Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Sex

”Kom du?” - Stora boken om sex, lust och orgasm

Därför fejkar vi orgasmer

  • Maja Eriksson
Publisert:

Har du också fått frågan ”Kom du?”

Tycker du att det är svårt att njuta av orgasm eller är du less på att aldrig bli prioriterad i sänghalmen?

Här är succéboken som pratar om allt det där man inte riktigt pratar om.

För några år sen kom en stor amerikansk undersökning som visade att det finns ett så kallat orgasmglapp mellan män och kvinnor som har heterosexuellt sex. Studien visade att 95 procent av de deltagande männen nästan alltid får orgasm när de ligger. Av kvinnorna är det däremot endast 65 procent som kommer. Ett orgasmglapp, helt enkelt, och kanske en indikation på att det i många fall bara är mannens sexualitet och orgasm som prioriteras. En iakttagelse som väckte ett intresse hos Amanda Colldén och Anna Dahlbäck, duon bakom succépodden ”Alla våra ligg”.

– Vi hittade studien om orgasmglappet och började genast undra vad det kan bero på, berättar Anna Dahlbäck. Varför finns det ett glapp, vad kan man göra åt det och stämmer verkligen allt man fått höra om den kvinnliga orgasmen?

Wellness shop

Den heterosexuella normen

Tillsammans skrev de boken ”Kom du?” där de djupdyker i ämnen som orgasm, penetrationssex och njutning. Boken är indelad i tolv kapitel som ger förklaringar, teorier och förslag på lösningar som passar alla - kvinnor, män, unga och gamla.

– Vi hade märkt att det finns en förbestämd mall kring hur ett ligg ska vara, lite som en heterosexuell norm. Lite kyssar, två minuter oralsex och tre minuter penetrationssex och sedan är det klart. För killen, alltså. Att stimulera klitoris samtidigt är ingenting man tänker på, även fast det klart och tydligt är vad de flesta kvinnor behöver för att komma, berättar Anna.

– Penetrationsnormen möter vi varje dag i vårt arbete, fyller Amanda i. Även hos vuxna. Många tycker inte ens att det ”räknas” som ett ligg, om det inte avslutas med penetration.

Anna Dahlbäck & Amanda Colldén.

Alla har vi fejkat

Har du någon gång fejkat en orgasm? Då är du inte ensam. Många kvinnor fejkar att de kommer, ofta kanske för att de känner sig pressade att avsluta samtidigt som killen. Vissa menar att det är anatomiskt svårare för kvinnor att få orgasm, en myt som boken ”Kom du?” vill spräcka hål på.

– Det är fel. Studier visar att tjejer och killar kan komma precis lika snabbt om de onanerar på egen hand. Att man fejkar handlar ofta om helt andra saker, vad som förväntas av en, att killen är otålig och vill komma och att man då kanske bara vill få det överstökat, eller att man inte vågar riskera att vara ”ful” när man ligger där och krampar i en orgasm, säger Amanda.

– Men med det sagt är det självklart inte lika lätt för alla att få orgasm. Om man aldrig lärt känna sin kropp och vet vad man gillar, så kan det vara jättesvårt. Om man dessutom inte känner sig trygg att berätta för sin partner vad man behöver för att komma, ja, då är det ännu svårare, fortsätter Anna.

– Vi vet att det är klitoris som är grejen, ändå är det många som ignorerar den. Vissa män vet inte ens hur den fungerar. Men om man inte är helt bekväm i sängen så kanske man inte heller är trygg med att börja ta på sig själv, eller visa killen hur man vill ha det. Men om man är less på att ens partner alltid kommer och att man själv har problem så kan vår bok vara en bra hjälp på vägen. I slutet finns också ett gäng orgasmtips som alla borde prova.

Wellness shop

Prioritera sin egen njutning

Förutom lärdomarna i boken och de viktiga samtalen i podden, har Anna och Amanda också startat prenumerationstjänsten Liggboxen. En minst sagt spännande box som kommer hem varannan månad, fylld med alltifrån leksaker, glidmedel och tips och utmaningar. Perfekt för att hotta upp en trött parrelation eller för att utforska sig själv och sin sexualitet. För orgasm är faktiskt praktiskt taget en mänsklig rättighet, något de hoppas kunna förmedla med sin bok.

– Vi har fått otroligt bra respons på ”Kom du?”. Tjejer har hört av sig och berättat att de fick sina första orgasmer när de läst den och det är ju helt otroligt! Alla borde våga prioritera sin egen njutning, både själv och tillsammans med en partner. Så boken passar alla som vill veta mer om sex och orgasm, speciellt kanske yngre tjejer och killar som ska ge sig ut i sexlivet och vill vara så pålästa och förberedda som möjligt, avslutar Anna och Amanda.

ANNONS

REA hos Vuxen - upp till 69 % rabatt på utvalda sexleksaker.

Vuxen.se (Extern länk)

REA hos Vuxen - upp till 69 % rabatt på utvalda sexleksaker.
Anna Dahlbäck & Amanda Colldén.
Wellness shop
Text
  • Maja Eriksson är kommersiell redaktör på Aftonbladet och Wellness sedan november 2020. Maja har en lång bakgrund inom Schibstedkoncernen, samt erfarenhet som frilansskribent och innehållsproducent.