Så får du fontänorgasm – och så känns den

 • Elina Malm
Publisert:

Den mytomspunna fontänorgasmen – vad är det för något, hur får man en och framför allt – hur känns det? Det är dags att komma nu, för Wellness har svaren.

En del har en missvisande bild av att det är vätska som sprutar ut ur vaginan vid en fontänorgasm. Visst kan det vara så, men det kan också se helt annorlunda ut.

En fontänorgasm är egentligen en kvinnlig utlösning där mängden vätska varierar. För en del kommer allt på en gång medan det för andra sipprar ut lite i taget. Något som också krånglar till det ytterligare är att kalla det för en orgasm.

– Orden “fontänorgasm” och “sprutorgasm” är förvirrande eftersom det inte alls behöver spruta som en fontän. Detta för att själva utsöndrandet av vätska inte är direkt kopplat till de muskelsammandragningar runt könet som utgör en orgasm, säger Kerstin Isaxon, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU.

Onani – Det förbjudna solo-sexet: Så lyckas du
Kerstin Isaxon, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU, tror att de flesta kvinnor kan uppleva en fontänorgasm – om förutsättningarna är rätt.

Smakar sött

Vid en fontänorgasm finns det två sorters vätskor som kan komma ut. Mängden vätska skiljer sig åt beroende på vilken sort det rör sig om.

– Runt urinröret finns det fler körtlar som kan ge ifrån sig en vätska när du blir upphetsad och stimulerad, men det är inte samma sak som lubrikation, det våta i vaginan som också kommer vid upphetsning. Vätskan är vitaktig och smakar sött. Den kan antingen sippra ut långsamt eller komma som en stråle från urinröret. Mängden brukar variera mellan några droppar till ungefär en tesked.

Den andra vätskan kommer från urinblåsan och innehåller prostatasekret och utspädd urin.

– Den typen av vätska blir ofta mer och kan vara över en deciliter. Vätskan är klar, luktar inte kiss och lämnar inte heller fläckar som luktar kiss. Att man har kunnat hitta utspädda, små mängder urin i utlösningsvätskan har varit ett omdiskuterat ämne eftersom fontänorgasmer, likt mycket annat som kopplas till kvinnlig sexualitet, ofta har varit tabu- och skambelagt, vilket det ju såklart inte borde vara, säger Kerstin Isaxon.

Det är troligt att de flesta med vagina kan uppnå en fontänorgasm då alla har samma prostatavävnad och körtlar runt urinröret – de anatomiska förutsättningarna är alltså relativt lika. Men för att få ett visst “resultat” handlar det om mer än så.

– Vid sex handlar det även om att känna sig avslappnad och upphetsad, eller att få rätt typ av stimulans och där har vi alla olika förutsättningar. Kanske har man inte haft ett intresse eller möjlighet att utforska just den typen av stimulans, eller kanske tycker man att det skulle kännas obekvämt eller pinsamt att få en utlösning?

Upphetsad och avslappnad

Hur man går tillväga för att få en fontänorgasm varierar. För en del fungerar klitorisstimulans medan det för andra kommer genom samlag. Men det vanligaste sättet är genom stimulans av g-punkten, som i dag benämns som CUV-komplexet (CUV är en förkortning av clitoral-urethral-vaginal-complex).

CUV-komplexet är ingen punkt, utan snarare ett område där vävnader och nervtrådar från klitoris, urinrör och slida möts, vilket gör det extra känsligt för beröring.

– Du hittar området ett par centimeter in längs slidans framvägg. Testa olika sätt att stimulera där. Många tycker att det är skönt att trycka, snarare än lätta smekningar. Utöver att det känns skönt kan stimulans på CUV-komplexet vara ett sätt att "aktivera" en fontänorgasm.

Viktigt är att ta det lugnt och testa sig fram för att uppnå en fontänorgasm.

– Prova olika sätt att smeka, massera och trycka i olika hastigheter. Kanske vill du kombinera det med en vibrator mot klitoris? Se till att bli riktigt upphetsad och avslappnad. Precis innan en fontänorgasm kan man känna sig lite kissnödig, vilket kan kännas otryggt, men det är väldigt ovanligt att kissa under sex, så släpp fram det. Du kan till och med "hjälpa det ut" genom att spänna och slappna av i bäckenbottenmusklerna. Det kan öka känslan.

Ichigo Rabbit Vibrator - Strawberry Pink

vuxen

Ichigo Rabbit Vibrator - Strawberry Pink

928,85 kr1 429,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Så känns en fontänorgasm

Och la grande finale – hur känns egentligen en fontänorgasm? Här går åsikterna isär. Vissa tycker att det känns fantastiskt och älskar dem, medan andra inte tycker att fontänorgasmer är så märkvärdigt.

– De som tycker mycket om det kan ofta gilla det dels utifrån hur det känns fysiskt i kroppen, och tycker att det är en extra intensiv orgasm. Många gillar också just att det sprutar. Att det syns för både för sig själv och sin partner att de njuter.

Andra tycker inte att det är extra skönt alls.

– Kanske till och med att det är mindre intensivt än när de kommer utan att spruta. Det är olika, helt enkelt, avrundar Kerstin Isaxon.

Redaktionens val

 1. UNDERLIV

  Yoniägg kan ge dig ett bättre sexliv

 2. KLIMAKTERIET

  Mer sex kan leda till senare klimakterium

 3. INBOX

  Kaniner förklarar kvinnors orgasmer

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Elina Malm  har sedan 2008 arbetat som journalist, digital redaktör och övergripande innehållschef på ett flertal mediehus i Stockholm – däribland Metro, Stampen, Bonnier Tidskrifter och Schibsted. Hon har tidigare arbetat på Aftonbladet år 2012 och 2014/2015, och nu är hon tillbaka som frilansjournalist för Wellness. Elina Malm har gått utbildningen “Journalistik och multimedia” på Södertörns högskola samt läst kurser inom ledarskap, digital marknadsföring och på sociala medier på bland andra Berghs School of Communication.