ”Just Love: A Framework for Christian Sexual Ethics”.

I ett avsnitt om just onani skriver hon att många kvinnor genom onani hittat ett sätt att tillfredsställa sig själva med som många aldrig upplevt tidigare, inte ens med sina äkta män eller älskare. Hennes slutsats var att onani är en fördel för en relation och inte något negativt. För särskilt fel är just den kvinnliga onanin. Att pojkar har solo-sex, det har alltid ansetts som mer
självklart.

Kalle Norwald är sexolog och terapeut.
Kalle Norwald är sexolog och terapeut.

– Vår syn på sexualitet beroende på kön har inte förändrats så pass mycket som vi ibland tror, vi tänker att pojkar och i förlängningen även män har en sexualitet som måste uttryckas och levas ut till varje pris. Flickors och kvinnors sexualitet har vi en lång tradition att vilja begränsa och kontrollera, och då inkluderar det förstås även barnen, säger Kalle Norwald.

Så hur ska vi kunna ta bort tabut på onani?

– Jag tror mycket handlar om synen på sexualitet i stort. Vi alla har, från grunden, egentligen samma förutsättningar för att utveckla vår sexualitet till något positivt och lustfyllt. Men på grund av samhälleliga tankar och normer begränsas vi på olika sätt och i olika grad. Det handlar inte nödvändigtvis om att vi ska onanera och ha sex med varandra hela tiden, vi har ju en hel del annat att sysselsätta oss med om dagarna. Men att vara mer accepterande och snälla mot oss själva i det.

Och det börjar med att vara tillåtande till barn, normalisera nyfikenhet och samtidigt stötta och hjälpa när behov finns, tror Kalle Norwald. Han anser att det är viktigt att prata om onani och hur viktigt det är för att på så sätt minska på ”skammen” och skulden att ha sex med sig själv.

– Det är förstås inget måste att onanera, det gäller ju att ge samtycke även till sig själv. Vi vet ju att onani präglad av lust och nyfikenhet är ett effektivt sätt att lära känna sig sin egen individuella sexualitet som ger viktigt kunskap när vi lever ut den med någon eller några andra, menar han.

Dags att normalisera synen

Ett sätt att göra det på är att redan i skolan ta med det som en viktig del i sexualundervisningen.

– Onani är en del som borde inkluderas i undervisningen. Det kan handla om att betona att även här gäller samtycke men i annan form. Även som ett sätt för att fånga upp dem som upplever tvång kopplat till det och som behöver hjälp. Det är via språket vi formar vår verklighet, och därför behöver vi åldersanpassat ge just ett språk till barn och ungdomar om den egna kroppen, integritet och nyfikenhet, säger Kalle Norwald.

Även som förälder kan man hjälpa till att normalisera synen på onani och sin egen kropps behov. Att se till att barnet ser sexualitet som något naturligt och inte skamfyllt.

– Småbarn brukar hitta sitt könsorgan och stimulera det på olika sätt förr eller senare. Föräldrarnas reaktioner på detta varierar såklart som allt annat. Min rekommendation är alltid att försöka inte handla i affekt, vare sig skrämma och skamma barnet eller börja applådera i glädje. Sker det i ett
socialt sammanhang finns det en poäng att hjälpa barnet finna ett ställe där de kan onanera på egen hand, exempelvis hemma och på det egna rummet. Säga att många barn och även vuxna gör det, men gör det på egen hand. Följa barnets utveckling med andra ord, tipsar Kalle Norwald

8 bra saker med onani:

1. Det framkallar må-bra-hormonet oxytocin, vilket fungerar som en naturlig smärtstillare.

2. Det hjälper till att lindra huvudvärk, muskelvärk, annan smärta samt sömnlöshet.

3. Det är avslappnande, kan minska stress och frigör spänningar.

4. Endorfiner som frigörs kan hjälpa mot depression och göra dig på bättre humör.

5. Studier visar att det hos män kan minska risken för prostatacancer.

6. Det kan få män att lära sig hantera för tidig utlösning.

7. Kvinnor lär sig hur de kan få orgasm – och vilka olika typer av orgasm de kan få.

8. Det ökar flödet av testosteroner vilket hjälper till att transportera ett hormon som kallas DHEA som är viktigt för immunsystemet.

Utforska Wellness

Om skribenten