Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Relationsexperten: ”Våga säga ja till njutning”

Så håller du glöden vid liv efter 50

  • Maja Eriksson
Publisert:

Har du ingen sexlust längre? Känner du noll inspiration i sovrummet?

Det finns många sätt att behålla och till och med utveckla sexualiteten under klimakteriet och efteråt, menar parterapeuten Eva Sanner.

Och lust och frihet är två av nyckelorden när det gäller kvinnlig njutning.

Att fylla 50 är en milstolpe. En känsla av att vara mitt i livet, samtidigt som vi blir medvetna om att saker förändras. Några år in i klimakteriet upplever en del att kroppen inte fungerar på samma sätt, speciellt när det gäller sex och samliv.

– Klimakteriet är en jobbig period för många kvinnor. Kroppen genomgår en stor förändring och man blir skör, får vallningar och sover dåligt. Att bli äldre kan också medföra olika hälsoproblem som inte direkt får oss att må toppen. Alla dessa symtom stör på flera sätt – framförallt när det gäller lust. Vi känner oss inte speciellt fräscha och den sexuella energin går ner, både om vi lever ensamma eller i en relation, berättar Eva Sanner, parterapeut och författare till boken ”Ja till njutning - Sex och självkänsla efter 50”.

Ja till njutning

Sanner, Eva

Ja till njutning

229,00 kr

Läs mer

Wellness shop

I sitt yrke träffar hon ofta medelålders kvinnor som gärna skulle ha ett härligt sexliv, men som tycker att det är svårt att hålla lågan uppe. Det verkar också finnas en generell förväntan att det tar slut vid 50, att äldre kvinnor helt enkelt inte ska vara sexuella längre, menar Eva.

– Det är synd, för det finns många sätt att behålla och till och med utveckla sexualiteten under klimakteriet och efteråt. Det är inte bara fysiskt glid som behövs, utan också ett nytt, fördjupat och mer kärleksfullt sätt att se på sig själv, sin kropp och sin sexualitet. Jag ville inspirera kvinnor att våga ta tag i det och därför skrev jag den här boken.

Njut av solosex

En orgasm om dagen är bra för magen – eller i alla fall för immunförsvaret och hjärnan. Att få orgasm har en massa hälsoeffekter som vi kan dra nytta av hela livet, även när vi blir äldre. Även alla muskler och slemhinnor i underlivet mår bra av att stimuleras regelbundet. Att verkligen våga satsa på solosex är därmed en stor framgångsfaktor om du vill lyckas behålla sexlivet så länge som möjligt.

– Många som lever ensamma tror att de behöver en partner för att kunna få orgasm, vilket är synd. Alla kvinnor mår bra av att vårda sin sexualitet att ha en sexuell självomsorg och med solosex bygger du upp din självkänsla och lär känna din kropp bättre. Varför ska du inte kunna njuta av sex bara för att du inte har en partner att dela det med?

Parterapeuten Eva Sanner tipsar om solosex.

Sex + kommunikation = sant

Att hålla lågan uppe i ett trettioårigt äktenskap är inte alltid enkelt, det vet nog alla som varit gifta länge. Men att sluta försöka är helt fel väg att gå, menar Eva. Det gäller istället att vårda sexualiteten i den här fasen i livet. Ta det lite lugnare, fokusera på intimitet och prova nya sexuella aktiviteter som kan ge orgasm.

– Många män genomgår också en förändring i den här åldern. Erektionen är inte lika hård och det kan skapa en osäkerhet i sovrummet. Man blir rädd att inte kunna prestera och rädslan gör att man börjar undvika sex helt och hållet. Det hela blir en ond cirkel som kan vara svår att ta sig ur, på samma sätt som man lätt fastnar i gamla hjulspår. Man kör vidare på samma sex man alltid haft, istället för att följa med varandra i förändringarna och utforska sexet tillsammans.

Eva poängterar också vikten av att verkligen prata med varandra.

– Kommunikation är A och O för att få det att hålla. Mycket sitter i huvudet och om man pratar om det som känns svårt eller jobbigt så brukar spänningarna släppa. Jag träffar många som upplever att de praktiskt taget lyckats revolutionera sitt sexliv genom kravlöst sex med nya, spännande positioner. I boken om njutning finns en massa tips att prova hemma.

Stressa mindre och må bättre

Klimakteriet medför en hel del kroppsliga förändringar och vi blir ofta mindre stresståliga. De flesta kvinnor lever dessutom aktiva liv, har viktiga jobb och jonglerar stora familjer och en massa vänner som alla behöver omsorg. Mentalt krävande faktorer som gör det ännu svårare att prioritera sexlivet.

– Det här är en tid i livet när kvinnan behöver stanna upp och tänka efter. Hur har jag det i livet och vad mår jag bra av? Är jag den som alltid hjälper alla andra? Kanske är det dags att jag tar hand om mig själv också. En utvilad kropp och själ kommer ha det mycket enklare att känna lust, vilket jag berättar mer om i boken.

Tre sista tips från Eva

  1. – Prata med andra kvinnor om vad du går igenom. Förändringar är alltid svåra, men det är ofta en otrolig lättnad att få höra att du inte är ensam.
  2. – Klimakteriet är en förändring, inte en försämring. Sexlivet fortsätter, det handlar bara om att du behöver tänka nytt, vilket i många fall kan vara något positivt!
  3. – Våga prova solosex! I boken finns konkreta tips och råd hur du kommer igång. Vem vet, kanske kan du hitta en helt ny sida av dig själv och din sexualitet?
Eva Sanner.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Maja Eriksson är kommersiell redaktör på Aftonbladet och Wellness sedan november 2020. Maja har en lång bakgrund inom Schibstedkoncernen, samt erfarenhet som frilansskribent och innehållsproducent.