Det här är utmattningssyndrom – varningstecken att se upp för

Publisert:

Utmattningssyndrom är en ständigt ökande sjukdom som drabbar tusentals personer varje år.
Men vad är utmattningssyndrom egentligen och hur vet du om du har drabbats?
– Det är viktigt att komma ihåg att stress är en naturlig och bra reaktion. Det är när du aldrig hinner återhämta dig som det kan bli ett problem, säger Kerstin Jeding, leg psykolog på stressmottagningen.

Utmattningssyndrom innebär att du har flera fysiska och psykiska besvär orsakade av långvarig stress eller andra påfrestningar i ditt liv.
Att drabbas av utmattningssyndrom är vanligt och de senaste fem åren har antalet sjukskrivningar på grund av stress dubblerats. I slutet av 2017 var över 35 000 personer, enligt Försäkringskassans statistik, sjukskrivna för utmattningssyndrom.

Olika symtom

Du kan drabbas av olika symtom vid utmattningssyndrom men de är nästan alltid både psykiska och fysiska. Ofta har den drabbade känt av en eller flera stressrelaterade besvär under en längre tid innan de blir sjuka.

Symtomen på utmattningssyndrom kommer ofta smygande under en längre period men väldigt många väljer att ignorera dem och köra på för fullt.
Att uppmärksamma de tidiga signalerna är dock väldigt viktigt för att undvika en allvarlig sjukdom som kan ta år att ta sig tillbaka från.

– Hur utmattad man blir och hur lång tid det tar att komma tillbaka är väldigt individuellt. En del behöver bara vila, sova och stänga ner en vecka eller två medan det för andra kan handla om månader eller år innan man är tillbaka, säger Kerstin Jeding, Leg Psykolog på stressmottagningen där man behandlar många som drabbats av utmattningssyndrom.

Kerstin Jeding, Leg Psykolog och vice Vd på Stressmottagningen.
Kerstin Jeding, Leg Psykolog och vice Vd på Stressmottagningen.

Stressen avgörande

Att drabbas av utmattningssyndrom är vanligt. Exakt varför man drabbas och varför vissa drabbas medan andra som utsätts för samma typ av stress inte blir sjuka vet man inte riktigt. Det man vet är att den mest centrala riskfaktorn är att man har varit utsatt för en långvarig stress utan chans till återhämtning. Om man jobbar inom vården, på kontor eller om man har mycket i privatlivet spelar mindre roll utan det är totalsumman av belastningen och återhämtningen som spelar roll. Det kan också handla om en egen strävan efter att alltid leverera på topp som gör att man tillslut bränner ut sig.

– Det är viktigt att komma ihåg att stress är en naturlig och bra reaktion. Men när du upplever att du aldrig hinner återhämta dig och det pågår under en lång tid då ska du börja lyssna på din kropp, säger Kerstin Jeding, Leg Psykolog och vice Vd på Stressmottagningen.

Symtom:

  • Du känner dig tömd på energi och upplever en trötthet som inte går att vila bort.
  • Du känner dig utmattad
  • Du har svårt att somna eller vaknar mitt i natten
  • Du är lättirriterad, orolig eller nedstämd
  • Du glömmer saker och har svårt att koncentrera dig
  • Du är känslig för ljud
  • Du har problem med att genomföra eller planera uppgifter
  • Du får fysiska symtom som hjärtklappning, yrsel, ytlig andning, stickningar eller värk
  • Olika typer av problem med magen eller tarmarna
  • Du blir lättirriterad eller börjar gråta lätt

Du kan drabbas av alla eller flera av symtomen men behöver inte göra det. Det är väldigt olika vilka symtom man får och hur de artar sig.

Källa: 1177.se, Stressmottagningen

Testa stressmottagningens ljudövningar:

För dig som vill ha verktyg som kan hjälpa dig att hantera stress så har stressmottagningen gjort ett par övningar som du hittar på streamingtjänster som Spotify, Tidal och Apple Music. Sök på Stressmottagningen som artist.

Du hittar bland annat en övning som är bra på morgonen, en för pauser på jobbet, en till resan hem från jobbet och en som är bra som en förberedelse för din nattsömn.

Du hittar övningarna här

Utforska Wellness

Om skribenten