Sexologen: Ja, du är normal

Publisert:

Det finns en fråga som dyker upp oftare än andra för sexolog Kalle Norwalds. ”Är jag normal?” Det är lätt att tro att alla andra har större könsorgan, mer lust och bättre sex. Men gissa vad svaret är...

Det finns en fråga som dyker upp oftare än andra för sexolog Kalle Norwalds. ”Är jag normal?”

– Till 99% svarar jag ja, säger sexolog och terapeut Kalle Norwalds

Just den frågan är så djupt rotad i oss. Vi fyller frågespalt efter frågespalt med vår undran om vi är ensamma och annorlunda men våra problem.

– Jag tänker att det är en spegling av hur folk ofta hamnar i det här att man gärna jämför sig med andra. Vi har som art en tendens att klanka ner på oss själva och tänka att det är vi som är onormala.

https://app.tipser.com/pos/inventory/5f1038589c4ead0001f57d63

Andra har bättre sex

De vanligaste föreställningarna som vi har handlar om att andra har ett bättre sexliv än vad vi själva har. Det är förstås felaktigt. Men frågan i sig är egentligen är ganska logisk menar Kalle.

– Man tänker att andra människor har så otroligt bra sex och så otroligt stora och tajta könsorgan som gör att de blir så mycket bättre i sängen. Det är beklämmande men egentligen ganska logiskt att vi funderar över detta. Vi vill höra till och vara som alla andra. Vi tänker att om vi är normala så är det ett kvitto på att vi får vara med. Vi människor är ju sociala och vill vara som alla andra. Då tänker vi att alla andra är på ett visst sätt och det är det som kallas ”det normala”.

Att faktiskt ställa frågan är något av det bästa man kan göra i den här situationen.

– Det är bra att frågan kommer upp för det betyder att man har modet att ställa den. Gör man inte det stannar man kvar i sin egen fantasi och tanke om att man inte är normal. Har man ställt frågan så har man öppnat upp och kan diskutera det.

Återkommande känsla

Om du som läser detta känner så där gör jag, så funderar jag ofta, menar Kalle att du kan fundera över om den frågan dyker upp i fler sammanhang.

– Försök fundera på vad den här känslan kommer ifrån. Känner jag så i något annat sammanhang? Är det så att jag också känner så på till exempel jobbet, att alla andra är bättre än mig? Är det en känsla som återkommer i andra skeden av livet så finns det en poäng med att jobba med den känslan. Jag förespråkar ju terapi men först och främst kan man ju lägga märke till att det är något som man upplever och erkänna för sig själv att man gör det.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.