Chefen drev Carin till utmattning: ”Jag hade ständig panik”

Publisert:

Carin, 36, är egentligen bra på att sätta gränser, men en chef med psykopatiska drag piskade på tills hon drabbades av stressutlöst utmattningssyndrom.

– Om jag nämnde övertidsersättning, sa han bara att han jobbade 80 timmar i veckan, så det kunde väl jag också göra, säger hon.

Det tog inte lång tid innan Carin såg problemen på sin nya arbetsplats. Personalomsättningen var hög, medarbetarna trängdes ihop på för liten yta, det uppstod konflikter och folk jobbade stenhårt – pådrivna av en chef som hade alla drag av en narcissist och psykopat.

– Han kunde vara karismatisk och övertala vem som helst, för att sedan visa noll empati och kliva över lik med sin grandiosa personlighet, berättar Carin.

När hennes provanställning gick över i fast tjänst blev hon tydligare med att säga ifrån. 

– Jag påpekade att jag var anställd på 40 timmar i veckan, att det fanns kollektivavtal, och att jag borde ha rätt till övertidsersättning och kompledighet för alla helger och kvällar när jag hade jobbat över.

– Då blev han jättearg! Ledig tid fick man ta ut i jul, slog han fast. Det här var i augusti.

Grät av trötthet

Efter hand såg Carin hur chefens beteende slog allt hårdare mot medarbetarna. Flera sa upp sig i ren protest, och när en kvinnlig kollega slutade ökade trycket på Carin.

– Den tjejen hade varit chefens hackkyckling. När hon slutade lämpade han över alla arbetsuppgifter på mig, trots att jag var slutkörd, säger Carin.

Chefen betedde sig allt mer ansvarslöst, inte minst i pressade lägen.

– Hans privatliv tog väldigt mycket tid. Om jag var sjuk, kunde han ringa hem och prata av sig, när han behövde bekräftelse.När det var skarpt läge på jobbet, pysslade han med annat, medan Carin slet framför datorn.

– Jag skulle lyssna och bara: Wow, vad duktig du är! Han ville visa vilken skön snubbe han var, samtidigt som han hade storhetsvansinne. 

Dessutom gjorde han allt för att nästla in folk under sina vingar, säger Carin. 

När hon i stället fortsatte ställa krav, blev hon allt mer utfryst. 

Utmattningssymptomen smög sig på.

– Jag började få svårt att formulera mig, kunde inte skriva och hade svårt att läsa. Det var ett problem i min yrkesroll. Jag hade ständig migrän, fick sömnproblem, och så var jag yr hela tiden så jag kunde inte längre cykla till jobbet.

När en förtrolig kollega plötsligt vände sig mot henne och tog chefens parti, kände Carin att hon snart inte orkade mer.

– Jag hade ständig panik, det kändes som om jag hade en brinnande hjälm på huvudet. Jag fick overklighetskänslor. När jag kom hem från jobbet grät jag av trötthet.

Carin blev sönderstressad av en gränslös chef med psykopatiska drag. Till slut fick hon utmattningen klassad som arbetsskada. "Utmattning är ingen sjukdom vi har hittat på för att vi är lata. Det drabbar drivna människor som vill göra ett bra jobb. Det måste sluta vara tabubelagt", säger hon.
Carin blev sönderstressad av en gränslös chef med psykopatiska drag. Till slut fick hon utmattningen klassad som arbetsskada. "Utmattning är ingen sjukdom vi har hittat på för att vi är lata. Det drabbar drivna människor som vill göra ett bra jobb. Det måste sluta vara tabubelagt", säger hon.

Tvingades låna pengar

Carin gick till vårdcentralen, men gjorde klart för läkaren att hon ville fortsätta jobba, hon behövde bara lite andrum. Läkaren satte stopp, och efter ett par dagar kände hon själv att det inte funkade att jobba längre. 

Som sjukskriven skulle hon äntligen få vila och återhämtning, men det tog inte många veckor innan chefens nya påläggskalv under ett rehabiliteringsmöte meddelade att Carin fått sparken.

Där och då började en ny kamp enligt Carin, som många med stress- och utmattningssjukdomar nog känner igen sig i: läkare som ifrågasatte hennes diagnos och skrev slarviga intyg, så att Försäkringskassan i sin tur nekade henne sjukpenning och stämplade henne som "tillgänglig för arbetsmarknaden".

Svårt sjuk grät hon sig igenom möten på Arbetsförmedlingen, och tvingades strida för att få ut den övertidsersättning hon hade rätt till, då den förre chefen gjorde allt för att sätta käppar i hjulet.

– Jag kopplade in facket, men de sa att det var lönlöst att gå vidare, eftersom arbetsgivaren alltid vinner i slutändan. Jag ville fortsätta driva ärendet, men orkade inte, säger Carin.

Ekonomin rasade som ett korthus.

– Jag var tvungen att låna pengar av mina föräldrar för att få det att gå runt. Det var tufft för självbilden, säger hon.

Hon berättar att alla svek från arbetsgivaren, vården och Försäkringskassan, fick henne att helt tappa tilliten till andra människor.

Fick upprättelse

Efter många motgångar och bakslag, började Carin samla bevis och intyg som hon hoppades skulle leda till att få utmattningen klassad som arbetsskada. Inte ens facket trodde att hon skulle få igenom det. Men tack vare en hjälpsam och kompetent utredare vid Försäkringskassan, som drev ärendet, samt detaljerade dagboksanteckningar, och tre före detta kollegor som vittnen, gick det vägen.

Livräntan betalades ut som ett engångsbelopp.

– När jag fick beslutet kändes det som att jag äntligen var fri. Det var en bekräftelse och en upprättelse, säger Carin. 

I dag studerar hon hälsa, arbetsliv och rehabilitering och vill gärna hjälpa andra i samma situation.

Utforska Wellness

Om skribenten